Kültür SanatAtilla Aldemir’in büyük başarısı

Atilla Aldemir’in büyük başarısı

11.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kemancı Aldemir, Avusturya’da düzenlenen 14. Uluslararası Johannes Brahms Yarışması’nda keman dalında 2. oldu

Atilla Aldemir’in büyük başarısı
FİLİZ ALİ

1975’te İstanbul’da doğan Atilla Aldemir, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Çiğdem Yonat İyicil’in keman sınıfından 1994’te mezun oldu. Hemen ardından da  Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı bursu ile Almanya’ya gitti. Detmold Yüksek Müzik Okulu’nda Prof. Lukas David ile çalışmalarını ilerleten Aldemir,  daha sonra Essen’de Mintcho Mintchev’in sınıfından mezun oldu. Bugüne kadar Ayla Erduran, Tibor Varga, Schlomo Mintz ve Ida Haendel’in masterclass’larına katıldı. 2003’ten bu yana Viyana’da Barbara Gorzynska ile çalışıyor.

Haberin Devamı

Hırslı yapısı ve girişkenliği sayesinde hem Türkiye’de hem de Avrupa’da başarıyı yakalamanın her yolunu deneyen Atilla sonunda amacına ulaştı ve 14. Uluslararası Johannes Brahms Yarışması’nda keman dalında ikincilik ödülünü kazandı.  Yarışmanın birincisi ve üçüncüsü Güney Koreliydi. Aldemir ayrıca İtalya’daki Festival di Lapedona Özel Ödülü’nün yanı sıra Finlandiya Mikkelin Şehir Orkestrası ile konser verme ödülünü de kazandı.
Yarışma Avusturya’da, Brahms’ın başeserlerinden biri olan keman konçertosunu bestelediği tatil beldesi Pörtschach kasabasında yapılıyor. Piyano, keman, viyola, viyolonsel, şan ve oda müziği olmak üzere 6 ayrı branşta düzenlenen yarışmaya 42 ülkeden 410 sanatçı; keman yarışmasına ise Avrupa, ABD ve Asya’nın en ünlü konservatuvar ve üniversitelerinden 110 yarışmacı                                                                  katılmış. Atilla Aldemir daha ilk elemede çaldığı Bach, Paganini ve Mozart’ın eserleriyle hem jüriyi hem de dinleyicileri etkilemeyi başarmış. Finalde Brahms’ın keman konçertosunu yorumlayarak ikincilik ödülünü kazanmış.

Kemanın önemi...
Aldemir, bu ödülün kendisine dünyanın önemli festivallerinde ve salonlarında konser verme imkanı yarattığına değiniyor ve 4 Kasım 2007’de Berlin Filarmoni Konser Salonu’nda Berlin Senfoni Orkestrası eşliğinde müzik dağarının Beethoven, Max Bruch ve Mendelssohn gibi üç büyüğünün, üç büyük keman konçertosunu seslendireceğini müjdeliyor.
Aldemir “Ödülümü değerli müzik annelerim Ayla Erduran ve Barbara Gorzynska’ya, ilk keman öğretmenim Prof. İyicil’e ve ayrıca başta Canan Pak ve Cem Kozlu olmak üzere beni destekleyen  sponsorlarıma ithaf etmek istiyorum. Hepsine sonsuz minnettarım” diyor.
Sanatçı, “Kozlu’nun girişimleri ve iş dünyasından 10 değerli kişinin bir araya gelmesiyle sürekli hayalini kurduğum iyi bir kemana sahip oldum ve son iki yılda uluslararası keman yarışmalarında 3 ödüle layık görüldüm” diyerek kendisine alınan 1840 yapımı Vuillaume kemanının bir kemancının solistik yaşamında ne denli önemli olduğunu da bütün sanatsever sponsorlara hatırlatıyor.