04.06.2024 - 11:52 | Son Güncellenme:
Yufka geleneksel mutfağımızın olmazsa olmaz lezzetleri arasındadır. İnce ekmek olan yufka çıtır böreklerin ana malzemesidir. Ancak, yufkanın hafif ve zarif bir dokuya sahip olması, böreğin mükemmel bir kıvam almasının sırrıdır. Yılların yufkacıları çarşaf gibi açılan yufkanın inceliklerini anlattı. İşte çarşaf gibi açılan, yırtılmayan ve zar gibi yufkanın sırrı.
Lezzetli ve çıtır çıtır böreğin kilit malzemesi yufkadır. İnce ve yırtılmayan yufka böreğin daha lezzeti olmasını sağlar. Yufka açarken hamurun içerisine ekleyeceğiniz yoğurt yufkanın zar gibi açılmasına yardımcı olur. Yoğurt hem hamura lezzet katarken hem de dokusunu değiştirerek incecik yufka elde etmenizi sağlar.
YOĞURT EKLEYİN
Yoğurtlu yufka açmak için, öncelikle yufkayı hazırlamak üzere gerekli malzemeleri bir araya getirin. Yoğurdu hamura ekledikten sonra, hamuru iyice yoğurarak esnek bir kıvam almasını sağlayın. Daha sonra, hamuru dinlendirin ki gluten yapısı güçlensin ve hamur daha elastik hale gelsin.
Hamuru açmaya başlamadan önce, çalışma yüzeyinizi hafifçe unlayın. Hamuru merdane ile açmaya başlayın ve ara sıra hamuru çevirerek her tarafının eşit incelikte olmasına özen gösterin. Hamurun kenarlarını daha ince açarak ortasının biraz daha kalın kalmasını sağlayabilirsiniz, bu böreğinizin daha iyi pişmesine yardımcı olacaktır.
YUMURTA İLE YOĞURUN
Eğer hamur yeterince ince değilse, ellerinizle nazikçe çekiştirerek istediğiniz inceliğe ulaştırabilirsiniz. Yufkayı açarken kurumasını önlemek için, kullanmadığınız yufka parçalarını nemli bir bezin altında tutabilirsiniz.
Yufka hafif bir dokunuşta bile kolayca yırtılabilir ve parçalanabilir. Bu durumun iki temel sebebi vardır. İlk ve en önemlisi, hamurun içinde yeterince yumurta bulunmamasıdır. Yufka hamuru, mutlaka gereken miktarda yumurta ile yoğrulmalıdır. Bu şekilde, kuru halde bile yufkalar kolayca dağılmaz ve yırtılmazlar.