Türkiye’nin güzide şehirlerinden birisi de Adana. Halkı, sıcağı, doğası, yemekleri ile dünya çapında tanınan bir yer. Bizler de Adana dediğimizde aklımıza gelen ilk şeylere Molatik olduk. 36 bin kişilik kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük camilerinden birisi. Adanalılar her gördüğü camiyi Sabancı Cami ile kıyaslar. Adana insanı demir ve bakır sürahiye yerine bocit kelimesini kullanır. Masada su yoksa Baba bi’ bocit souk su ver diyerek garsona seslenirler. Adana yöresinde yaygın olan gül şerbeti ve rendelenmiş buz ile yapılan ilginç ve güzel bir tatlı türüdür. Türkiye’de de oldukça ünlü bir yiyecektir. Adana'da çok pis kokmak anlamına gelmektedir. Örnek verecek olursak Gaç gündür yıkanmıyürse sası sası goküyür. Adana'da şalgamın olduğu yerde başka bir içecek içilmez. Her sofranın baş tacı olabilecek bir yapıdadır kendisidir. Adanalı ünlüler deyince ilk akla gelen isim tabi ki Kıvanç Tatlıtuğ'dur. Bunun yanında Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Fatih Terim, Erol Büyükburç, Şoray Uzun gibi önemli isimler de yer alır. Adanalılar sevinçlerini ve üzüntülerini belli etmek için aboo, birini çağırırken ise Bak hele, şaşırdıklarında ise allöş kelimelerini kullanırlar. Adana'ya has terimlerden biri olan 'Cıncıkçı' kelimesi, züccaciye işini yapan meslek erbaplarına verilen isimdir. Adana'yı tek kelime ile tarif edersek herhâlde akla ilk gelen kebap olur. Türkiye'nin her yerinde yapılan bu lezzet Adana'da bir başka güzeldir. Adanalılar geri vites yerine 'Anarya Yapmak' kelimesini kullanırlar. Alman Köprüsü olarak da bilinen bu yer, görülmeye değer, muhteşem bir taş köprüdür; adeta mimarlık abidesidir. Dünya için Real Madrid - Barcelona maçı ne ise Adanalılar için Adana Demirspor - Adana maçı odur. Her yıl Adana'da gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk karnavalıdır. İzlemesi büyük keyif verir. İnce açılmış hamurun sacda pişirildikten sonra içine birtakım malzemeler konup, sarılıp sıkılmasıyla yapılır. Bazlama ve gözlemeye benzese de onlardan çok çok daha lezzetlidir. İstanbul için İstiklal Caddesi ne ise Adanalı için Çakmak Caddesi odur. Kapı, pencere, tencere kapağı gibi eşyaların ne tam kapalı ne tam açık olduğunu anlatan Adanalılar sık kullandığı yöresel bir kelimedir. Leğen anlamına gelir, mecazen ise popon helke gibi olmuş şeklinde kullanılır. Şirden denilen organın içi doldurularak yapılır. Tadı enfestir. En iyi şırdancılar ise Kuruköprünün ilerisindeki pazarın orda gece 11’den sonra çıkar. Türkiye'de beyaz altın olarak tabir edilen Pamuk, en çok Adana'nın Çukurova bölgesinde yetişir. Ülkemizde en önemli film festivallerinden biri olan Altın Koza her yıl Adana'da yapılmaktadır. Adana’dan gelen haberler her daim haber bültenlerinin ilgi odağı olmuştur. Birbirinden ilginç haberlerle her gün karşılaşıyoruz. Adana bu konuda adeta ‘uzman’.