Kültür Sanat"Tarihin k Hali" sergisi

"Tarihin k Hali" sergisi

31.03.2015 - 10:37 | Son Güncellenme:

Ressam Gülderen Depas’ın “Tarihin k Hali” sergisi, 27 Mart’ta The Marmara Pera’da açıldı.

Tarihin k Hali sergisi

Sanatın ve tarihin merkezi olan Pera’da konumlanan The Marmara Pera sanatseverlere çok özel bir sergi daha sunuyor.

Daha önce “Tekil Renkler”, “Yer Yok” ve çok ses getiren “Cityspace” gibi sergilere ev sahipliği yapan The Marmara Pera’da, ressam Gülderen Depas’ın sanat, bilim ve politika alanında öne çıkan kadınların yağlıboya portrelerinden oluşan “Tarihin k Hali” isimli kişisel sergisi 27 Mart 2015 Cuma akşamı açıldı.

“Tarihin k Hali”

Aralarında Camille Claudel, Clara Zetkin, Duygu Asena, George Sand, Sabiha Sertel, Hannah Arendt, İsadora Duncan, Lou Andreas Salome, Marie Curie, Rosa Luxemburg, Simone de Beauvoir, Anais Nin, Reha İsvan, Türkan Saylan, Joan Baez, Vilma Espin, Halet Çambel, Rebecca Gomperts, Doris Lessing, Kathe Kollwitz, Brigitte Bardot, Sophia Loren, Lee Miller, Rosa Parks ve Mersedes Sosa gibi isimlere ait portrelerin bulunduğu sergi, 15 Mayıs 2015 tarihine kadar The Marmara Pera’da sanatseverler ile buluşacak.

Gülderen Depas, bu çalışmaları yaparken yola çıkış noktasını şöyle anlatıyor: “Yıllar önce bir kadın, “İyi ki tıp ve biyoloji var, sadece tarihe baksaydık kadınların varlığından haberimiz olmazdı” demiş.

Bir şövalenin başında, mecliste, laboratuvarda çabalayan bir insanı zihnimizde canlandırdığımızda, gözlerimizin önüne gelen bir erkeğin görüntüsüdür. Oysa tarihi yapanlar, yönünü ve yolunu değiştirenler arasında pek çok kadın vardır.

“Tarihte iz bırakan ve bırakmaya devam eden bu kadınlar bende de iz bıraktılar. Sanki fırçamla onların yaşamlarına dokundum. Dokundukça onlardan bana geçen o özgürlük, o sınır tanımazlık, o doğru bildiğini inatla yapma, üretme, ürettikçe çoğalma ve etraflarına yaydıkları ışık beni aydınlattı.

Kâğıt üzerinde, yağlıboya ile yaptığım bu portrelerin aslında hepsinde benden de parçalar var. Hiçbiri birebir benzeme endişesi ile boyanmadı. Yaşam hikâyeleri ve ürettikleri ile var oldular ve olacaklar.

“Mersedes Sosa, Joan Baez müzikleri; Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Vilma Espin, Rosa Parks, Türkan Saylan, Reha İsvan, Rebecca Gomperts, mücadele dolu yaşamları; Marie Curie, Halet Çambel, Hannah Arendt, alanlarındaki buluşları ve yenilikleri; Kathe Kollwitz ,Camille Claudel, acı dolu yaşamlarındaki resim ve heykelleri; Anais Nin, Lou Salome, George Sand, Duygu Asena, Doris Lessing, Sabiha Sertel, Simone de Beauvoir, ufuk açıcı, özgür ruhlu yazıları; İsadora Duncan, ilk modern dans gösterileri; Brigitte Bardot, Sophia Loren, tabu yıkan filmleri; ve son olarak Lee Miller sıra dışı fotoğrafçılığı ile hafızalarımızda yer etsinler, unutulmasınlar istedim.”

Yazarlar