Siyaset‘Açılım destekçileri koalisyon kursun’

‘Açılım destekçileri koalisyon kursun’

19.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti’ye bayram ziyaretinde bulunan CHP heyeti Türkiye’yi hükümetsiz bırakmayacaklarını belirterek seçim sonrası havanın olumlu olduğunu söyledi. CHP’nin ardından ziyarete gelen MHP’liler ise çözüm sürecini eleştirdi

‘Açılım destekçileri koalisyon kursun’

Ramazan Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arası bayramlaşmalar çerçevesinde, AK Parti’yi ilk olarak CHP ziyaret etti. CHP’yi; MHP, HDP, Saadet Partisi, BBP, DSP, DP ve HÜDAPAR takip etti. AK Parti’de misafirleri Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Ankara milletvekilleri Murat Alparslan, Jülide Sarıeroğlu, Nevzat Ceylan ve Gençlik Kolları MYK üyesi Zeynep Yıldız karşıladı. Ak Parti’nin koalisyon görüşmelerinde olduğu gibi partileri aldıkları oy oranlarına göre sıralama yaparak kabul etmesi de dikkat çekti.

‘AKP’li dostlar destekler’
Ak Parti’yi CHP adına Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ankara milletvekilleri Aylin Nazlıaka ve Nihat Yeşil ziyaret etti. Çalık, bayramın barış getirmesi temennisinde bulunarak, “Ülkemiz huzurlu günlere, beraberce güzel şekilde yapacağımız çalışmalarla döner” dedi. Tanrıkulu da, “Türkiye’de çok iyi bir hava var şu anda. Seçimden önceki kutuplaşma, ötekileştirme havası gerçekten de çözüldü gibi. Umarım bu hava daimi olur. Hiç kimse gerginleştirici bir dil ve üslup kullanmaz ve diyaloğa açık Türkiye’yi birlikte yaratırız” diye konuştu. Bir gazetecinin, “Bayramı koalisyonla taçlandırmak mümkün olabilir mi?” sorusu üzerine Çalık, koalisyon görüşmelerine bayram molası verdiklerini belirtti. Tanrıkulu da, “Türkiye’yi hükümetsiz bırakmayacağız, herkes bundan emin olabilir. Hiç olmazsa AKP’li dostlarımız CHP’yi destekler, CHP’li bir hükümetle Türkiye’yi buluştururuz” sözleri gülüşmelere neden oldu.

‘Ortakları buradaydı’
Ak Parti’yi ziyaret eden MHP heyetinin başında yer alan Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, Çalık’ın “barış ve kardeşlik temennisi üzerine, “Temennilerinize katılmamak mümkün değil” dedi. Karakaya, gazetecilere dönerek kendilerinden önce gelen CHP heyetini kast edip, “Az önce ortakları buradaydı. Türkiye koalisyon bekliyor. Başbakan’ın yaptığı açıklama; ‘CHP ile daha ileri bir düzeydeyiz’. Yalçın Akdoğan, ‘açılıma sadık kalındığı Dolmabahçe’ye sadık kalındığı’nı söyledi. Cumhurbaşkanı açıklaması ‘tanımıyoruz’ oldu ama hepsini birleştirince CHP ve HDP’li bir süreç içinde koalisyon yapılacağa benziyor” dedi.
Açılım sürecini eleştiren Karakaya, “Öncelikle açılım projesi destekçilerinin bir araya gelerek koalisyon oluşturarak, millete açıklamaları gerekiyor. Koalisyon olmaz ise erken seçime giden yolda son çıkış olarak da MHP olarak da görüşülebileceği, MHP’nin de ana çerçevesi belli. Kapıyı kapatmadığını aralık olduğunu sayın Davutoğlu da ifade etti. Tabii kapıyı açmanın yolu da PKK’nın terör örgütü münasebetiyle silahları bırakması, Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırları içinde kalması ve 17-25 yolsuzluk olayının yargı önüne çıkarılmasıdır” dedi.
Araya giren Çalık, “Tüm siyasi partiler durumlarını belirlemeli. Biz CHP’ye, MHP’ye şununla yapın siz başbakan olun demedik. Ak Parti disiplini var. Tüm siyasi partilere aynı mesafedeyiz. Biz milli birlik ve kardeşliğin ilkeli ve tamamen terörün bitirilerek, silahların bırakılarak, silahın demokrasi ile yan yana duramayacağını önemli şekilde ifade ettik” dedi.
HDP heyetinin ziyaretinde de IŞİD’in dün sabaha karşı yaptığı saldırıyı kınayan Çalık, bölgede huzur beklentisini dile getirdi. HDP Kars milletvekili Ayhan Bilgen, “Bölgemizde daha fazla kan akmaması için bu bayramın vesile olmasını diliyoruz. Hz. Peygamber’in güzel bir sözü var, ‘hayırlı işlerinizde acele edin’ diye. Türkiye’de de huzur ve güven ortamı olması için gereken bir dönemden geçiyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Dolmabahçe mutabakatını tanımadığına dair sözlerinin sorulması üzerine Bilgen, “Cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki sorunların tarafı değiliz. Açıklamaların bizden çok muhatabı hükümettir. Biz doğru işlerin arkasında hem hükümet iradesi olması gerektiğini hem de toplumsal talebin güçlendirilmesini istiyoruz” dedi.

‘Sindirim’ esprisi
Öznur Çalık da, “Milli birlik kardeşlik projesini başlatan Cumhurbaşkanımızdır, başladığı andan itibaren bu noktaya gelmesine kadar en büyük etken ve roldür. 2005’ten bu yana önemli adımlar atıldı ve demokratikleşme adına atılan adımlar çok önemliydi. Silahların demokrasi ile yan yana durmayacağını herkesin bilmesi lazım. ‘Biz bırakın demekle bırakmayacaklarını biliyorum’ cümlelerinin arkasına saklanmadan açık ve net şekilde silahların susturulması ve devre dışında bırakılması için hepimizin çaba sarf etmesi gerekir. Çözüm sürecini Türkiye adına kardeşliği tesis etmek istiyoruz. ” dedi.
Daha sonra konuklarına kayısı ikram eden Çalık, “Her gün sabah kayısı ile başlayınca dinamik oluyorsunuz. Birçok yararlı etkisi ile kalbinize, sağlınıza iyi geliyor. Bağırsakları çalıştırıyor” dedi. Bilgen de, “Türkiye’nin de sindirim sisteminin gelişmesine katkı sunabilir” esprisi yaptı.
Saadet Partisi ziyaretinde de Tacettin Çetinkaya, “Baraj ve seçim yardımları engeli var” dedi.

‘Buyursun kursunlar’
Partisinin teşkilat üyeleriyle bir araya gelen Çalık, “Yeni bir anayasa, yeni Türkiye ve barış süreci kaldığımız yerden kurulacak iktidarla birlikte devam edecek. İktidar olursak ne ala, olmazsak yüzde 60’lık, ‘varız’ diyen baraj, buyursunlar hükümet kursunlar diyoruz” dedi.