09.09.2024 - 12:57 | Son Güncellenme:
En çok Ege bölgesinde yetişen tarhana otu, kurutulduktan sonra kekik ve benzeri baharatlar gibi yemeklere eklenebilir. Tarhananın faydaları için söylenecekler abartıdan uzaktır. Ekşimsiliği, yoğurttan mayalanmış, fermente edilmiş olmasından gelir.
Bağırsak, sindirim ve mide problemleri gibi rahatsızlıkları olan kişiler rahatlamak içinde bu otu tercih ediyor. Oldukça şifalı olan çörtük ile yaprakları, gövdesi ve çiçekleri ayrı olarak kullanılabiliyor. Böbrek taşı düşürülmesine yardımcı olan ot, idrar yolları enfeksiyonlarına da iyi geliyor. İdrar söktürme özelliğiyle, ağır yemek yedikten sonra oluşan mide ağrısına da iyi gelir.
Çörtük akciğer sağlığını korumaya yardımcı olur ve boğazda oluşan kuruluk ve balgam sorununun tedavisine yardımcı olur. İltihaplı romatizmaya iyi gelen tarhana otu, kas gelişimini destekler. Saman nezlesi denilen mevsimsel nezlenin tedavisine de fayda sağlayan ot, AIDS hastalığının tedavisinde de kullanılıyor.
Vücutta bulunan fazla tuzun atılmasına yardımcı olan ve insülin seviyesini dengeleyen çörtük, vücudu hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur. Sindirimi rahatlatmaya, MS (multiple skleroz) hastalığının tedavisine, olumlu etkileri olan ot, tansiyonu da dengeler. Ayrıca kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur ve vücuda enerji verir. Saçları ve cildi güzelleştirerek, bronşit ve astım gibi akciğer rahatsızlıklarına olumlu etki eder.
Sebze ve yoğurt içeriyor oluşu bu çorbayı şifa dolu bir yemek yapıyor. Fermente edildiği için de içindeki malzemelerin besleyici değerleri daha da yükselmiş olduğundan, doygunluk hissi verir.
Yapıldığı yere göre malzemesi de değişen bu çorbanın hamuruna bazı bölgelerde 'çörtük' isimli ancak genellikle 'tarhana otu' olarak bilinen bir ot daha ekleniyor. Aromatiktir olan ot, dereotunun biraz daha tatlımsı hali olabilir.
Bilenler tarhananın hamuruna mutlaka bu otu ekleyip tarhanayı hazırlıyor. Ancak bu ot sadece tarhana için kullanılmıyor, pazarlarda demeti 50 lira gibi fiyatlarla satılan çörtük, egzamanın tedavisinde de kullanılıyor. Kuru yaprakları ve çiçekleri egzama üzerinde konuyor ve bitki uzmanları bekletme işleminin 1 saat olması gerektiğini söylüyor.
Kuru haldeyken yaprakları ve çiçeği çay gibi demlenip içildiğinde bronşit hastalarının tedavisine katkı sağlayan çörtük, hafif seyreden soğuk algınlığında boğazı rahatlatmada da etkili oluyor. Tam mevsiminde alıp kış boyunca kullanmakta fayda var.