03.04.2013 - 16:45 | Son Güncellenme:
Marquis de Sade’ın kahramanı Monsieur de Franval zengin, yakışıklı, zeki ve tamamen ahlaksız bir adamdır. Dindar bir kadınla evlenip bir kız çocuğu babası olduğunda çocuğunu “özgür” olarak eğitmeye kararlıdır. Kızının dizginsiz özgürlüğünün kesin kanıtı ise onun gizli aşığı olmasıdır. Ancak güzel ve başarılı kızı, uygun genç bir bekar erkeği geri çevirip bunun yerine babasıyla kalma niyetini bildirdiğinde, saf ve sevgi dolu annenin şüpheleri nihayet başgösterir. Kızının davranışından dolayı aklı karışan ve üzülen Madame de Franval kocasına karşı koyar, ki bunun da trajik sonuçları olacaktır. Merak uyandırıcı ve nefes kesici bir başyapıt olan ENSEST ölçüsüzlüğün ortasında yalın bir felaket portresidir.
“Tüm Avrupa tarihinde ahlaksızlığın tehlikelerinin böylesi güçlü şekilde ortaya koyulduğu, karanlık üslubun korku ve dokunaklılığın bu derece doruklara çıkarıldığı başka eser yoktur.”
MARQUIS DE SADE
"ENSEST'le, neyin tabu olduğu ve her şeyden önce böyle bir şeyin olup olmadığı sorusu da ortaya konulmaktadır, de Sade “İnsan hiç değişmeyen bir vicdana sahip olamaz mı? Dünyanın bir ucundan diğerine tüm eylemler onun için aynı olamaz mı? Fakat durum gerçekten de böyle midir? Hayır, dünyada gerçek olan hiçbir şey yoktur, burada adaletsiz olsa da, beş yüz fersah ötede meşru olmayan hiçbir şey yoktur,” dediğinde tabuların doğaları gereği toplumsal olabileceğine dair ilginç bir noktayı ortaya koymuştur. Böylelikle, ensest eylemi toplumun zamanla haksız şekilde şeytan gibi göstermiş olduğu doğal bir şeyden başka bir şey değildir. Hatta kahraman ensestin meşruluğunu savunmak için İncil’den bir örnek bulup, Lut örneğini aktarmakta ve kahramanlarını taklit ederek Kutsal Kitaplara böylesine büyük bir saygı duyduğunu ileri sürmektedir. Bu ensestin ve genel olarak tabuların meşruluğu ile ilgili olarak başka ilginç fikirleri çıkarmaktadır."
GAVIN BRIDGE