13.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, AİHM’nin KHK ile atılan bir öğretmenin başvurusunu OHAL Komisyonu’nu adres göstererek reddetmesini, “AİHM’nin kararı doğru bir karardır. Komisyon üyeleri belirlendi. Zannediyorum temmuz başı itibarıyla başvuruları almaya başlayacaktır” dedi. Kurtulmuş bedelli askerlikle ilgili olarak da, “Şu aşamada Bakanlar Kurulu’na gelen bir teklif yok” diye konuştu.
Kurtulmuş, dün Bakanlar Kurulu devam ederken basın toplantısı düzenledi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kurtulmuş, şu değerlendirmeleri yaptı:
BEDELLİ ŞU AŞAMADA YOK: Bedelli askerlik meselesi sosyal medyanın en fazla devreye girdiği alanlardan birisidir. İyi organize olan bir talep grubu var. Şu aşamada Bakanlar Kurulu’na gelen bir teklif yoktur. Bunu söylemekle yetineyim.
OHAL KOMİSYONU BAŞVURU ALMAYA BAŞLAYACAK: (AİHM’nin KHK ile OHAL komisyonunu işaret eden kararı) AİHM’nin kararı doğru bir karardır. Bir ara hukuki kademe olarak AİHM’den önce nihai bir hukuki kademe olarak tasarlanmıştır. Komisyon çalışmalarına başlayacaktır. Komisyon üyeleri belirlendi. Nerede çalışacağı belirlendi. Dosya üzerinden kararlar verilecek. Bu araştırmaları sürdürecek personel alımı ilgili süreç de sürdürülüyor. Zannediyorum temmuz başı itibariyle başvuruları başlayacaktır alınmaya başlanacaktır. Tek tek sonuçlandırılmaya çalışılacak, mağdur olduğu iddiasındaki herkesin başvuru yapacağı bir adres var. Talebi uygun görülenler görevine iade edilecek.
İMZALANDI: (Uyum yasaları) Uyum yasaları ile ilgili teklif TBMM’ye gönderilecek, imzalandı. Uyum meselesinde hızlı şekilde elimizi tutmamız lazım.
ON DÜŞÜNÜP BİR ADIM ATILMALI: (IKBY’nin bağımsızlık referandumu kararı) Irak’ın toprak bütünlüğünden yanayız. Bölgesel yönetim anayasa gereği belli haklara sahiptir. Zaten paramparça olmuş, siyasi sorun olan bölgede karışıklıkların artmasına neden olmadan kararı bir kez daha gözden geçirmeliler. On düşünüp bir adım atmaları gerekir.
OLUMLU SEYİR SÜRMEKTE: (S400 füzeleri) Teslimattan bahsetmek için anlaşma imzalanmış olması lazım. Anlaşma imzalanma noktasına gelinmiş değildir. Anlaşma imzalanınca teslimat konuşulabilir. Olumlu bir seyir sürmektedir.
‘Kontrollü darbe’ demek darbecilere destektir
(Darbe Komisyonu’nun raporu üzerine muhalefetin şerhleri) Kontrollü darbe lafını söylemek 15 Temmuz darbecilerine verilen en büyük destektir. 250 şehidin olduğu 2 bin 184 gazi bulunduğu, binlerce insanın tankla uçakla tehdit edildiği, insanların cesetlerinin tanklarla parçalandığı darbe teşebbüsüne kontrollü darbe demek akla ziyandır. En hain teşebbüstür. Türkiye’de beş tane darbe oldu; Başbakan’ın idam edildiği darbeler olduğu siyasi idamlar olduğu darbeler oldu, bu kadar kanlı, bu kadar millet düşmanı bu kadar dışarısı ile irtibatlı darbe girişimi olmadı. Şu tarafı tartışabiliriz; FETÖ ile daha iyi bir mücadele nasıl verebiliriz? Samimi bir cümle lafı varsa dinleyebiliriz ama kontrollü darbe demek milletimizin tamamına karşı haksızlıktır. Bu darbenin çok farklı ayakları olduğu açıktır. Her birisinin üzerine gidiliyor ve ortaya çıkarılması için gayret sarf ediliyor. Ümit ediyoruz ki; bu davalar sulandırılmadan içerikleri bozulmadan sonuna kadar gidilir. Siyasi ayağı da dahil olmak üzere; ‘kim varsa darbe teşebbüsünün esas aktörleri de bunlardır, mücadele ettik ve bu sonucu aldık’ diye çıkmamız mümkün olur. Yoğunlaşmamız gereken konu budur. Kontrollü darbeye bağlamak son derece haksızlık olur.
Gıda fiyatları hükümet gündeminde
Bakanlar Kurulu’nda tarımsal üretimde yeterlilikle ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in sunum yaptığını ifade eden Kurtulmuş, “Enflasyonun belirlenmesi konusunda gıda sektörü fiyatların gelişmeleridir. Gıdada yeterli olduğumuz ürünler var ithal ürünler var, gözden geçirildi. İzlenecek stratejiler ele alındı. TMO ve Et ve Süt Kurumu’nun rolü ve üstleneceği fonksiyonlar gündeme getirildi. Gıda fiyatlarının dengede tutulması için uzun müzakereler yapıldı” dedi. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın da gelir vergisi kanunundaki yeni çalışmalar hakkında bilgi verdiğini ifade eden Kurtulmuş, tasarının 2013’te Meclis’e geldiğini hatırlatarak, “Birçok konu gözden geçirilmiş ve tasarıdaki maddeler de başka kanunlar çerçevesinde yasalaşmıştır. Gelir vergisi kanunu ve kurumlar vergisi kanunu birleştirir mahiyette yeni bir hazırlık ele alındı. Ekonomik gelişmeye katkı sağlayacak ve yatırım ile istihdamı artıracak ilaveler de bulunulacak” diye konuştu. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün de, “petro-kimya sektörü” ile ilgili sunum yaptığını kaydederek, “Petro kimya da yeni bir atılım yapılması öngörülüyor. Endüstri bölgelerinin kurulması teklif olarak gündeme getirilmiştir. Limanların etrafında da endüstri bölgeleri kurulması önemi üzerinde durulmuştur” dedi.
KÂHİN OLMAYA GEREK YOK
(Katar krizi) Bölgede mezhep çatışması körüklenmeye çalışılırken Körfez ülkeleri gibi çok yakın ülkelerin aralarındaki farklılıkları gidermek için samimiyete gayret göstermeleri gerekiyor. Cumhurbaşkanımız mekik diplomasisi yaptı. Bu krizin ilerlemesinin bütün bölge ülkelerine çok ağır bedelleri olacağı açıktır. Bunun için kâhin olmaya gerek yok. Siyasi istikrarsızlıklar bunu açık şekilde söylüyor. Biz bu sorunun çözülmesi için gayret sarf ediyoruz.