8. Arjantin Ekonomik Krizi (1999-2002)
Arjantin, fiyat dalgalanmasının çok sık görüldüğü ülkelerden biri. 1980'li yıllarda Latin Amerika Krizi patlak verdi ve ithalat bağımlısı haline gelen Arjantin'de halk parasını dolar olarak tutmaya başladı.
Arjantin ayrıca yüksek enflasyon ve para birimi pasoya karşı duyulan güvensizlik sebebiyle ekonomik krizlerin ülkesi haline geldi. Arjantin Hükümeti, ülkenin endüstri altyapısını sürekli olarak bir kenara itti ve gereksiz harcamalar yaptı.
1980'li yıllarda Meksika, Brezilya ve Arjantinli ticaret partnerleri, Latin Amerika ülkelerine yayılan ekonomik krizle boğuşuyordu. Brezilya 1999'da devalüe oldu ve Arjantin'in ihracatı da Brezilya'nın durumundan etkilendi. Aynı zamanda dolar da yeniden değerlendi ve Arjantin pesosu değer kaybetti.
1999'da Arjantin 3 yıl süreli resesyona girdi. Hükümet pesoyu devalüe etmedi ve dolara karşı önlem almadı. Kriz derinleşti.
Resesyon daha da derinleşti. Yatırımcılar dolar alabilmek için bankalara hücum etti ve bankalardan aldıkları dolarları yurt dışına tansfer etti. Hükümet bu furyanın önüne geçebilmek için ülkedeki herkesin banka hesabını dondurdu.
Arjantin'in büyük kentlerinde eylemler patlak verdi, çok sayıda ev ve iş yeri yakıldı, şiddet gösterileri başladı. 2001 yılında hükümet düştü. Nakit para olmadığı için insanlar mal karşılığı ürün alıp satmaya başladı. İş yerleri kapandı. İnsanlar zorluklara göğüs germek için geri dönüşüm amacıyla karton toplamaya başladı.
Hükümet krize karşı önlem almak için peso ve dolar arasında geçişken olabilecek üçüncü bir para birimi basmaya çalıştı fakat başaramadı. Daha sonra bankadaki tüm dolar birikimlerinin pesoya dönüştürülmesi zorunlu hale getirildi.
Peso bozdurma zorunluluğu pesonun değer kaybetmesine sebep oldu. İhracat daha rakebetçi hale getirildi. Vergi politikaları sıkılaştırıldı, sosyal yardımlar artırıldı, iş girişimleri desteklendi ve piyasalara dolar satıldı. Arjantin tarım ürünlerine duyulan küresel ihtiyaç sayesinde ülkede tarım ürünü arttı ve ihtiyaç fazlası kadar ürün üretildi.
Arjantin günümüze bile yüksek enflasyon ve faiz oranlarıyla mücadele ediyor. Fotoğrafta bisikletçinin yanındaki duvarda "IMF Defol" yazıyor.
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu