10.04.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
SALT Beyoğlu’nda açılan ve 22 Ağustos’a dek devam edecek “İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken” sergisi, insan faaliyetleri iklimleri değiştirirken nasıl beslenilmesi gerektiğini incelemek için üretilen çalışmaları sanatseverlerle buluşturuyor. Etçil, hepçil, yerelci, vejetaryan ya da vegan beslenmeden farklı biçimde, “iklimcil” kavramı bir ürünün içerdiklerinden ziyade, gıda üretimi ve tüketiminin seyrini etkileyen alışılmadık mevsim koşulları ve iklim olaylarıyla ilişkisi üzerinden tanımlanıyor.
Sergi Cooking Sections’ın bu proje için ürettiği beş işten meydana geliyor. SALT Beyoğlu’nun giriş mekânı Forum’da Anadolu’daki büyük kuraklık ve kıtlıklara kanıt niteliğinde materyallerle “protez bir orman”a dönüştüren Weathered (Perişan Eden Hava/2021) adlı çalışma yer alıyor. Gazete kupürleri, şiirler, fosil yapraklar, ağaç halkaları ve parçalarıyla kurulu enstalasyon, meteorolojik verilerin düzenli toplanmadığı dönemlerin iklim koşulları hakkında bilgiler içeriyor.
Karadeniz Akdeniz olur
Sergideki diğer bir eser olan Unicum (Yegâne/2021), su sıcaklığı ve tuzluluk oranındaki değişimlerin mevcut türlerin göç etmesine ve beklenmedik habitatların ortaya çıkmasına yol açtığı Karadeniz’in Akdenizleşmesi meselesini irdeliyor. The Lasting Pond (Kalıcı Gölet/2021) mandaların gündelik güzergâhlarını takip ederek İstanbul çevresindeki sulak alanların nasıl azaldığına bakıyor. Traces of Escapees (Kaçakların İzinde/2021) balık çiftliklerinin neden olduğu kirlilik ve deniz canlılarının uğradığı genetik erozyona dikkat çekiyor. Toprak ve doğurganlık hikâyelerine atıfta bulunan Exhausted (Kurak Topraklar/2021) ise, kısırlık krizini irdelemek üzere, Neolitik Çağ’ın Bereketli Hilal bölgesinden tüp bebek turizminin patladığı günümüz İstanbul’una uzanıyor.
SALT’tan Meriç Öner ve Onur Yıldız tarafından programlanan İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken, kurumun 2018’de başlattığı Sohbetler serisinin üçüncü sergisi olarak dikkat çekiyor.