Kültür Sanat‘Fesli Joker’ Karaköy sokaklarında

‘Fesli Joker’ Karaköy sokaklarında

09.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Oyuncu Metin Akdülger, DC imzalı “Joker: The World” çizgi romanının Türkiye hikâyesini yazdı. Akdülger’in kalemindeki Fesli Joker, 19.YY’ın Karaköy sokaklarında dolaşıyor

‘Fesli Joker’ Karaköy sokaklarında

Seray Şahinler - Tiyatro ve sinemadaki başarısını sürekli perçinleyen Metin Akdülger bu kez yazar olarak karşımızda… Daha önce “Kaptan 88” ile okurla buluşan oyuncu şimdi de global bir Joker serüveninde yazar olarak yer aldı. “Joker: The World” adlı projenin Türkiye hikâyesini kaleme alan Akdülger’e Ethem Onur Bilgiç’in çizimleri eşlik etti. Sıra dışı bir okuma deneyimi sunan Joker, başında fesiyle 19. YY İstanbul’unda, Karaköy sokaklarında dolaşıyor. “Joker: Dünya”yı Akdülger ile konuştuk…

Haberin Devamı

- Çizgi romana ilginiz nasıl başladı?

Çocukluktan beri çizgi romanları çok seven ve çok okuyan biriyim. Dört sene önce çocukluk arkadaşımla kendi çizgi roman şirketimi kurdum ve “Kaptan 88” adlı bir kitap çıkardım. O beni çok heyecanlandıran ve özgürleştiren bir şeydi. JBC Yayınları’ndan Ertan Ergil, Ethem Onur Bilgiç ile bana ulaştı ve “Joker: Dünya” diye bir kitap yapacağız dediler. İki yıl önce “Batman: Dünya” yapılmıştı, oradaki hikâyeyi Ertan yazmıştı. Ben de hikâyemi kabataslak hâliyle gönderdim. Metni DC Global’e yolladılar, onay geldikten sonra da birlikte yazmaya ve çizmeye başladık. Çılgın ve güzel bir iş yaptık.

- Joker bu kez 19. YY’ın Karaköy sokaklarında geziyor. Nasıl bir Joker var romanda ve onu mazideki sokaklarda gezdirmek fikri nereden çıktı?

Haberin Devamı

19. YY sonunda Karaköy ve Beyoğlu’nda geçen; düşmüş bir saray soytarısının, düşmüş bir deliçeriyle olan ve Karagöz ile Hacivat dokularını taşıyan karşılaşmasına odaklanan bir hikâye yazdım. Ben dört yıl Şişhane’de yaşadım. Enerjisini çok seviyorum, oradan bir hikâye anlatmak çok ilginçti. Bir eylemden yola çıkıyor hikâye.Ayakkabı boyacılarının bir numarası vardır, önünden geçerken sizi gözüne kestirir, fırçayı yere bırakır ve kendinizi ayakkabı boyatırken bulursunuz. Bu bana ilginç geliyor. Bu olayı uluslararası platformda anlatmak da ilginç olur diye düşündüm. Hikâye de oradan çıktı, karakterin özünü koruyarak onu 19. YY’ın sonuna adapte ettik.

‘Fesli Joker’ Karaköy sokaklarında

- Sizin Joker’le bağınız nasıl?

Benim özelimde şöyle bir durum var: Joker Türkiye’de yapılsa oynaması gereken oyuncular diye listeler yapılır, o listede ben varım; Aras Bulut İynemli, Ozan Güven var. Joker artık arketipe dönüşen bir karakter. Oyuncular arasında “Hamlet” nasıl hepimizin bildiği ve üzerine düşündüğü bir karakterse yeni jenerasyonda Joker o tür bir karaktere dönüştü ve ölümsüzleşti. O yüzden böyle bir işin içinde olmak beni çok heyecanlandırdı.

‘Fesli Joker’ Karaköy sokaklarında

‘Kaptan 88’in devamı gelecek

- Çizgi roman yazı süreciniz nasıl başladı ve devamı gelecek mi?

Ben oyunculuktan önce yazarak başladım bu işe. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset bölümü mezunuyum. Oyunculuk serüvenine başlarken ilk başta tiyatro oyunları yazıyordum. Bir süre sonra sahneye ağırlık verince yazı tarafım insanların bilmediği bir taraf oldu. Ama yazmaya sürekli devam ediyorum. “Kaptan 88”in devamı olacak, sürpriz başka şeyler de yapacağım.

Haberin Devamı

- Kitabın yayımlandığı hafta sinemada da “Joker” fırtınası esiyor. “Joker: İkili Delilik”i izlediniz mi?

Henüz izlemedim. İlk filmi tartışmaya açık ve ilginç bulmuştum. Biraz Scorsese sinemasına biraz ‘70’ler bağımsız Amerikan sinemasına göndermesi olan bir filmdi. Ben de meraktayım, izleyeceğim.