Peki duygusal manipülatörler nasıl kişilerdir?
Duygusal manipülasyona sahip kişiler narsist ve antisosyal kişilik bozukluğuna sahip bireyler olabileceği gibi narsizmin ve antisosyal kişilik bozukluğunun kimi özelliklerine sahip kişiler olabilirler.
Genel olarak ifade etmek gerekirse manipülatörler duygu sömürüsü, kurban rolünü oynama, mahrum bırakma, suçluluk duygusu yaratma, yalan söyleme, egoyu okşama gibi stratejileri kullanarak mağduru manipüle ederler. Duygusal manipülatörlere daha çok aile içinde, romantik ilişkilerde ve iş yaşamında rastlarız.
Manipülatörün öfkesinden, gazabından, siteminden, suçlamasından, duygu sömürülerinden çekinen kurban/mağdurlar istenileni yerine getirirler. Bunun yanında manipülatör arkadaşlarına/aile üyelerine/eşine aşırı fedakarca davranarak istediklerini elde etme yolunu da çok sık kullanır. Fedakarlık manipülatör için karşısındakini borçlu hissettirme aracıdır.
Manipülatörlerin büyük çoğunluğu aslında iyi rol oynar ve kendilerini olmadıkları biri gibi gösterebilirler, gerçek özelliklerini saklamakta başarılıdırlar. Gelelim mağdurları en çok zorlayan özelliklerine; manipülatörler gerçekleri paylaşırlar ancak bir kısmını saklayarak; bu noktada manipülatör gerçeği eksilterek ya da dönüştürerek söylediği için karşısındakini etkiler ancak söyledikleri fazlasıyla eksik ve manipüle edilmiştir.
Manipülatörler yakınlarını pragmatist bakış açısıyla seçerler. Kendileri için fedakarlık yapan, duygusal olarak kendilerine bağımlı olan, hayır diyemeyen kişileri yakınlarında bulundurmak isterler, çünkü onları manipüle ederek istekleri doğrultusunda yönetirler bunu yaparken de karşısındaki kişi için zaman zaman aşırı fedakarlıklar yaparlar ki mağdur onların niyetinden şüphe duymasın, tamamen karşılıksız sevgiye dayalı bir ilişki olduğuna inansın.
Manipülatörler özellikle istedikleri olmadığı zamanlarda karşısındaki kişiyi aşağılama, bağırma, tehdit etme ya da suçlama, duygusal mahrum bırakma ile tehdit etme, küsme gibi yollara başvurabilirler. İsteklerini elde etmek için karşısındaki kişiyi bencillikle ya da ilgisizlikle suçlayabilirler. Çok ısrarcı bir yapıya sahiptirler, istedikleri şeyi çok sık tekrar ederek yaptırdıkları çok olur.
Çoğunlukla gerçek niyetlerini insanlardan saklarlar, iyi birer aktördürler. Yalan söylemeden önce inandırıcı olmak için önce küçük doğruları itiraf ederler, üzgün olmadıkları zamanlarda üzgünmüş gibi davranabilirler, mağdur edilmiş kurban rolünü oynayarak, kendilerine acındırarak insanları kolaylıkla ikna ederler.
İnsanların arzuladıkları şeyleri bilmek onları yönetmek için kullandıkları bir yöntemdir. İnsanların egolarını okşamak, onları övmek, pohpohlamak insanlar üzerinde etkili olmak için en sık kullandıkları yöntemlerden biridir.
Haksız olduklarını kabul etmezler ve üste çıkmada, yaptıkları davranışlara bahane ve sebep bulmada iyidirler. Yanlış bir şey yaptıklarında ısrarla inkâr ederek sorunu çözmeye çalışırlar, işine gelmeyen şeyleri görmezden gelmekte iyidirler, saklamak istedikleri bir konu olduğunda laf kalabalığı yaparak konuyu başka yöne çekebilirler.