27.01.2025 - 13:09 | Son Güncellenme:
Beslenme söz konusu olduğunda, tüm vitamin ve minerallerin vücut tarafından aynı ölçüde emilmediğini biliyor muydunuz? Bazı besinler diğerleri kadar biyoyararlı değildir yani daha az emilip kullanılabilirler.
Besin maddesinin bulunduğu gıdanın yapısı ve diğer besinlerle etkileşimi de buna neden olabilir. Vücudumuzun başka bir besinin yardımı olmadan besin maddesini iyi emememesi de buna neden olabilir. Vücudumuzun besin maddelerini emme yeteneği yaş, sağlık veya hamilelikle de değişebilir.
Ancak vücudunuzun bu besinleri daha iyi emmesine yardımcı olabilirsiniz. Bir besini daha biyoyararlanabilir hale getirmenin bir yolu, belirli besinleri bir araya getirmek veya aynı öğünde yemektir. Peki, birlikte tüketmeniz gereken besinler nelerdir?
Çok miktarda yüksek kalsiyumlu yiyecek yiyorsanız ancak minimum miktarda D vitamini alıyorsanız, vücudunuz tarafından yalnızca küçük bir miktarda kalsiyum emiliyor demektir.
Uzmanlar bağırsaklarınızdaki kalsiyum emilimini en üst düzeye çıkarmanız için vücudunuzun yeterli miktarda D vitaminine sahip olması gerektiğini söylüyor.
A vitamini bağışıklık sistemimizi ve göz sağlığımızı destekleyen bir antioksidandır. Birçok kırmızı ve turuncu renkli meyve ve sebzede, kara lahanada, yumurtada ve deniz ürünlerinde bulunur.
A vitamini yağda çözünür yani aç karnına ve yanında yağ olmadan A vitamini içeren yiyecekler yiyorsanız, çok fazla emilim sağlayamayabilirsiniz.
A vitamini gibi D vitamini de vücudunuz tarafından etkili bir şekilde emilmek için yağa ihtiyaç duyar. D vitamini kemik sağlığımızdan, beyin sağlığımıza, bağışıklık sağlığımıza ve iltihabımıza kadar her şey üzerinde etkilidir.
D vitamininin besin kaynakları arasında yağlı balıklar, zenginleştirilmiş süt, zenginleştirilmiş tahıl ve mantarlar bulunur.
D vitamini içeren bir yiyecek yiyeceğiniz zaman, bunu az yağlı sütle birlikte tüketin veya ekstra yağ bileşeni için bir miktar fındık ve tohum ekleyin.