13.05.2024 - 13:32 | Son Güncellenme:
Greyfurt antioksidanlar, potasyum ve lif ile doludur. Greyfurtta bulunan besinlerin kombinasyonu ve düşük glisemik indeks, onu gerçekten çok yönlü faydalı bir meyve haline getirir.
Bir şeyin düşük glisemik indeksi olması, kan şekerinizi yükseltme olasılığının daha düşük olduğu anlamına gelir.
Öte yandan lifli bir meyve olan greyfurt kabızlığı önleyerek ve bakteri üremesini teşvik eder, iltihaplanmayı azaltarak bağırsak sağlığını destekler.
Greyfurt, LDL kolesterolü düzenleyerek daha sağlıklı kolesterol seviyelerini ve kalp sağlığını destekleyebilir.
Orta boy bir greyfurtun tamamını yemek, günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 100'ünü karşılayabilir.
Greyfurtun aynı zamanda çok fazla su içeriğine sahip olması ve nemlendirici olması nedeniyle cildi parlattığı da bilinmektedir.
Tüm bu faydalarına rağmen greyfurt bazı kişilerin uzak durması gereken bir meyvedir.
Greyfurt asidiktir ve gastroözofageal reflü hastalığı gibi sindirim sorunları olan kişilerde semptomları kötüleştirebilir. Uzmanlara göre, gastrit veya ülserden, mide, ince bağırsak veya yemek borusunun astarında gelişen bir yaradan şikayetçi olan kişilerin de greyfurttan uzak durması gerekir.
Greyfurt aynı zamanda bazı ilaçlarla da etkileşime girebilir çünkü vücudunuzun ilaçları parçalamasına yardımcı olan bir enzimi bloke edebilir.
Bu ilaçların etken maddeleri arasında kolesterol düşürücü ilaçlar atorvastatin, lovastatin ve simvastatin, alerji ilacı feksofenadin, tansiyon ilacı nifedipin ve bağışıklık baskılayıcı siklosporin yer alıyor.