14.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ
TBMM’de kabul edilen askeri torba yasası ile Türkiye’de darbelerin dayanağı olarak gösterilen TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesindeki düzenleme tarih oldu.
Genel Kurul’da 6 ret oyuna karşılık 264 oyla kabul edilen askeri torba yasasıyla darbelerin dayanağı olarak gösterilen 35. madde değiştirildi. Düzenleme ile bugüne kadar “TSK’nın vazifeleri” arasında sayılan “cumhuriyeti koruma ve kollama” görevi bütünüyle sona erdi. Asker, sadece yurtdışından gelecek tehditlere karşı görev yapacak. Yürürlükteki kanunda “Silahlı Kuvvetlerin vazifesi: Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır” şeklinde geçen 35. madde şu şekilde değiştirildi:
“Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.”
Böylece, “cumhuriyeti kollama ve koruma” görevi kaldırılırken, TSK’nın görevinin “düşmanlara karşı askeri savunma” ile sınırlı olduğu ifade edildi.
Yeni askerlik tanımı
Görüşmelerde askerlik tanımından “Türk vatanını, istiklali ve Cumhuriyetini korumak” ibaresi çıkarıldı. Yeni tanım, “Askerlik; Harp Sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir” şeklinde yapıldı. Yasa ayrıca şu düzenlemeleri içeriyor:
- Askerlik yaparken ölenlerin ailelerine tazminat bugün itibariyle 29 bin 494 TL ödenecek. Memur zammı doğrultusunda bu oran artacak.
- Terörle mücadele sırasında alıkonulan ya da kaybolan sözleşmeli personelin sözleşmeleri yaş haddini geçmemek üzere otomatik olarak yenilenecek.
- 7 hizmet yılını doldurarak ayrılan sözleşmeli erbaş ve erler, ilgili şartları taşımaları durumunda kamudaki boş kadrolara atanabilecek.
- Terörle mücadele görevi sırasında alıkonulan ya da kaybolan er ve erbaşlar, kendiliğinden birliklerine geri dönerse, kaçırılma veya kaybolmasıyla ilgili kusurlu görülenler hakkında soruşturma açılacak. Kusursuz görülenler ve beraat alanların birliklerinden ayrı geçirdikleri süreler hizmetten sayılacak ve ödenmemiş özlük hakları ödenecek.
EMASYA Bakanlar Kurulu’nda
- EMASYA yetkisi olarak bilinen ve birden fazla ilde çıkan ve valilerin askeri birlik görevlendirmesi kararı aldığı olaylarda, koordinasyon ve emir komuta yetkisi, “Genelkurmay ve İçişleri Bakanlığı”ndan alınarak “Bakanlar Kurulu”na verilecek...
- Terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevinden dolayı kaçırılan ya da kaybolanların ailelerine maaşlarının tamamı ödenecek.
- Terörle mücadele görevi sırasında alıkonulan veya kaybolanlardan sonradan dönenler hakkında kuvvet komutanlıklarınca teşkil edilecek bir kurulun inceleme yapması, kusurlu görülenler hakkında soruşturma dosyası tanzim etmesi ve terfi işlemlerinin adli birimlerce verilecek karara göre düzenlenmesi sağlanacak.
- YAŞ kararları Cumhurbaşkanı’nın onayı ile tekemmül edecek.
- TSK mensupları siyasi faaliyette bulunamayacak.
Özel güvenlik bölgesi
- Terör kapsamında yürütülen operasyonlar nedeniyle, operasyon süresiyle sınırlı kalmak üzere Genelkurmay veya İçişleri Bakanlığı’nın göstereceği lüzum üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile askeri veya özel güvenlik bölgesi ilan edilebilecek.
- GATA Komutanı Bilimsel Yardımcısının ‘tümgeneral/tümamiral’ olma zorunluluğu kaldırılırken, bu isim ‘tuğgeneral/tuğamiral’ rütbesinde de olabilecek. GATA Komutanı Bilimsel Yardımcısı’na verilen ‘baştabip’ unvanı kaldırılarak, GATA dekan yardımcılarından birisine verilecek.
- GATA Komutanı’nın “Harp Akademisi mezunu bir korgenaral/koramiral” olması zorunluluğu kaldırılacak. Böylece GATA’ya Harp Akademisi’ni bitirmeyen daha düşük bir rütbede bir general/amiral de komuta edebilecek. GATA Akademi Kurulu’nda görev yapan 10 kişiden biri olan Sağlık Astsubay Meslek Yüksekokulu Komutanı’nın, bu kuruldaki görevine son verilecek.
İşte tutanaklardaki askerlik kavgası
Genel Kurul’da görüşülen Askeri Torba Tasarısı’yla askerlik tanımı, “Askerlik; harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir” şeklinde değiştirildi. MHP direnmesine rağmen 186 Ak Partili’nin oyu ile askerlik tanımı aynen TBMM’den geçti. Görüşmeler sırasında çıkan “askerlik” tartışması tutanaklara şöyle yansıdı:
- MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Anayasamızda bu bir vatan hizmeti olarak geçiyor. Yani amacı vardır askerliğin. Doğrudan doğruya, askerlik o zaman niye vatan hizmeti oluyor? Anayasamızda ‘Vatan hizmetidir’ derken askerlik tanımında Türk yurdunu, Türk vatanını korumak amacının göz ardı edilmesi doğrudan doğruya Anayasanın amir hükümlerine aykırı. Vatan hizmeti nasıl olacak o zaman askerlik? Vatan hizmeti değil, harp sanatını öğrenme hizmeti o zaman, profesyonel, lejyoner...
- Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz: Askerlik vatan hizmeti olmaktan çıkmıyor, yine herkesin vatan hizmeti. İki: Buradaki vatan hizmeti her Türkün hakkı ve ödevidir. Eğer sizin dediğiniz gibi sadece askerlikle alakalı olsaydı o zaman hanımefendilerin de askere gitmesi gerekirdi. Demek ki buradaki her Türkün hakkı ve ödevi olan vatan hizmetinin sadece askerlik olarak anlaşılmaması gerekir diye düşünüyoruz.
- Vural: Böyle bir şeyi kabullenmemiz değil, benim oğlum askere askerlik sanatını öğrenmek için gitmiyor, vatana hizmet için gidiyor. Elimizi vicdanımıza koyalım ya! ‘Türk vatanı’ Türkiye Büyük Millet Meclisi milletvekilleri aracılığıyla neden çıkartılsın, niye çıkartılıyor?
- Yılmaz: Çıkarmak diye bir şey yok, bakın var. ‘Bu yasada belirtilen görevleri yapmak için harp sanatını öğrenmekÖ’ Nedir bu yasada belirtilenler? Türk vatanını korumak...
ANKARA Milliyet