30.07.2013 - 13:50 | Son Güncellenme:
Goodyear’ın uyarı listesine inceleyerek yolaçıkanları, güvenli ve rahat bir yolculuk bekliyor.
Bayram öncesi bavullar hazırlanmaya, yolculuk ve tatil planlarıyapılmaya başlandı. Birçok kişi bayramda sevdiklerine kavuşmak veya tatil içinyollara çıkacak; binlerce sürücü bayramla birlikte direksiyon başına geçecek.Bayram tatiline araba ile çıkmayı planlayan çok sayıda sürücü seyahatlerine,araçlarını yeterli şekilde hazırlamadan ve iyice dinlenmeden başlıyor. Yapılanaraştırmalar; bayramda gerçekleşen kazaların iki temel nedeninin, bakımıyapılmamış ya da yetersiz yapılmış araçlar ile yorgun sürücüler olduğunugösteriyor.
Seyahatinize, bakımı çok iyiyapılmış, çok iyi hazırlanmış araç ile çıkarak güvenli bir başlangıçyapabilirsiniz.
Tatile çıkan sürücülerin pek çoğu seyahat öncesinde araçlarınınbakımını yapmayı ve gerekli güvenlik önlemlerini almayı unutur. Araştırmalar;araçlardaki arıza ve teknik sorunların %32'sinin genellikle tatil yolundameydana geldiğini göstermektedir. Ayrıca eşyalarınızı araca uygunşekilde yüklediğinizden emin olun. Seyahat esnasında ihtiyacınız olabilecekeşyalarınızı aracınıza en son yükleyin ki gerektiğinde kolayca ulaşabilin.
Hayatta kalmak için, dikkatlive kurallara uyarak araba kullanın
Yaz aylarında araç kullanmak; yoğun trafik, uzun mesafe, gece vegündüz şartlarında sürüş, bir anlamda sürücünün sınırlarını denemek anlamınageliyor.
Yorgunluk, kazaların ananedeni olarak öne çıkıyor
Araştırmalar; sürücülerin büyük çoğunluğunun yorgunluk, uyku halive dikkat kaybının sürüş becerileri üzerindeki olumsuz etkisini göz ardıettiğini gösteriyor.
Güvenli sürüş planlaması
Emniyet kemeri, araçlarla yapılan yolculuklar için geliştirilmişen basit ancak en önemli güvenlik ekipmanıdır. Kemerin doğrukullanımı, varlığı kadar önemlidir. Koltuk uygun konuma getirildiktensonra, kemerin üst bölümü boyuna direk temas etmeyecek biçimde ayarlanmalı, altkısmı ise, karnın altından, kalça hizasından geçmelidir. Kemer mutlaka gerginolmalı, beden ile kemer arasında boşluk kalmamalıdır. Olası kazalarınönüne geçmek için en önemli unsurlardan biri de hız limitlerine uymaktır. Hızlimitlerini belirten trafik işaret ve işaretçilerine riayet etmek güvenli biryolculuğun olmazsa olmazlarındandır.
Dinlenme ve mola noktaları ile seyahatin önceden planlanması,varış yerine güvenli ve rahat şekilde ulaşmanızı sağlamak için gereklidir. Molayerlerini önceden planlamayan sürücüler, kendilerini birkaç kilometre dahagitmek için zorlar ve bunun sonucunda riskler artar.
Gece araba kullanmanın olumsuz etkileri
Yoğun trafik veya gündüz sıcaklığından dolayı sürücülerin pek çoğugece yola çıkmayı tercih eder. Gece araba kullanmak, vücut üzerinde olumsuzetkilere neden olur ancak bunlar genellikle sürücüler tarafından dikkatealınmaz. Kazaların yaklaşık %40’ı gece meydana gelmektedir. Zira gece arabakullanan sürücülerin sürüş becerileri azalmaktadır. Bunun sonucu olaraksürücüler; şeritlerde bir sağa bir sola geçmek, belirli bir hızı tutturamamakve pek çok kez direksiyon hâkimiyetini kaybetmek gibi sorunlar yaşarlar.
Gerekli önlemleri alın,kazaları engelleyin !
Trafik yoğunluğu düşük olan alternatif güzergâhlar tercih edilmeli, gidilecek güzergâh hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinilmeli ve seçilen yol güzergâhı ile tahmini varış zamanı mutlaka yakınlara bildirilmeli.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) verilerine göre trafik kazalarının nedeninin yüzde 87.5’i sürücü kusurundan kaynaklanıyor. Bayramda özellikle şehirlerarası yollarda trafik her zamankinden yoğun olacak. Sürüş hatalarını en asgariye indirmek için yola dinlenmiş olarak çıkılmalı.
Yeni alınan araçların özellikleri tam olarak öğrenilmeli
Araçlar hız limitlerinde, yol şartlarına göre kontrol edilebilecek hızda ve araç takip mesafesi kuralına uyularak kullanılmalı.
Direksiyon başında cep telefonu ile konuşulmamalı. Direksiyon başında sigara içilmemeli.
Her 200 kilometrede veya 2 saatte bir 10-15 dakika dinlenme molası verilmeli.
Araçta çocuk varsa yetişkinlerden çok daha çabuk yorulacağı ve sıkılacağı unutulmamalı molada kan dolaşımını arttıran hareketler yapılmalı ve eller ile yüz yıkanmalı.
Mutlaka emniyet kemeri takılmalı
Gece sürüşleri dışında da, şehirlerarası yollarda, yağmurlu ve sisli havalarda gündüzleri de farlar açık tutulmalı.
Otomobilde çocuklar varsa çocuk koltuğunda seyahat etmeleri sağlanmalı.
Kaza yapmamak için doğru ve kurallara uyarak araba kullanılmalı.
Yolculuk öncesi araçların periyodik bakımları yaptırılmalı.