21.02.2025 - 11:54 | Son Güncellenme:
Anadolu ve Orta Asya mutfağının en eski malzemelerinden biri olan nohut mayası, ekmek ve yoğurt yapımında tam bir mihenk taşı. Hazır mayalar mutfaklara girdikten sonra neredeyse unutulmaya yüz tutan nohut mayası, geleneksel yoğurdun ana malzemesidir.
Adından da anlaşılacağı üzere nohuttan yapılan maya, içerisindeki faydalı bakteriler sayesinde sağlığa son derece faydalı. Hem doğal hem sağlıklı olduğu için son dönemde öne çıkan malzemelerden biri olduğundan nasıl yapıldığı da çok merak ediliyor. Peki, nohut mayası nasıl yapılır? Nohut mayasıyla yoğurt ve ekmek mayalama yöntemlerini derledik.
Temelde nohudun üzerine un, su ve tuz eklenerek hazırlanan nohut mayası, tatlımsı tada sahip olur. 3 aşamada yapılan bu maya, hem lezzetli hem de sağlıklı yoğurt ve ekmek mayası olarak kullanılabilir. Peki nohut mayası nasıl yapılır?
1 çay bardağı nohut, 2 bardak su, 1 tutam tuz, 3 kaşık un nohut mayasını yapmak için yeterli olacaktır.
İlk olarak nohutlar birkaç parça olacak şekilde ezilmelidir. İkinci adımda ise parçalanmış nohutlar cam kavanoza alınmalı ve üzerine un ve tuz eklenmeli. Malzemelerin üzerine su ekleyip iyice karıştırılmalıdır.
Karışım 40 ila 50 derece arasında sıcak bir ortamda bekletilmelidir. Mayanın tutması için sıcaklığın çok fazla değişime uğramaması önemli. Ertesi gün üstte birikmiş köpüklü bir kısım görülebilir. Köpüklü kısımların tamamı hazır ve kullanılabilir durumdadır.
Nohut mayasını çoğaltmak için un ekleyebilirsiniz. Nohut mayasını saklamak için de buzdolabı uygun bir ortam olmayacaktır. Mayayı ılık bir yerde cam kavanozun içinde saklamalısınız.
Süt kaynatarak işe başlayın. Uygun sıcaklığa geldiğinde, yani ortalama 40 ila 50 derece, nohut mayasından ekleyip karıştırın. Kalın bir beze sarılarak en az 4 saat mayalanması için bekletmelisiniz. Nohut mayasını süte eklemeden önce süzdürerek nohut tanelerinden ayırmayı unutmayın.
Ekmek mayalarken nohut mayası tekrar mayalandırılır ve önceden köpürmüş ve kabarmış olan nohut mayasından bir parça alınır. Ilık su ile açılan mayanın içine un eklendikten sonra iyice karıştırılır. Mayalanma işlemi için 2 ila 3 saat beklenmelidir.
Kabarmış ve gözenekli bir hamur gördüğünüzde mayalanma işleminin tamamlandığı anlamına geliyor. Bu görüntünün ardından hamura un serperek tekrar yoğurmanız gerekir. Yumuşak bir kıvama geldiğinde hamura şekil verebilirsiniz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yarım saat kadar pişirmek yeterli olacaktır. Afiyet olsun!