Kültür SanatGEORGE MICHEAL

GEORGE MICHEAL

08.03.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

beklediğiniz için TEŞEKKÜRLER!

GEORGE MICHEAL

GEORGE MICHEAL
beklediğiniz için TEŞEKKÜRLER!

GEORGE MICHEAL
George Michael en iyi albümünü hazırlamak için harıl harıl stüdyoda çalışıyor. Albüm hakkında ipucu niteliği taşıyan yeni single’ı "Freeek" radyolarda çalınmaya başladı bile.

ORAY EĞİN

TAM üç yılın ardından, radyo listelerinde yeniden George Michael tınıları yankılanıyor. Şirketlerle sorunlarını artık bir gelenek haline getiren ve kurtuluşu olarak gördüğü Virgin’den de ayrılan Michael, yeni şirketi Universal bünyesinde ilk single’ını yayınladı. Şarkının adı "Freeek!" (evet, üç e ile) ve Michael’ın kapısını taa "I Want Your Sex" ile açtığı ilerici dans parçalarının yeni bir ürünü sayılabilir. Son derece ritmik, çarpıcı ve hareketli bir parça.
Şubat ayında tüm dünya radyolarına dağıtılan "Freeek!"e dinleyicilerin ulaşması ancak mart ayının ortalarını bulacak. Yeni bir albümün 2002 içinde belirsiz bir tarihte yayınlanacağı söylendiğinden, George Michael severler şimdilik bu single ile yetinmek zorunda. Ama ne olursa olsun, gecikse de müzik dünyasındaki George Michael dalgasının beraberinde çok iyi ürünler vereceği de aşikâr.
Zira Wham! geçmişinden bir anlamda pişmanlık duyduğunu açıklayıp, o dönemde yaptıkları birçok şarkıyı da ‘anlamsız’ olarak niteledikten sonra George Michael’ın müzikal çizgisi öyle bir aşamaya geldi ki, kendi adı bir başarı ve zekâ ‘trademark’ına dönüştü. Michael’ın solo kariyerindeki bütün şarkılar söz birliği edilmişçesine ‘kaliteli’ bulundu. Ama zirve tabii ki "Older" albümüydü. Albüme adını veren bu şarkı da, diğerleri gibi ‘olgunluk’ döneminin ürünüydü. Öncelikle, profesyonel ve özel hayatında karşılaştığı birçok tersliği / acıyı şarkı sözlerine ve müziklerine dökmüştü bu sefer. Albümün kitapçığına da "Beklediğiniz için teşekkürler" diye bir not iliştirmişti; plak şirketi Sony ile girdiği zorlu mücadeleye gönderme yaparak. Öte yandan, erkek arkadaşını AIDS’e kurban vermesinin acısıyla kaleme sarılıp bir anne - oğul çığlığı olan "You’ve Been Loved" gibi ağır ballad’lar da yapmıştı. Ve de "Fastlove" ile dans pistlerindeki dirilişini kutlamıştı. O zamanlar şarkılarının öznesinin bir erkek olduğu henüz bilinmiyordu.
"Older"ın bir başka özelliği de, Michael’ın iyiden iyiye beliren ve gün geçtikçe artan Jazz tutkusunun şarkılarına direkt yansımasıydı. Mesela "Spinning the Wheel" şarkısını pop kategorisine koymak, onu resmen hafife almak. Yani, uzun lafın kısası, değişik müzik türlerinin birleştiği özel bir albümdü "Older".
Virgin etiketiyle yayınlanan bu ilk albümünün üzerinden tam tamına altı sene geçti. "Older" zamana yenik düşmedi ama Michael de yine belli sorunları yüzünden bir türlü tamamı kendi şarkılarından oluşan yeni bir albüm yapmadı, yapamadı. Bir kere eski defteleri açan Sony, kavgalı ayrıldığı sanatçısından bir ‘best of’ çıkarmasını talep etti. Net bir George Michael dökümü olan, her eve lazım "Ladies & Gentlemen: The Best of George Michael" eski parçaların yanı sıra iki de yeni şarkı barındırıyordu.
Derlemeden çıkan ilk single "Outside" Michael’ın vokal oyunları ve beat’leriyle hem müzikal, hem de içeriği ve mesajı verişindeki provokasyonla sosyolojik açıdan yeni bir döneme işaret ediyordu. Beverly Hills’de bir parkın tuvaletinde ‘cinsel ilişki teklif ettiği’ polis tarafından basılan ve kamu hizmetine mahkûm olan George Michael, "Outside"ın klibinde dudak dudağa öpüşen polislerden S&M çiftlere birçok ‘cinsel azınlık’ grubunu gösteriyor, kendisi de polis kostümü içinde diskoteğe dönüşen bir tuvalette dans ediyordu. Bu olay yüzünden, CNN’e çıkıp eşcinsel olduğunu kamuya açıklamak zorunda kalmıştı. Şarkısında ise, pişman olmanın aksine, herkesi bu tür bir açıklığa davet ediyordu.
"Outside"ın sözleri hayli çarpıcıydı: "Sanırım kanapeyle işim bitti / Sanırım koridorla işim bitti / Sanırım mutfak masasıyla da işim bitti / Hadi, dışarı çıkalım."
En iyiler çalışmasında öne çıkan bir diğer şarkı da, ancak kendisine Avrupa’da dinleyici bulan "As"di. Michael’ın, Mary J. Blige ile düet yaptığı şarkı plak şirketlerinin anlaşmazlığı sonucu Amerika’da bir türlü yayınlanmamıştı.
George Michael’ın sesini son duyma imkânı ise Whitney Houston ile yaptığı ve Houston’ın en iyiler çalışmasında yer alan bir başka düet sayesinde oldu. Ama açıkçası çok büyük ilgiyle karşılanmadı. Tıpkı 2000’de eski klasikleri yorumladığı "Songs from the Last Century" albümü gibi ortada kaldı.
Aradan geçen üç sene içinde ise George Michael’dan sadece tek bir haber çıktı. John Lennon’ın piyanosunu satın aldıktan sonra bir gazeteye yaptığı tam sayfa açıklama - ilanda özellikle İngiltere çıkışlı basına genç kız ve erkek gruplarının müziğe zarar verdiği açıklamıştı. Bir piyanoya astronomik bir teklif vererek evine götüren Michael, bu sayede İngiliz müziğinin kaliteli günlerine döneceğini söylüyordu. Gözünü para hırsı bürümüş plak şirketi yöneticilerinin müziğe zarar verdiğini ekliyor ve "Para önemli değil" diyordu, "O Steinway piyanonun tuşlarına dokunduktan sonra kendimi tamamen kutsanmış hissedeceğim. Geri kalanını muhasebecime sorun!"
Günümüz itibariyle George Michael cephesinden gelen son haber ise sadece sanatçının Londra’daki stüdyoya kapanıp harıl harıl yeni albümüne hazırlandığı. Albümün belirsizliği gibi, bundan sonra bir konsere çıkıp çıkmayağına dair de haber yok. Hatta, hiç mi hiç konser yapmayabilir! Öte yandan, stüdyodan resmi web sitesiyle sızan haberler arasında 2002’de çıkacak yeni albümün bugüne kadarki en iyi çalışması olduğu var.
Bu arada AIDS ile mücadelenin öncü örgütü Red Hot da düzenli olarak yayınladığı yeni seçkisinde, George Michael’ın "Too Jazzy" şarkısına yer verdi. Bu parçayı ancak 1992 tarihli "Too Funky" single’ının b yüzü olarak dinlemek mümkündü.
Yeni albümün de yayınlanmasıyla birlikte, 2002 müzik tarihine sayısız saç - sakal kombinasyonu da armağan eden George Michael’ın adının bol bol geçtiği bir yıl olacağa benziyor.