İlk olarak nohutlar birkaç parça olacak şekilde ezilmelidir. İkinci adımda ise parçalanmış nohutlar cam kavanoza alınmalı ve üzerine un ve tuz eklenmeli. Malzemelerin üzerine su ekleyip iyice karıştırılmalıdır.
Karışım 40 ila 50 derece arasında sıcak bir ortamda bekletilmelidir. Mayanın tutması için sıcaklığın çok fazla değişime uğramaması önemli. Ertesi gün üstte birikmiş köpüklü bir kısım görülebilir. Köpüklü kısımların tamamı hazır ve kullanılabilir durumdadır.
Nohut mayasını çoğaltmak için un ekleyebilirsiniz. Nohut mayasını saklamak için de buzdolabı uygun bir ortam olmayacaktır. Mayayı ılık bir yerde cam kavanozun içinde saklamalısınız.
Süt kaynatarak işe başlayın. Uygun sıcaklığa geldiğinde, yani ortalama 40 ila 50 derece, nohut mayasından ekleyip karıştırın. Kalın bir beze sarılarak en az 4 saat mayalanması için bekletmelisiniz. Nohut mayasını süte eklemeden önce süzdürerek nohut tanelerinden ayırmayı unutmayın.
Ekmek mayalarken nohut mayası tekrar mayalandırılır ve önceden köpürmüş ve kabarmış olan nohut mayasından bir parça alınır. Ilık su ile açılan mayanın içine un eklendikten sonra iyice karıştırılır. Mayalanma işlemi için 2 ila 3 saat beklenmelidir.
Kabarmış ve gözenekli bir hamur gördüğünüzde mayalanma işleminin tamamlandığı anlamına geliyor. Bu görüntünün ardından hamura un serperek tekrar yoğurmanız gerekir. Yumuşak bir kıvama geldiğinde hamura şekil verebilirsiniz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yarım saat kadar pişirmek yeterli olacaktır. Afiyet olsun!