Günde en az 5 (beş) porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Yemeklerde yağ miktarı azaltılmalıdır. Posalı gıdaları yani sebze ve meyve tüketimini artırmalıdır. Posa da diyabetten korunmada önemli bir rol oynamaktadır. Karbonhidrat emilimini yavaşlatarak kan şekerinin hızla yükselmesini engeller. Günlük alınan posa miktarı 20-30 gram olmalı.
Şeker gibi basit karbonhidratlar günlük enerjinin yüzde 10'unu aşmamalı, basit karbonhidratlar yerine kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Ayrıca düşük glisemik indeksli (kan şekerini yavaş yükselten) gıdalar yenmeli, yüksek glisemik indeksli gıdalar yenmemeli veya az yenmelidir. Düşük glisemik indeksli gıdalara örnek verecek olursak; tam buğday ürünler, tam tahıllar, sebze,kurubaklagil.
Her gün 30 dakika egzersiz veya yürüyüş yapılmalıdır. Vücudu hastalıklardan koruyan ve antioksidan olarak adlandırılan C vitamini, A vitamini, selenyum ve E vitamini içeren gıdaları beslenmenize ekleyin. Antioksidanlar şeker hastalığı gelişimini engellemektedir.