26.08.2021 - 17:25 | Son Güncellenme:
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) kurumsal iş ortaklığında; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı destekleri ile; Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı organizasyonunda 27-29 Ağustos tarihleri arasında Atlas Sineması’nda gerçekleştirilecek Diaspora Uluslararası Kısa Film Festivali yarın başlıyor. Türk ve dünya sinemasından 24 filmlik yarışma seçkisi ve diaspora kavramına dair konuşulacak etkinlikleriyle ilk yılında keyifli bir program sunacak olan festival, diaspora sinemasının zenginliğini yansıtacak.
Festivalin Tanıtım Filminde “Diaspora” Vurgusu
Festivalin ilk yılına özel olarak hazırlanan tanıtım filmi, afişte yer alan görsel dünyayı hareketli ve vurucu bir şekilde yansıtıyor. Arka plandan yansıyan mor ışığın vurduğu buğulu cama doğru yaklaşan kişilerin sorduğu sorularla dikkat çeken tanıtım filmi, diasporada yaşayanlar ve onların tecrübe ettikleri duyguları ortaya çıkarıyor. “Görünmez değilim”, “Azınlıktayım”, “Özgürüm” ve “Yaşamak istiyorum” cümleleriyle kendilerini ifade eden diasporada yaşayanlar, yönelttikleri sorulara da cevap arıyorlar.
24 Filmle Diaspora Sineması Turu
Türkçe ve/veya Türkçe lehçelerinde çekilen filmlerin yer aldığı Türkçe Konuşan Filmler Yarışma Kategorisi ve Türkçe haricindeki bir dilde çekilen diaspora temalı filmlerin yer aldığı Yabancı Dilde Filmler Yarışması Kategorisi’ndeki toplam 24 film, sinemaseverleri farklı diasporaların kültürleriyle tanıştıracak. Film gösterimlerinin ardından film ekipleriyle gerçekleştirilecek söyleşilerle filmlere dair merak edilen sorular cevap bulacak.
Diaspora Kavramı ve Sineması Söyleşilerle Ele Alınacak
Film gösterimlerinin yanı sıra ücretsiz söyleşileriyle de katılımcılarını 27-28 Ağustos tarihlerinde Akademi Beyoğlu’nda buluşturacak festival, diaspora sinemasına profesyoneller eşliğinde farklı bakış açıları kazandıracak. Banu Sıvacı, Cemil Yavuz, Ensar Altay, Haluk Piyes, Maryna Er Gorbach, Nazif Tunç, Reis Çelik, Rıza Oylum, Tarık Tufan ve Ümit Köreken’in yer aldığı pek çok önemli isim, katılımcılarla diaspora sineması ve yansımaları üzerine konuşmalar gerçekleştirecek.
Festivalin İlk Gün Programı
Diaspora Uluslararası Kısa Film Festivali’nin ilk gününde toplam 12 filmin gösterimi yapılacak. Atlas Sineması’nda saat 14.00 seansında Düğün Fotoğrafı, Flowing Home, Toz Olmak ve Zamanın Rengi filmlerinin gösterimi gerçekleştirilecek. Saat 17.00’de sinemaseverlerle buluşacak filmler ise Cennet, Hakem, İklim Değişimi ve Bj's Mobile Gift Shop olacak. Saat 20.00’deki günün son seansında ise sinemaseverler 3 Logical Exits, 28, Malabar ve Yüksek İrtifa ya da Şeylerin Tuhaflığı filmlerini takip edebilecekler.
Festivalde ilk gününde gösterimlerin yanı sıra Akademi Beyoğlu’nda saat 16.00’da Sinema Yazarı Rıza Oylum, Yönetmen ve Oyuncu Haluk Piyes ile Yönetmen Maryna Er Gorbach’ın katılımıyla Gitme Kal Bu Şehirde: Diaspora Sineması başlıklı bir söyleşi gerçekleştirilecek. Farklı ülke sinemalarının diaspora temsilleri üzerinden ele alınacağı söyleşide, diaspora sinemasının özellikleri ve yönetmenlerin sinema diline etkileri konuşulacak.
Festivalde Tüm Gösterimler Ücretsiz!
Dünyanın farklı ülkelerinden 24 filmi sinemaseverlerle buluşturacak festivalde tüm gösterimler ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Seyircilerin sağlığı ve salonlarda dezenfeksiyona zaman ayırmak amacıyla günde üç seansın gerçekleştirileceği festivalde gösterim saatleri 14.00, 17.00 ve 20.00 olarak belirlendi.
Festival Çevrim İçi de Takip Edilebilecek
Programda yer alan tüm filmler salondaki gösterimlerin yanı sıra festivalscope.com adresinden de çevrim içi olarak erişime açılacak. Filmleri bu adresten veya salonda takip eden sinemaseverler daha sonrasında festivalin web sitesi diasporafilmfestival.com verdikleri oylarla 500€ değerindeki Seyirci Ödülü’nün sahibini belirleyecekler.