Geri Dön
Mekan tercihinde en çok neye dikkat edilmeli? Yeme-içme alışkanlıklarımızın zaruri ihtiyaçtan çok kişisel hazza dönüştüğü şu günlerde ambiyans, manzara, konfor, ilgili personel yahut mekanın güzelliği tek başına 'mekan tercihi' için yeterli mi? Hep birlikte bakalım... 1 Fiyat-kalite dengesi Bilindiği üzere yeme-içme sektörü dünya çapında temel ihtiyacı karşılayan, arz-talep dengesine uyumlu, çeşitlilik bakımından da gittikçe büyüyen geniş bir kitleye sahip. Belki de çoğumuz, beğendiği bir lezzeti tekrar tadımlamak için kilometrelerce yol katedebiliyoruz. Gezeceğimiz yerlere giderken şehrin 'en'lerine bir göz atıyoruz gitmeden... Gittiğim cafe ve restoranlarda yediğim, içtiğim ürünün sıcaklığından, kalitesine, porsiyonlamasına kadar dikkat eden biri olarak gözlemlediğim şu ki; bizi hem görsel, hem tat olarak tatmin eden yemeklerin yüksek fiyatı çok da rahatsız etmiyor. Bunun yanında en çok dikkat edilmesi gerekenlerden biri de 'hijyen' elbette... 2 'Şeffaflık' önemli Restoran mutfağını kontrol etme şansımız çok zor olsa da içeri girdiğimiz andan itibaren ilk izlenim oldukça önemli. Oturduğumuz masadan, önümüze gelen tabak çatala, ortamın temizliğine, kokusuna, personelin kılık kıyafetine kadar gözlemleyebiliyoruz. Menü içeriği, ürün kalitesi ve tazeliği, porsiyonlama, servis ve hizmet kalitesi ikinci bir tercih için yeterli sebeplerden. Bu durumda benzerlerinden bir tık yüksek fiyat da ödeseniz gönül rahatlığıyla o mekandan ayrılıyorsunuz. Gittiğimiz bazı restoranlarda da menü istiyorsun, ortada menü yok, fiyat listesi yok, garsonlar tarafından yönlendirme yapılıyor. Elemek için önemli sebep, orada siliyorsun. İkinci bir şansı yok. Oysa 'şeffaflık' asla göz ardı edilmemeli . Masaya gelen soğuk yemek , kalmış mezeler ve ardından gelen uçuk fiyat tam bir facia ve ne yazık ki birçok mekan sırf tanınırlılığı sebebiyle bu durumda. Hâlâ tercih ediliyor olması da ayrı bir tartışma konusu. 3 Peki başarının sırrı ne? Bir diğer konu ise fiyatını mimarisine, kullandığı devasa aydınlatmalara, tabağa, çatala, ortam ışıltısına göre ayarlayan mekanlar ... Şahane bir menü ve ihtimamla ağırlıyorsa müşteriyi tadından yenmez. Ancak vasat bir hizmetle müşterinin karşısına çıkıyorsa, işletmenin uzun ömürlü olmayacağını öngörebiliyorsunuz. Uygun fiyata, şahane mekanlarda leziz yemekler de tatmanız mümkün. Kaliteli ve güleryüzlü hizmet, taze ürünler, hijyenik bir ortam aldığınız ürün ve hizmeti tekrar tercih etmemize sebep. Bir işletmenin başarılı olması ve sürdürülebilirliği açısından önemli hususlar şunlar: Müşteri ihtiyaçlarını saptamak, sunduğunuz ürün ve hizmetin kalitesi, devamlılığı, fiyat-kalite dengesi, hizmet alan müşterilerin ekonomik ve sosyal statülerini göz önünde bulundurmak, müşteri memnuniyeti, değişen koşullara uyum... Aksi takdirde işletmenin varlığını sürdürebilmesi mümkün olmayacaktır.VIDEO