Küresel ısınma
“Gezegenimize iklim değişikliği gibi ölümcül bir hediye sunmuş durumdayız.”
Stephan Hawking
Küresel ısınma giderek artarsa 21. yüzyılın nasıl olacağını bir düşünün. Sonraki süper fırtına nereyi vuracak? Peki ya bir sonraki kavurucu sıcaklık dalgası? Bir sonraki felaket? Gezegenimiz derece derece ısınıyor...
Fakat neden?
Sanayi Devrimi'nden sonra buharlı makinaların kullanılması ve makinaya dayalı bir iş gücü profili oluşması fabrikaların sayısı arttırdı. Bunun bir sonucu olarak makinaların beraberinde getirdiği fosil yakıt kullanımı miktarı artış gösterdi.
Bununla birlikte atmosferdeki Karbondioksit (CO2) ve benzeri sera gazların artışı hava sıcaklığını arttırdı. Bu gazların artışı; mevsimlerde periyodik olarak bazı değişiklere neden oldu. Sera gazları etkisi, Güneş'ten Dünya'ya gelen ışınların uzaya tekrardan yansıdığı esnada bu gazlar tarafından bu ışınların tutulması olayıdır.
Atmosferde bulunan bu tip gazların oranının artmasının iklim değişikliğine neden olabileceği fikri, ilk olarak İsveçli kimyacı Svante Arrhenius tarafından 1896 yılında ileri sürülmüştür. Daha sonraki süreçlerden biri de Goddard Enstitüsü’nde iklim uzmanı olarak çalışan bilim insanı James Hansen, 1988 yılı Haziran ayında ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada; küresel ısınmanın başladığından %99 emin olduğunu söylemiştir.
Ayrıca bunun tesadüf olmadığını, küresel ısınmanın insanların faaliyetleri ile ortaya çıktığını, atmosferdeki sera gazlarının oranının artması nedeni ile Güneş'ten gelen ve yeryüzünden tekrar atmosfere yansıyan ışımanın daha çok tutulduğunu, böylelikle sera etkisinin de sıcaklığı arttırdığını, iklim dengesini değiştirecek bu olayın, sellere, kuraklıklara neden olabileceğini belirtmiştir. Hansen’in açıklamaları, Birleşmiş Milletler tarafından Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) kurulmasıyla neticelenen süreci de başlatmış sayılmaktadır.
Küresel ısınmanın birincil dinamiği fosil yakıt kullanımı olsa da gözle görülebilir diğer bir faktör gezegenimizdeki ormanların azalışıdır. Bu azalışın birincil parametresi; çok hücreli canlıların yaşam dinamiği olan oksijenin (O2) atmosferde azalış göstermesidir. Bir sonraki parametre ise bitkilerin fotosentez evresinde karbondioksit (CO2) emilimi gerçekleştirmesidir. Fakat gezegenimizdeki son zamanlarda gerçekleşlesen orman yangınları atmosfere yoğun miktarda CO2 akışı sağlıyor ve ormanlarımız azalıyor.