Kültür Sanat39. İstanbul Müzik Festivali'ne hazır olun!

39. İstanbul Müzik Festivali'ne hazır olun!

28.04.2011 - 13:13 | Son Güncellenme:

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Müzik Festivali, 39. yılında müzikseverleri dopdolu bir programla karşılıyor.

39. İstanbul Müzik Festivaline hazır olun

Festival sponsorluğunu 2006 yılından beri Borusan Holding’in üstlendiği İstanbul Müzik Festivali, bu yıl 4–29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Üç dünya ve altı Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak İstanbul Müzik Festivali, aralarında Gidon Kremer, Yuri Bashmet, Patricia Petibon, Hilary Hahn, Renée Fleming, Christoph Eschenbach gibi yıldız isimler ve klasik müziğin en önemli orkestralarından Schleswig-Holstein Festival Orkestrası’nın da dâhil olduğu 600’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak. Festivalde, konser öncesinde gerçekleştirilecek söyleşi ve anlatıların yanı sıra, bu sene ilk defa seyircilere açık olarak gerçekleştirilecek ustalık sınıfları da gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

İstanbul Müzik Festivali, bu yıldan itibaren her sene programını bir tema üzerine kurgulayacak. 39. İstanbul Müzik Festivali’nin “Uzaklara Yolculuklar” temasıyla bağlantılı olarak oluşturulan programında Amerika’nın batı yakasından Rusya’ya, İspanya’dan Buenos Aires, Venedik, Hint Okyanusu ve Meksika’ya uzanan geniş bir coğrafyanın müzikleri festival seyircisiyle buluşacak.

İstanbul Müzik Festivali’nde bu yıl, senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, oda müziği, resitaller olmak üzere toplam 24 konser yer alıyor. Festival bu yıl farklı konser mekânlarıyla da dikkat çekecek; Aya İrini Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk, Süreyya Operası, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı gibi klasikleşmiş mekânlara bu sene Galata Mevlevihanesi, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası,
İstanbul Modern ve santralistanbul gibi farklı mekânlar da ekleniyor.

Haberin Devamı

Festival bundan böyle Türkiyeli ve yabancı bestecilere eser siparişi vererek, çağdaş müzik repertuarını zenginleştirme yönünde de önemli bir adım atıyor. Bu bağlamda İlhan Usmanbaş’ın ve genç bestecimiz Turgut Pöğün’ün İstanbul Müzik Festivali tarafından sipariş edilmiş yeni eserlerinin dünya prömiyerleri festival kapsamında gerçekleştirilecek.

39. İstanbul Müzik Festivali’nin programı, Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus’da düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına, konuşmacı olarak İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak katıldı.

Basın toplantısında konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı “İstanbul’un kültür ve sanat yaşamına yön veren vakfımızın hedeflerinden biri de farklı disiplinlerde sanat üretimini desteklemek. Bu doğrultuda, bu yıldan başlayarak, çağdaş klasik müzik repertuarını zenginleştirmek amacıyla farklı bestecilere eser siparişleri vereceğiz. Otuz dokuzuncu festivalde, hem 90. yaşını kutlayan büyük usta İlhan Usmanbaş’ın hem de onun öğrencilerinden genç besteci Turgut Pöğün’ün İstanbul Müzik Festivali siparişi üzerine besteledikleri yeni eserlerinin dünya prömiyerleri gerçekleştirilecek. Klasik müzik repertuarına yeni yapıtlar eklenmesi yolunda bir katkımız olabildiği için mutluluk duyuyoruz.

Haberin Devamı

39. İstanbul Müzik Festivali’nin sizi renkli ve yenileyici seyahatlere çıkarmasını diliyor, bugün burada bizi ağırlayan Four Seasons Hotel at the Bosphorus’a ve başta festival sponsoru Borusan olmak üzere bize desteklerini sürdüren tüm kurum ve kuruluşlara
içten teşekkürlerimizi sunuyorum.” dedi.

Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi ise basın toplantısında yaptığı konuşmasında “Borusan olarak, klasik müziğin ülkemizde yaygınlaşması ve sevilmesi için uzun yıllardır çalışıyoruz ve orkestramız BİFO’nun bugün geldiği nokta, bu girişimimizin karşılık bulduğunun güzel bir kanıtı. Ayrıca, sponsoru olduğumuz İstanbul Müzik Festivali’nin alanında dünyanın saygın etkinliklerinden biri haline gelmesi de mutluluğumuzu artırıyor.

Haberin Devamı

2003 yılında Borusan İstanbul Filarmoni’nin, Müzik Festivali’nin sürekli orkestrası olmasıyla, hem İKSV hem de festivalle bağımız daha da güçlendi. 2006’da da festivalin on yıl süreyle sponsorluğunu üstlenerek, klasik müziğin ve festivalin arkasında durma kararlılığımızı bir kez daha gösterdik. 1997’den bu yana Borusan Kültür Sanat aracılığıyla sürdürdüğümüz çalışmaların yanı sıra ülkemiz iş dünyasının önde gelen topluluklarını bir çatı altında buluşturan İKSV’ye destek vermenin büyük önem taşıdığını düşünüyoruz ve desteğimizi sürdüreceğiz. Bu yılki festivale gelince, önce BİFO ile açılış konserini gerçekleştiriyoruz. Orkestramız, ayrıca, sponsorluğunu üstlendiğimiz Hilary Hahn ve Renee Fleming konserlerinde de bu büyük yıldızlara eşlik edecek. Festival coşkusunu konserlere gelemeyen müzikseverlerle paylaşmak için, açılış konserinin kentin iki yakasındaki açık hava mekânlarında canlı yayınla izlenebilmesi için de çalışmalarımız sürüyor.” dedi.

İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak ise konuşmasında “Bu yıl festival programını repertuar taraması sonucu oluşturduğumuz bir tema üzerine kurguladık.

Haberin Devamı

Festivalin bu yılki teması “Uzaklara Seyahatler” olacak. Festival teması çerçevesinde sanatçı ve topluluklardan çeşitli projelerin yanı sıra, belirlediğimiz çeşitli eserleri repertuarlarına almalarını istedik. Bu eserlerin bazıları ait oldukları kültürlerin yerel motiflerini taşırken, kimileri bestecilerin gittikleri ülke ve şehirlerle ilgili edindikleri izlenimleri,
kimileri ise gitmedikleri ancak hayallerinde canlandırdıkları uzak diyarları anlatıyor.” diyerek festivalin bu seneki temasının altını çizdikten sonra basın mensuplarına festival programını anlattı.

İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ GÖSTERİ SPONSORLARI

39. İstanbul Müzik Festivali Sponsoru Borusan Holding’in yanı sıra 11 gösteri sponsorunun desteğiyle gerçekleşiyor:

• Borusan Holding
• Mercedes-Benz Türk AŞ
• Enerjisa
• Türkiye İş Bankası
• ENKA Vakfı
• Boeing Ticari Uçaklar
• TSKB
• Siemens Sanayi ve Ticaret AŞ
• Elginkan Holding AŞ
• Işıklar Holding AŞ
• Berrin Erengül

İstanbul Müzik Festivali konserleri, gösteri sponsorlarının yanı sıra EWE Enerji AŞ, Murat Aşkın, RWE Turkey Holding AŞ ve BASF Türk Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti’nin katkılarıyla gerçekleştiriliyor. 39. İstanbul Müzik Festivali, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ve
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da destekleniyor. Festival ayrıca Akbank Sanat, Goethe-Institut Istanbul ve İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nin işbirliğiyle gerçekleşiyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın tüm festivallerine Öncü Sponsor Eczacıbaşı, Resmi Havayolu
Türk Hava Yolları, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone, Resmi Taşıyıcı DHL Express,
Servis Sponsorları Ergo Sigorta, FidaFilm ve GFK da destek veriyor.

39. İstanbul Müzik Festivali’nin tanıtım kampanyasını Rafineri hazırladı.

FESTİVALİN BU YILKİ TEMASI: UZAKLARA YOLCULUKLAR

Yoğun bir repertuar taraması sonucu tespit edilen eserlerle oluşturulan festivalin bu yılki teması “Uzaklara Yolculuklar” kapsamında, sanatçı ve topluluklardan çeşitli projelerin yanı sıra, belli eserlerin repertuarlarına alınması istendi. Bu temayla bağlantılı olarak oluşturulan programda müzikseverler, 200. doğum yılında Franz Liszt’in de anıldığı, bestecinin İtalya yıllarını anlattığı
“Gezi Yılları”, Şirin Pancaroğlu’nun “Uzaklar ve Yakınlar” adlı projesi, Ferhan-Ferzan Önder’in Amerika’nın arka sokaklarını anlattığı “Batı Yakasının Hikâyesi”, Richard Galliano’nun akordeonundan Piazzolla’nın tangolarıyla Buenos Aires’e yapılan bir yolculuk, İspanyol ve
Latin Amerika gitar repertuarının ağırlıkta olduğu “Elhamra Geceleri”, 17. yüzyılda Mısır’dan Peru’ya dek “uzak diyarlar”a gidecek Cenevre Oda Orkestrası’nın konseri ve Hezarfen Ensemble’ın konserleriyle “Uzaklara Yolculuklar” yapacaklar. Bunun yanı sıra, festival, programında yer alan çeşitli ülkelerin yerel motiflerine yer veren eserlerle müzikseverleri bir ay boyunca farklı ses dünyalarına ve uzak diyarlara doğru müzikal bir yolculuğa çıkaracak.

FESTİVALDE BİR İLK: ESER SİPARİŞİ

İstanbul Müzik Festivali bu yıldan itibaren, Türkiyeli ve yabancı bestecilere eser siparişi vererek, çağdaş müzik repertuarını zenginleştirme yolunda bir adım da atıyor. Festival bu yıldan itibaren her yıl bir eser siparişinde bulunarak, eserin dünya prömiyerinin festival kapsamında gerçekleştirilmesini sağlayacak.

İstanbul Müzik Festivali ilk eser siparişini günümüzün yaşayan en önemli bestecilerinden
İlhan Usmanbaş’a veriyor ve eserin dünya prömiyerini 16 Haziran Perşembe akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde verilecek “Yola Çıkanlar & Yoldan Çıkanlar” başlıklı konserde gerçekleştiriyor. Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası’nın, usta piyanist Stephen Kovacevich’e eşlik edeceği, Akbank Sanat işbirliğiyle düzenlenen konserde Beethoven, Corigliano ve bu yıl
200. doğum yılını kutladığımız, döneminin en yenilikçi ve “protest” bestecilerinden Liszt’in eserlerine de yer verilecek.

Festival, bu yılki ikinci eser siparişini genç bestecilerimizden Turgut Pöğün’e veriyor.
Pöğün’ün festival için besteleyeceği yeni eseri 17 Haziran Cuma gecesi saat 21.00’de festivalin yeni mekânlarından santralistanbul-Enerji Müzesi’nde gerçekleştirilecek “Rüyaların Dili” başlıklı konserde, Hezarfen Ensemble tarafından seslendirilecek.

FESTİVALİN YAŞAM BOYU BAŞARI VE ONUR ÖDÜLLERİ

39. İstanbul Müzik Festivali’nin “Onur Ödülü”, yaşamını ülkemizde çok sesli müziğin yaygınlaştırılmasına adamış, 60’lı yılların sonunda kurduğu 160’ı aşkın çocuk ve gençlik korosu, bestelediği eserler, yayımladığı eğitim kitapları ve folklor düzenlemeleriyle ülkemizin önde gelen besteci, eğitimci ve müzik araştırmacısı Muammer Sun’a takdim ediliyor. Muammer Sun’a, ödülü,
4 Haziran Cumartesi akşamı festivalin Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek açılış töreninde verilecek.
Festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ise günümüzün en önemli oda müziği festivalleri arasında sayılan Lockenhaus Festivali ve Kremerata Baltica’nın kurucusu, çoğu ödüllü 100’ü aşkın albümü ve sanatsal düşüncelerini kaleme aldığı dört kitabıyla çağımızın en üretken sanatçıları arasında yer alan, eserlere getirdiği yaratıcı yorumlarla çağımızın en ilham verici ve en saygın kemancıları arasında sayılan Gidon Kremer’e verilecek. Gidon Kremer’e ödülü, 10 Haziran Cuma akşamı Aya İrini Müzesi’nde, sanatçının, yedi ayrı besteciye verdiği eser siparişinden oluşan, Glenn Gould ve
J.S. Bach’a adanan Bach Transkripsiyonları Serisi’ni orkestrası Kremerata Baltica ile seslendireceği konserden önce takdim edilecek.

FESTİVALİN AÇILIŞ KONSERİ

39. İstanbul Müzik Festivali, 4 Haziran Cumartesi akşamı Aya İrin Müzesi’ndeki törenin ardından, şef Sascha Goetzel yönetimindeki İKSV’nin sürekli orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın konseriyle açılıyor. Konser programında, festivalin “Onur Ödülü”ne layık görülen Muammer Sun’un İzmir Rapsodisi’nin yanı sıra ve 2010 BBC Genç Müzisyenler Yarışması’nın birincisi, genç yıldız Lara Melda’nın yorumuyla Grieg’in La minör Piyano Konçertosu yer alıyor.

FESTİVALDEN SEÇMELER

“Dâhi çocuk” olarak müzik sahnesine adım attığından bu yana, Diapason ve ECHO gibi ödüllerin yanı sıra tam iki defa Grammy ödülünün sahibi olan, derin yorumu, teknik parlaklığı ve büyüleyici sahne varlığıyla Hilary Hahn İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki yıldız konuklarından... Gerçekleştirdiği kayıt çalışmalarıyla geniş yankılar uyandıran, yorumları Jascha Heifetz, Isaac Stern'le karşılaştırılan genç keman virtüözü Hilary Hahn, 21 Haziran Salı akşamı Aya İrini Müzesi’nde Mozart’ın
5. Keman Konçertosu’nu seslendirecek. Borusan Holding sponsorluğunda gerçekleştirilecek konserde Hilary Hahn’a Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek.

Mükemmel ses rengi ve müthiş teknik hâkimiyetiyle kısa sürede Fransa’nın en popüler koloratur sopranosu haline gelen ve üç kez “Victoires de la musique classique” ödülüne layık görülen Patricia Petibon ve dönem enstrümanlarındaki yetkinliğiyle Avrupa’nın en önde gelen topluluklarından Venedik Barok Orkestrası 13 Haziran Pazartesi akşamı Aya İrini Müzesi’nde bir konser verecek. Türkiye’de ilk kez konser verecek Patricia Petibon, barok dönemin en çok seyahat eden bestecilerinden Händel başta olmak üzere İtalyan repertuarının en seçkin örneklerini seslendirecek.

İstanbul Müzik Festivali’nin bu seneki yeni mekânlarından Beyazıt’taki İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası ilk defa bir festival konserine kapılarını açacak. 15 Haziran Çarşamba akşamı kendi kuşağının vazgeçilmez isimlerinden Leonard Elschenbroich, Rektörlük Binası’nın avlusunda Bach, Piatti ve Hindemith’in solo viyolonsel eserlerinden oluşan muhteşem bir konser verecek.

İstanbul Müzik Festivali’nin 29 Haziran Çarşamba akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Enerjisa sponsorluğunda düzenlenecek kapanış konserinde, yoğun şeflik kariyerinin yanı sıra, seçkin bir piyanist ve oda müziği sanatçısı olan ve İstanbullu müzikseverlerle ilk kez buluşacak olan şef Christoph Eschenbach yönetimindeki Schleswig-Holstein Müzik Festivali Orkestrası, doğuştan virtüöz ve etkileyici müzikalitesiyle kuşağının en önemli viyolonsel sanatçılarından
Alissa Weilerstein’a eşlik edecek.

Günümüzün “olağanüstü seslerinden biri” olarak nitelendirilen, dünyaca ünlü soprano Renée Fleming de İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki yıldız konuklarından… Kusursuz yorumu, kariyerindeki üstün başarıları ve çarpıcı karizmasıyla eleştirmenlerin olduğu kadar müzikseverlerin de gönlünü fetheden Renée Fleming, 22 Temmuz Cuma akşamı Aya İrini Müzesi’nde Borusan Holding sponsorluğunda bir konser verecek. Renée Fleming’e bu özel konserde şef Sascha Goetzel yönetiminde, İKSV’nin sürekli orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek.


FESTİVALDE “KONSERE DOĞRU” SÖYLEŞİLERİ

Festivalde müzikseverlerden büyük ilgi gören “Konsere Doğru” söyleşileri bu yıl da devam ediyor. Konunun uzmanlarından konser programı ve besteciler üzerine kısa bilgilendirmeler, döneme ait çarpıcı gözlemler ve gecenin solistiyle sanat yaşamı üzerine keyifli sohbetler içeren “Konsere Doğru” söyleşilerinin programı, festival kitapçıklarından takip edilebilir.

Bu yıl ayrıca festivalde, ustalık sınıfları da gerçekleştirilecek. Gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında gerçekleştirdiği çalışmalarla adını duyuran gitar virtüözü Cem Duruöz ve Beethoven’ın piyano eserlerinin en yetkin yorumcularından usta piyanist Stephen Kovacevich’in katılacağı


ustalık sınıfları seyircilere açık olacak. Stephen Kovacevich’in 17 Haziran Cuma günü
saat 14.00’te, Cem Duruöz’ün ise 25 Haziran Cumartesi günü saat 14.00’te Salon’da gerçekleştireceği ustalık sınıflarına katılım ücretsiz olacak.

BİLETLER NE ZAMAN VE NEREDE?

39. İstanbul Müzik Festivali’ndeki konserlerin biletleri 30 Nisan Cumartesi günü saat 10.00’dan itibaren:

• Biletix satış noktaları,
• Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00)
www.biletix.com
• İKSV merkezinden (Sadi Konuralp Cad. No:5 Şişhane, 10.00–18.00 saatleri arasında)

ve Festival süresince Aya İrini Müzesi’nde yer alan gişeden alınabilir.

FİYATLAR VE İNDİRİMLER

39. İstanbul Müzik Festivali bilet fiyatları 20 TL ile 450 TL arasında değişiyor. Bu yıl yine sınırlı sayıda öğrenci bileti de satışa sunulacak, öğrenci biletleri yalnızca İKSV gişesinden kimlik kartı gösterilerek satın alınabilecek.

Lale Kart sahipleri festival biletlerinde %20–25 oranındaki “Lale üyelerine özel indirim”lerden yararlanabilecekler. Lale üyeleri ayrıca, biletlerini öncelikli olarak da alabilecek.

FESTİVAL AÇILIŞINI İZLEMEK İSTEYENLER İÇİN…

39. İstanbul Müzik Festivali’nin 4 Haziran Cumartesi akşamı Aya İrini Müzesi’ndeki Açılış Töreni ve Konser ile öncesinde Aya İrini Müzesi bahçesinde verilecek kokteyl için Biletix satış sistemiyle ve İKSV merkezinden sınırlı sayıda bilet satılacak.

39. İstanbul Müzik Festivali program kitapçığı İKSV merkezinden (Nejat Eczacıbaşı Binası
Sadi Konuralp Cad. No:5, Şişhane) ve Biletix satış noktalarından temin edilebilir.


39. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ PROGRAMI

AÇILIŞ KONSERİ

4 Haziran Cumartesi | Aya İrini Müzesi | 19.00

39. İstanbul Müzik Festivali’nin Açılış Konseri’nde şef Sascha Goetzel yönetimindeki,
Salzburg Festivali’nin açılışı kapsamında bir konser de veren Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, festivalin bu yılki Onur Ödülü’ne layık görülen Muammer Sun’un İzmir Rapsodisi adlı eserini seslendirecek. Festivalin açılış konserinde ayrıca her yıl olduğu gibi, bu yıl da ülkemizden bir genç yeteneği müzikseverlere tanıtacak. 2010 BBC Genç Müzisyenler Yarışması’nın birincisi,
genç piyanist Lara Melda’nın yorumuyla dinleyeceğimiz Grieg’in La minör Piyano Konçertosu’na Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek.

GEZİ YILLARI


6 Haziran Pazartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00

Olağanüstü bir hafıza, mükemmel bir teknik ve yorumlama gücüne sahip olan ve 1973 yılından
bu yana Devlet Sanatçısı unvanına sahip İdil Biret, 6 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.00’de
Aya İrini Müzesi’nde vereceği “Gezi Yılları” konserinde, 200. doğum yılında müzik dehası Liszt’e saygı duruşunda bulunacak. Işıklar Holding AŞ sponsorluğunda gerçekleştirilecek konserde, “Türkiye’nin harika çocuğu” olarak başladığı piyano kariyerini dünyanın en saygın orkestra ve sanatçılarıyla yaptığı çalışmalarla devam eden İdil Biret, Liszt’in yaşamı boyunca yaptığı seyahatlerden edindiği duygu ve izlenimlerini aktardığı “Gezi Yılları” adlı yapıtlarını seslendirecek

İdil Biret on altı yaşından itibaren Boston Senfoni, Leningrad Filarmoni, Londra Senfoni,
Dresden Filarmoni gibi dünyanın büyük orkestraları ve Leinsdorf, Monteux, Keilberth, Scherchen gibi büyük şefleri ile beş kıtayı kapsayan iki bine yakın konser vererek, sayısı 80’i aşan kayıt gerçekleştirdi. Eleştirmenlerin hayranlıkla karşıladığı ve “çağımızın en önde gelen piyano ustalarından biri” olarak nitelendirdiği sanatçı, sayısı sekseni aşan kaydı ile günümüzün en geniş repertuarlı piyanistleri arasında anılıyor.

UZAKLAR VE YAKINLAR


7 Haziran Salı | Süreyya Operası | 20.00

Festivalin Elginkan Holding AŞ sponsorluğunda gerçekleştirilen “Uzaklar ve Yakınlar”
başlıklı tamamıyla özgün bu projesinde, ünlü arp sanatçımız Şirin Pancaroğlu, keman sanatçısı Ignace Jang, kemençesiyle Derya Türkan ve vurmalı çalgılarda Jarrod Cagwin aynı sahnede buluşacak.

7 Haziran Salı akşamı saat 20.00’de Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek konserde dörtlü, Uzakdoğu’dan İspanya’ya, Fransa’dan Arjantin’e, Türkiye’den İngiltere’ye farklı kültürlerin, farklı müziklerinin kesişme noktalarına yer verecek. Konser programında, Piazzolla, Ramirez, Poulenc, Debussy, Ufki gibi bestecilerin ve farklı coğrafyaların geleneksel ezgileri yer alıyor.



BİR SERGİDEN TABLOLAR


8 Haziran Çarşamba | İstanbul Modern | 20.00

Festivalin yeni mekânlarından İstanbul Modern, Mussorgsky’nin müziğiyle nefes verdiği ünlü ressam ve mimar Viktor Hartmann’ın resimlerinin müzikli dünyasına, 8 Haziran Çarşamba akşamı
saat 20.00’de gerçekleştirilecek “Bir Sergiden Tablolar” başlıklı konserde ev sahipliği yapacak.

Günümüzün en çarpıcı piyanistleri arasında sayılan Anna Vinnitskaya, ünlü ressam
Viktor Hartmann’ın Polonya, Fransa, İtalya ve Ukrayna’ya yaptığı seyahatleri içeren çizim ve suluboya resimleri üzerine Mussorgksy’nin yazdığı “Bir Sergiden Tablolar” adlı başyapıtını ve Çaykovski’nin
12 karakter parçasını bir araya getiren “Mevsimler”ini yorumlayacak. Nefes kesici performanslarıyla müzikseverleri kendine hayran bırakan Vinnitskaya, genç yaşına rağmen olgun yorumuyla,
2005 Busoni, 2007 Queen Elisabeth yarışmalarında birincilik ödülü ve 2008’de Leonard Bernstein ödülüne layık görülmüş, gerçekleştirdiği ilk kayıtla Diapason d’Or’un da sahibi olmuştu.

“Konsere Doğru” etkinliği kapsamında, 19.00–19.45 saatleri arasında İstanbul Modern Konferans Salonu’nda Aydın Büke ile “Bir Sergiden Tablolar” üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek.

BATI YAKASININ HİKÂYESİ


9 Haziran Perşembe | Aya İrini Müzesi | 20.00

İstanbul Müzik Festivali, 20. yüzyılın deha bestecilerini, 9 Haziran Perşembe akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde çok özel bir konserde bir araya getiriyor. Yenilikçi projeleriyle müzik dünyasında yerlerini her geçen gün sağlamlaştıran, Salzburg Şehri Onur Ödülü sahibi piyano ikilisi
Ferhan & Ferzan Önder, dünyaya ancak “yüz yılda bir gelen” bir deha olarak nitelendirilen, artistik dokunuşlarıyla dinleyenlere benzersiz deneyimler yaşatan baba ve oğul, Martin Grubinger ve
Martin Grubinger Sen. İle prestijli müzik merkezlerinde gerçekleştirdiği performanslarıyla olağanüstü bir yeteneğe sahip olduğunu defalarca kanıtlayan Leonhard Schmidinger bu özel konser için aynı sahnede buluşacaklar.

Boeing Ticari Uçaklar sponsorluğunda gerçekleşecek bu özel konser, tüm zamanların en avangard ve en kışkırtıcı eserlerinden Stravinsky’nin Bahar Ayini’yle başlayarak, Amerika’nın Batı Yakası’nın arka sokaklarında sona erecek.

2003 yılında UNICEF tarafından “İyi Niyet Elçisi” unvanına layık görülen Ferhan ve Ferzan Önder ikilisi büyüleyici performansları ile uluslararası müzik dünyası tarafından genç neslin en parlak piyano ikilisi olarak kabul ediliyor. 2006 yılında Beethovenfest Bonn’da gerçekleştirdiği “Percussive Planet” adlı projesi büyük yankı uyandıran ve 2007 yılında Schleswig-Holstein Müzik Festivali’nde Bernstein ödülünün sahibi olan Martin Grubinger geçtiğimiz sezon, Salzburg, Schleswig-Holstein, Lucerne ve Rheingau festivallerinde konserler verdi. Sanatçı, müzisyen kimliğinin yanı sıra oldukça başarılı bir besteci olarak da dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Baba Martin Grubinger ise uzun yıllar Salzburg Mozarteum Orkestrası’nın yanı sıra Viyana, Berlin Filarmoni ve Amsterdam Concertgebouw gibi dünyaca ünlü orkestralarla çalışmış bir sanatçı. Sanatçı aynı zamanda Strings & Percussion,
Art Percussion ve The Percussive Planet toplulukların kurucu üyesi ve yöneticisi. Konserde yer alan diğer bir perküsyon virtüözü Leonhard Schmidinger profesyonel müzik kariyerine 1981’de
Burckner Orchester Linz’in tarihindeki en genç perküsyon sanatçısı olarak adım attı. Schmidinger solo çalışmalarının yanı sıra Supercussion Vienna, Wiener Virtuosen ve Kontrapunkte Wien topluluklarıyla da oda müziği çalışıyor.


GLENN GOULD’A SAYGI


10 Haziran Cuma | Aya İrini Müzesi | 20.00

Çağımızın en ilham verici ve en saygın kemancıları arasında sayılan, kaleme aldığı dört kitabıyla çağımızın en üretken sanatçıları arasında yer alan Gidon Kremer’in yedi ayrı besteciye verdiği eser siparişinden oluşan, “Glenn Gould’a Saygı” konseri, 10 Haziran Cuma akşamı saat 20.00’de
Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek. Mercedes-Benz Türk AŞ sponsorluğunda gerçekleştirilecek konserde, Glenn Gould’a ve J.S. Bach’a Adanan Bach Transkripsiyonları Serisi, Kremerata Baltica Topluluğu eşliğinde Türkiye’de ilk kez seslendirecek.

Konserden önce, Queen Elisabeth, Paganini ve Çaykovski yarışmalarında kazandığı ödüllerin ardından baş döndürücü bir kariyere imza atan günümüzün saygın keman virtüözü Gidon Kremer’e festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” de sunulacak.

Çağdaş bestecilere verdiği eser siparişleriyle müzik repertuarının gelişimine kesintisiz katkıda bulunan Kremer, 40 yılı aşkın bir süredir dünyanın en ünlü orkestra ve sanatçılarıyla birlikte çalışıyor. Kuşağının en özgün ve dikkat çekici sanatçılarından biri olarak dünya çapında ün kazanan Kremer, Avrupa ve ABD’nin en ünlü orkestraları eşliğinde dünyanın önemli müzik merkezlerinde konserler verdi. Sanatçının aldığı ödüller arasında Grand Prix du Disque, Deutscher Schallplattenpreis,
Ernst-von-Siemens Musikpreis, Bundesverdienstkreuz, Premio dell Accademia Musicale Chigiana, Triumph Prize 2000 (Moskova) ve 2001 UNESCO bulunuyor. Kremer, 2002 Şubat ayında Kremerata Baltica ile Nonesuch etiketiyle yayınladığı “After Mozart” albümüyle En İyi Küçük Topluluk Performansı kategorisinde Grammy Ödülü’nün de sahibi oldu. Aynı albüm, 2002 sonbaharında
Alman ECHO Ödülü’nü aldı.

“Konsere Doğru” etkinliği kapsamında, Aya İrini Müzesi İç Avlu’da, 19.00–19.45 saatleri arasında ünlü piyanist Gülsin Onay “Glenn Gould ve Bach” üzerine izleyicilerle bir sohbet gerçekleştirecek.


MOSKOVA SOLİSTLERİ


11 Haziran Cumartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00

Festival, “Rus” kimliğinin müzikteki en başarılı temsilcilerinden Moskova Solistleri, Yuri Bashmet ve Elisabeth Leonskaja’nın vereceği konserle müzikseverleri keyifli bir müzik seyahatine davet ediyor. Türkiye İş Bankası sponsorluğunda gerçekleştirilecek konser, 11 Haziran Cumartesi akşamı
saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde...

Konserde, “dünyanın en iyi oda orkestralarından biri” olarak tanımlanan Moskova Solistleri, Mozart’ın gençlik dönemi yapıtlarından “Jeunehomme” alt başlıklı piyano konçertosunun yanı sıra, Stravinsky’nin az bilinen Apollon Musagète adlı bale müziği ile Çaykovski’nin Floransa günlerine ait “Floransa Anısı” adlı serenadıyla dinleyicileri müzikal bir yolculuğa çıkaracak.

Moskova Solistleri’nin kurucusu, günümüzün en önemli viyolacıları arasında en ön sırada yerini alan seçkin çağdaş dönem viyola sanatçılarından Yuri Bashmet, aralarında Alfred Schnittke ve
Sofia Gubaidulina’nın da bulunduğu günümüzün önde gelen bestecilerinin yeni eserlerine ilham kaynağı olan bir virtüöz… Konserin diğer solisti dünyanın önemli piyanistleri arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan, gerçekleştirdiği Brahms ve Liszt kayıtları ile Caecilia ve Diapason d’Or ödüllerini kazanan Elisabeth Leonskaja ise 2006 yılında Avusturya hükümeti tarafından ülkenin en prestijli ödülü olan “Sanat ve Bilim Liyakat Nişanı” ile onurlandırılmış, yaşayan bir efsane. Moskova Solistleri bugüne kadar, Carnegie Hall, Barbican Hall, Musikverein ve Concertgebouw gibi dünyanın en büyük konser salonlarında, Richter, Kremer, Rostropovich, Chang, Tretyakov, Galway ve Harrel gibi klasik müzik dünyasının efsaneleşmiş isimleriyle konserler vererek 2007’de Stravinsky ve Prokofiev’in eserlerinden oluşan albümleriyle Grammy aldılar.


VENEDİK BAROK ORKESTRASI & PATRICIA PETIBON


13 Haziran Pazartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00

Mükemmel ses rengi ve teknik hâkimiyetiyle kısa sürede Fransa’nın popüler koloratur sopranoları arasına giren Patricia Petibon, İstanbul’daki ilk konserini vermek üzere festivalin konuğu olacak.
13 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek konserde sanatçıya, dönem enstrümanlarındaki yetkinliğiyle Avrupa’nın önde gelen topluluklarından
Venedik Barok Orkestrası eşlik edecek.

William Christie tarafından keşfedilen ve bu sayede kendini barok müziğe adamış bir topluluk olan Les Arts Florissants ile pek çok defa çalışma imkânı bulan Patricia Petibon, ilki 1998 olmak üzere tam üç kez “Victoires de la musique classique” ödülüne layık görüldü. Sağlam tekniği, esnek ve doğal şarkı söyleme biçimiyle ünlenen sanatçı, barok dönemin en çok seyahat eden bestecilerinden Händel başta olmak üzere İtalyan repertuarının en seçkin örneklerini seslendirecek.

Geçtiğimiz sezon mezzosoprano Magdalena Kozená ile işbirliğine devam ederek Vivaldi aryalarından oluşan bir programla turneye çıkan Venedik Barok Orkestrası, Viyana, Prag, Barcelona, Madrid, Amsterdam, Paris ve Münih gibi Avrupa’nın önemli müzik merkezlerinde konserler verdi.
En son Boccherini’nin “La Clementina” adlı operasının çağdaş yorumunun prömiyerini gerçekleştiren topluluk, Bilbao, Cordoba ve Madrid’te müzikseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

FESTİVAL BULUŞMALARI – I


14 Haziran Salı | Süreyya Operası | 20.00

Festival klasiği haline gelen, daha önce aynı sahnede bir araya gelmemiş sanatçıları ilk kez İstanbul’da buluşturan “Festival Buluşmaları” dizisinin ilkinde Nicola Benedetti kemanıyla,
Alexei Grynyuk piyanosuyla ve Leonard Elschenbroich viyolonseliyle heyecan verici bir konsere imza atacak. Murat Aşkın’ın katkılarıyla gerçekleştirilecek “Festival Buluşmaları – I” 14 Haziran Salı akşamı saat 20.00’de Süreyya Operası’nda.

Festival Buluşmaları’nın ilk gecesinde üç genç ve dinamik sanatçı romantik dönemin mihenk taşı sayılacak Robert Schumann’ın Sol minör Piyano Üçlüsü ve Sergei Rachmaninov’un “Elegiaque” başlıklı Piyano Üçlüsü eserlerini seslendirerek unutulmaz bir oda müziği buluşmasına imza atacaklar.

16 yaşındayken BBC Yılın Genç Müzisyeni Yarışması’nı kazandıktan sonra yıldızı parlayan ve verdiği her konseri unutulmaz bir performansa dönüştüren 22 yaşındaki Nicola Benedetti, 2008 Classical BRIT ödülünün de sahibi. Saygın müzik eleştirmenleri tarafından “genç Horowitz” olarak nitelendirilen Alexei Grynyuk ise ustalıklı, kendinden emin dokunuşları ve çalışındaki durulukla dinleyenleri kendine hayran bırakan bir virtüöz… Anne-Sophie Mutter’in “olağanüstü ve benzersiz bir hediye” olarak tanımladığı Leonard Elschenbroich, cesur virtüözitesiyle müzikal duyarlılığı doruklarda bir sanatçı.

FESTİVALDE BİR TÜRKİYE PRÖMİYERİ:
LEONARD ELSCHENBROICH VE “DENEME 3”


15 Haziran Çarşamba | İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası, Beyazıt | 20.00

Festivalin bu seneki yeni mekânlarından İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası, kendi kuşağının en önemli ve vazgeçilmez isimlerinden Leonard Elschenbroich’in Bach ve Hindemith’in solo viyolonsel eserlerinden oluşan konserine ev sahipliği yapacak.

15 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.00’de gerçekleştirilecek konserde Bach, Piatti ve Hindemith’in solo viyolonsel eserlerinden oluşan bir konser programı dinleyicileri bekliyor. Bu konser aynı zamanda Luca Lombardi’nin Elschenbroich için yazdığı “Deneme 3” adlı eserinin de Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak.
Henüz 25 yaşındaki Leonard Elschenbroich, şimdiden yaşının çok ötesinde bir olgunluğa ve saygınlığa sahip. Bugüne kadar olağanüstü çalışmalarıyla müzik dünyasına adını duyuran sanatçı, Verbier Festivali’nde Katia & Marielle Labèque, Chambery Festivali’nde Hélène Grimaud ve Renaud Capuçon, Lockenhaus Festivali’nde Gidon Kremer ve ayrıca solist olarak Kremerata Baltica ile birlikte aynı sahneyi paylaşan sanatçı, aralarında Valery Gergiev, Semyon Bychkov, Manfred Honeck’in de olduğu pek çok saygın şefle konserler verdi.


SONSUZA DEK TANGO


15 Haziran Çarşamba | Arkeoloji Müzeleri Avlusu | 21.00

Yenilikçi seslerin öncüsü Richard Galliano, “yeni tango”nun yaratıcısı Astor Piazzolla’nın muhteşem ezgilerini klasik müzik sanatçılarından oluşan yedilisiyle sunmak üzere İstanbul Müzik Festivali’nin konuğu oluyor. 15 Haziran Çarşamba gecesi saat 21.00’de Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleştirilecek “Sonsuza Dek Tango” başlıklı konser, İstanbul Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle düzenleniyor. Piazzolla’nın aşk, tutku, nefret, öfke ve sevginin uçlarda yaşandığı dolaysız ve açık sözlü tangolarıyla Buenos Aires’e yapılacak bu yolculuğa Galliano ve topluluğuyla çıkmak, kaçırılmayacak bir fırsat olacak.

Benzersiz stiliyle müzik dünyasında devrim yaratan, hem besteci hem de enstrümantalist olarak modern zaman akordeoncularının en büyük ilham kaynağı olan Astor Piazzolla’nın eserlerinin saygın yorumcusu Fransız akordeon virtüözü ve besteci Richard Galliano, Chet Baker ile ilk albümünü yaptığından bu yana aralarında Ron Carter, Chick Corea, Charlie Haden, Gonzalo Rubalcaba,
Michel Petrucciani, Toots Thielemans, Joe Zawinul’un da bulunduğu usta cazcılarla çalıştı.


USMANBAŞ’TAN FESTİVALE ÖZEL BİR DÜNYA PRÖMİYERİ:
YOLA ÇIKANLAR & YOLDAN ÇIKANLAR


16 Haziran Perşembe | Aya İrini Müzesi | 20.00

Beethoven’ın piyano eserlerinin en yetkin yorumcularından usta piyanist Stephen Kovacevich ile Akbank Oda Orkestrası’nın yaratıcı şefi Cem Mansur, bir dünya prömiyeriyle festival izleyicisiyle buluşuyor. İstanbul Müzik Festivali’nin çağdaş müzik repertuarını zenginleştirme çabaları doğrultusunda günümüzün yaşayan en önemli bestecilerinden İlhan Usmanbaş’a verdiği yeni eser siparişinin gerçekleşeceği, Akbank Sanat işbirliğiyle gerçekleştirilecek “Yola Çıkanlar & Yoldan Çıkanlar” başlıklı konser, 16 Haziran Perşembe akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek.

Beethoven’ın tüm eserlerini kaydeden günümüzün en yetkin piyanistlerinden Stephen Kovacevich’in solist olarak katılacağı konserde, bugüne kadar bestelediği 90’ı aşkın eserle, 90. yaşını kutlayacak olan Usmanbaş’tan Beethoven’a, Corigliano’dan, bu yıl 200. doğum yılını kutladığımız döneminin en yenilikçi ve “protest” bestecilerinden Liszt’e uzanan repertuarla müzikseverlerle buluşacak.

İlhan Usmanbaş ikinci kuşak Türk bestecileri arasında ileri teknikleri kullanmasıyla ön plana çıkan, yenilikçi ve ilerici yaklaşımının yanında yeni sanatçıların yetişmesi için gösterdiği örnek çaba ve ürettiği değerli kuramsal yayınları dolayısıyla 32. İstanbul Müzik Festivali’nde “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün sahibi olmuştu.

“Konsere Doğru” etkinlikleri kapsamında, 19.00–19.45 saatleri arasında, Aya İrini Müzesi İç Avlu’da Akbank Oda Orkestrası’nın yaratıcı şefi Cem Mansur moderatörlüğünde İlhan Usmanbaş ile bir söyleşi müzikseverleri bekliyor.


PRÖMİYERLERİN KONSERİ:
RÜYALARIN DİLİ


17 Haziran Cuma | santralistanbul-Enerji Müzesi | 21.00

İstanbul Müzik Festivali bu yılki yeni mekânlarından santralistanbul-Enerji Müzesi’nde,
17 Haziran Cuma gecesi saat 21.00’de gerçekleştirilecek “Rüyaların Dili” başlıklı konserde, avangard bir müzik etkinliğine de imza atacak.

Hezarfen Ensemble, seslerin gizli dünyasında yepyeni bir konser deneyimi yaşatarak, Saariaho, Sciarrino ve Tanaka’nın eserlerinin Türkiye prömiyeri, Turgut Pöğün’ün festivalin siparişi üzerine hazırladığı yeni eserinin ve Michael Ellison son eserinin dünya prömiyerlerini gerçekleştirecek. Konserde, Fransızcanın tüm sessel güzelliklerini yansıtan Saariaho’nun Grammaire des Rêves’inden, Michael Ellison’ın Kubla Khan’ına Hezarfen Ensemble’ın değerli sanatçıları sezgi ve hisleriyle iki yapıtın bilinçaltı kodlarını gözler önüne serecek.

“Konsere Doğru” etkinlikleri kapsamında, 20.00–20.45 saatleri arasında santralistanbul Enerji Müzesi Kontrol Odası’nda Hezarfen Ensemle’ın şefi ve besteci Michael Ellison ve Turgut Pöğün ile bir söyleşi gerçekleştirilecek.

DOĞUDAN MASALLAR


18 Haziran Cumartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00

Her yıl 80’i aşan etkinlikle Türkiye’nin “ilk özel, akademik, uluslararası sanat topluluğu”, Işın Metin yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası, bu yıl İstanbul Müzik Festivali’ne “Doğudan Masallar” başlıklı konseriyle katılıyor. 18 Haziran Cumartesi akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek konserde, Rimsky-Korsakov’un, konusunu Binbir Gece Masalları’ndan alan eseri ve Glinka’nın Ruslan ve Ludmilla Uvertür’ü müzikseverleri Pers ve Rus edebiyatının sihirli dünyasına götürecek.

Konserde ayrıca, çağdaş klasik müzik repertuarına olan tutkusuyla Britanya’nın en yaratıcı keman sanatçıları arasında gösterilen Classical BRIT ödüllü genç yıldız Nicola Benedetti, keman repertuarının başyapıtlarından Çaykovski’nin Keman Konçertosu’nu seslendirecek. Bu sezon Kraliyet Filarmoni ve Bournemouth Senfoni orkestralarıyla son derece başarılı konserlere imza atan Nicola Benedetti bugüne kadar gerçekleştirdiği birbirinden başarılı dört kayıtla tüm dikkatleri üzerine toplayan, parlak tekniği, etkileyici, zarif ve samimi yorumuyla kemana ruhunu veren özel bir sanatçı…

“Konsere Doğru” etkinlikleri kapsamında, 19.00–19.45 saatleri arasında, Aya İrini Müzesi İç Avlu’da Andante dergisi editörü Serhan Bali moderatörlüğünde Nicola Benedetti ile keyifli bir söyleşi müzikseverleri bekliyor.

YÜZ YÜZE


19 Haziran Pazar | Galata Mevlevihanesi | 19.00

İstanbul’un en eski mevlevihanelerinden, huzur ve dinginliğin mekânla özdeşleştiği, geçmiş ile günümüzdeki bağı sema gösterilerine evsahipliği yaparak sürdüren Galata Mevlevihanesi, bu yılki festivalin yepyeni mekânlarından.

Birbirinden başarılı kayıt ve akademik çalışmaları, verdiği sayısız konserle Türk müziğine adını altın harflerle yazdıran kanun sanatçımız Ruhi Ayangil ve yaptığı pek çok besteyle eşsiz bir sanatçı olduğunu defalarca kanıtlayan, Night Ark grubunun kurucularından ud virtüözü Ara Dinkjian,
Galata Mevlevihanesi’nde gerçekleştirilecek “Yüz Yüze” başlıklı konserinde aynı sahnede buluşacak. 18 Haziran Pazar akşamı saat 19.00’da gerçekleştirilecek bu özel gece ud ve kanun bu eşsiz mekânda bir araya gelecek.


SEYAHAT GÜNCELERİ


20 Haziran Pazartesi | Süreyya Operası | 20.00

Süreyya Operası, 6. Leyla Gencer Şan Yarışması’ndaki performansıyla dikkatleri üzerine çeken genç yıldız Anna Lapkovskaja’yı, festival kapsamında ağırlayacak. “Seyahat Günceleri” başlıklı konserde genç yıldıza piyanist Tamas Kery eşlik edecek Berrin Erengül’ün sponsorluğunda gerçekleştirilecek konser, 20 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.00’de Süreyya Operası’nda gerçekleşecek.

2010 yılında, 20. yüzyılın en büyük divalarından Leyla Gencer’in adına düzenlenen yarışmanın favori isimlerinden olan ve yarışmadan üçüncülük ödülüyle ayrılan Anna Lapkovskaja özellikle final gecesindeki unutulmaz performansıyla dinleyenlerin kalbinde taht kurmuştu. Nürnberg ve Berlin Unter den Linden ulusal operalarından davetler alan, geçtiğimiz aylarda BİFO eşliğinde Verdi Requiem’deki göz alıcı performansıyla İstanbullu izleyicileri kendine hayran bırakan Lapkovskaja, Rusya’dan İspanya’ya uzanan bir repertuarla festivale ilk kez konuk oluyor.


BİFO & HILARY HAHN


21 Haziran Salı | Aya İrini Müzesi | 20.00

Gerçekleştirdiği kayıtlarla geniş yankılar uyandıran, yorumları Jascha Heifetz, Isaac Stern'le karşılaştırılan genç keman virtüözü Hilary Hahn, uzun bir aradan sonra ikinci defa Borusan Holding sponsorluğunda 21 Haziran Salı akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde bir konser veriyor.

Mozart’ın 5 No’lu Keman Konçertosu’ndan, Bartok’un Mucizevi Mandarin’inin yanı sıra Ravel’in Bolero’suyla İspanya’ya uzanacak konserde Hillary Hahn’a Sascha Goetzel yönetimindeki
Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek.

“Dâhi çocuk” olarak müzik sahnesine adım attığından bu yana, Diapason, ECHO, Cannes gibi ödüllerin yanı sıra tam iki defa Grammy ödülünün sahibi olan, derin duygusal yorumları, teknik parlaklığı ve büyüleyici sahne varlığıyla seçkin müzik merkezlerinin aranan bir yıldızı haline gelen keman virtüözü Hilary Hahn bu sezon dört kıtada, tam 56 şehirde konser verecek. Çağdaş müziğe büyük ilgi duyan Hilary Hahn bugüne dek birçok bestecinin eserinin dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Büyüleyici sahne varlığıyla seçkin müzik merkezlerinin aranan bir yıldızı haline gelen keman virtüözü Hilary Hahn kusursuz performanslarıyla adını 21. yüzyıla adeta kazıyan, eşine yüzyılda bir rastlanan nadir bir yetenek olarak sayılıyor.


FESTİVAL BULUŞMALARI – II


22 Haziran Çarşamba | Süreyya Operası | 20.00

Festival Buluşmaları'nın ikincisi, Türkiye’den ve yurtdışından klasik müzik dünyasının genç yıldızlarını, güçlü yorumlarıyla ilk kez bir araya getiriyor. Etkileyici performanslarıyla tanınan keman virtüözü Alissa Margulis, En İyi Beethoven Sonat Yorumu ödülünü keman-piyano ikilisi olarak paylaşan Özcan ve Birsen Ulucan, keman ve viyola sanatçısı Isabelle van Keulen ile Borletti-Buitoni ödülüne layık görülen viyolonsel sanatçısı Christian Poltera, İstanbul Müzik Festivali kapsamında aynı sahneyi paylaşacak.

22 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.00’de Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek
“Festival Buluşmaları – II” başlıklı konserde, beş genç virtüöz, ilk ve tek defa, Mahler’in içe dönük lirizmini, Erkin’in romantizmi ve Dvorak’ın Çek ezgileriyle birleştiren bir programla müzikseverlerinn karşısında olacak.

Bugüne kadar Palais des Beaux Arts’dan Vienna Konzerthaus’a seçkin müzik merkezlerinde pek çok başarılı konsere imza atan keman virtüözü Alissa Margulis’in tutkuyla bağlı olduğu oda müziği partnerleri arasında Martha Argerich, Gidon Kremer ve Mischa Maisky gibi isimler yer alıyor.
2002 yılından itibaren kemancı/viyolacı Maxim Vengerov ile beraber dünyanın ünlü müzik salonlarında konserler veren, Londra Filarmoni ve The Philharmonia gibi önemli orkestralar eşliğinde konserler veren Özcan Ulucan ve R. Lipizer Keman Yarışması’nda, Özcan Ulucan ile birlikte
En İyi Beethoven Sonat Yorumu ödülünü keman-piyano ikilisi olarak paylaşan Birsen Ulucan’ın yıldızları giderek daha çok parlıyor. Konserde yer alan üstün yetenekli keman ve viyola sanatçısı Isabelle van Keulen de bugüne kadar Berlin Filarmoni, Royal Concertgebouw ve Bavyera Radyo Filarmoni gibi ünü kıtaları aşmış orkestraların sürekli solistlerinden. Borletti-Buitoni Ödülüne layık görülen viyolonsel sanatçısı Christian Poltera güçlü tonu ve eşsiz hayal gücüyle genç nesil viyolonselcilerinin en seçkin temsilcilerinden biri.

ELHAMRA GECELERİ


24 Haziran Cuma | Çinili Köşk | 20.00

Festival, Çinili Köşk’te, İspanyol ve Güney Amerikalı bestecilerin ağırlıklı olduğu bir repertuarla,
24 Haziran Cuma akşamı saat 20.00’de üç gitar virtüözüne ev sahipliği yapacak. Doğu ile Batı’nın buluştuğu “Elhamra Geceleri” konserinde, klasiklerden, Bossa Nova’ya, İspanya, Arjantin ve Türkiye’den eserlere, çok renkli bir repertuar seslendirilecek.

Cem Duruöz’ün Marais’nin Fransız baroğu eserlerini içeren Pièces de Viole ve Arjantinli eleştirmenler tarafından bir şaheser olarak nitelendirilen yeni solo albümü Desde el Alma - Tango Classics pek çok övgü aldı. Los Angeles Times tarafından “yaylı çalgıların yeni efendisi” olarak tanımlanan
Philippe Bertaud sanatçı sürekli kendini yenileyerek müzikalitenin bilinmez yollarını keşfeden maceracı bir kişiliğe sahi. Gitarist Fernando Espi, verdiği her konser ve gerçekleştirdiği her kayıtla eleştirmenlerden övgü dolu yorumlar alan bir sanatçı. Latin ağırlıklı bir repertuarın Türk müzikleriyle harmanlandığı bu “sıcak” müzik seyahati TSKB sponsorluğunda gerçekleşecek.

DÜŞLERDEKİ UZAKLAR


25 Haziran Cumartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00

Festival kapsamında ENKA Vakfı sponsorluğunda gerçekleştirilecek, Kolonyal dönemde yaşayan besteci Rameau’nun “uzak diyarları” nasıl düşlediğine şahit olunacak “Düşlerdeki Uzaklar” konserinde, şimdiden Mozart ustaları arasında yerini alan, neslinin en cesur ve büyüleyici sanatçılarından piyanist David Greilsammer’e, Cenevre Oda Orkestrası eşlik edecek. Konser programında, Mozart’ın Thamos, Mısır Kralı’ndan Seçmeler, Ravel’in Le Tombeau de Couperin, Rameau’nun Zoroastre Uvertürü ve Les Indes Galantes adlı eserinden seçmeler seslendirilecek.

Cenevre Oda Orkestrası’nın müzik direktörü ve New York'taki Suedama Topluluğu’nun sanat yönetmeni piyanist David Greilsammer, neslinin en cesur ve büyüleyici sanatçılarından biri olarak kabul ediliyor. Topluluğun bugüne kadar gerçekleştirdiği çığır açan programlarda ve yaratıcı müzikal projelerde Greilsammer’in yenilikçi yaklaşımının izleri var.

“Konsere Doğru” etkinlikleri kapsamında, 19.00–19.45 saatleri arasında, Aya İrini Müzesi İç Avlu’da Alexandra Ivanoff ve Yeşim Gürer Oymak moderatörlüğünde David Greilsammer ile bir söyleşi gerçekleştirilecek.

TREVOR PINNOCK VE ARKADAŞLARI


27 Haziran Pazartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00

Barok müziğin en yetkin yorumcularından kabul edilen, klavsen ustası, şef ve oda müzisyeni
Trevor Pinnock, Kathleen Ferrier Ödülü sahibi ve müzik sahnelerindeki heyecan verici sopranolardan Lucy Crowe ve her biri kendi alanında yetkin isimlerden oluşan topluluklarıyla birlikte müzikseverleri barok müziğin hazinelerini keşfetmeye çağırıyor.
27 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek konserde hayatı boyunca Almanya’nın dışına çıkmayan Bach, ömrünün tamamını İngiltere’de geçiren Purcell ve İtalya’dan İngiltere’ye sürekli seyahat eden dönemin seyyahı Händel’in farklı müzik dünyaları bir araya geliyor.


YARATILIŞ


28 Haziran Salı | Aya İrini Müzesi | 20.00

Joseph Haydn’ın sanatsal olgunluğunun sembolü, yaşamının son yıllarında bestelediği başyapıtı Yaratılış Oratoryosu, festival kapsamında Siemens Sanayi ve Ticaret AŞ sponsorluğunda ve EWE Enerji AŞ, RWE Turkey Holding AŞ ile BASF Türk Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti’nin katkıları ve Goethe-Institut Istanbul işbirliğiyle 28 Haziran Salı akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde seslendirilecek.

Sözleri Milton’ın Kayıp Cennet’ine ve Kutsal Kitap’a dayanan ve bestelendiği çağda büyük yankı uyandıran eser, aynı zamanda koro akademisinin de sanat yönetmeni olan Rolf Beck yönetimindeki Schleswig-Holstein Festival Korosu Lübeck ve Orkestrası, Simona Saturova (soprano), Benjamin Bruns (tenor), Konstantin Wolff (bas) tarafından seslendirilecek.

Müzik tarihinde hem Almanca hem de İngilizce basılan ilk oratoryo olan “Yaratılış”ı, Avrupa’nın en önemli ve prestijli etkinliklerinden Schleswig-Holstein Festivali’nin, bugüne kadar kurucusu
Leonard Bernstein başta olmak üzere Valery Gergiev, Mstislav Rostropovich, Yehudi Menuhin gibi müzik dünyasının en parlak yıldızlarıyla aynı sahneyi paylaşmış olan korosu ve orkestrası tarafından dinlemek büyük bir ayrıcalık olacak…

“Konsere Doğru” etkinlikleri kapsamında, 19.00–19.45 saatleri arasında, Aya İrini Müzesi İç Avlu’da edebiyat eleştirmeni ve felsefeci Asuman Kafaoğlu Büke ile “Haydn” üzerine bir söyleşi düzenlenecek.


SCHLESWIG-HOLSTEIN FESTİVAL ORKESTRASI


29 Haziran Çarşamba | Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı | 20.00

Festival, çok yönlü müzisyen kimliğiyle dünyanın seçkin orkestra ve operaları arasında en çok aranan, yaşayan en önemli orkestra şeflerinden Christoph Eschenbach yönetimindeki Schleswig-Holstein Müzik Festivali Orkestrası’nın konseriyle sona eriyor. “Yo-Yo Ma’nın mirasçısı” olarak nitelendirilen en önemli viyolonsel sanatçılarından Alissa Weilerstein’ın eşlik edeceği festivalin kapanış konseri Enerjisa sponsorluğunda ve Goethe-Institut Istanbul işbirliğiyle 29 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.00’de Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek.

Leonard Bernstein tarafından kurulduğundan bugüne, dünya çapında haklı bir üne kavuşan Schleswig-Holstein Müzik Festivali Orkestrası, düzenlendiği her yıl büyük yankı uyandıran Schleswig-Holstein Festivali’nin vazgeçilmez bir parçası. Christoph Eschenbach yönetimindeki orkestra konserde Alman romantizminin mihenk taşı eserlerinden Brahms’ın 1 No’lu Senfonisi ve Rossini’nin “İtalya’da bir Türk” uvertürünün yanı sıra, Alissa Weilerstein’la birlikte Saint-Saëns’ın
1 No’lu Viyolonsel Konçertosu’nu seslendirecek.

Kısa zamanda dünyaca ünlü bir prömiyer solisti ve aranan yıldız bir oda müzisyeni olan Weilerstein, geçtiğimiz yılın Kasım ayında Beyaz Saray’da Michelle Obama’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen öğrenci atölyeleri için seçilen dört sanatçıdan biri oldu. Henüz 27 yaşında olan sanatçı geçtiğimiz sezon boyunca Orchestre National de Lyon, Orchestre de Paris, Hamburg Filarmoni ve
Chicago Senfoni Orkestrası gibi önemli orkestralarla birlikte sahneye çıktı.

Olağanüstü müzik kariyeriyle gittiği her ülke ve çalıştığı her orkestrayla çok önemli başarılara imza atan Christoph Eschenbach bugüne kadar Zürih Tonhalle, Houston Senfoni, NDR Senfoni,
Chicago Senfoni, National Symphony Orchestra ve Philedelphia gibi saygın orkestraların şefliğini üstlenmiş bir sanatçı. 2000-2010 yılları arasında Orchestre de Paris’nin müzik direktörlüğünü yapan, soprano Renée Fleming, piyanist Tzimon Barto ve Lang Lang’ı müzik dünyasına kazandıran Eschenbach, viyolonsel sanatçıları Claudio Bohórquez ve Daniel Müller-Schott ile soprano
Marisol Montalvo gibi sanatçıların kariyerlerinin gelişiminde de son derece etkili oldu. Yoğun şeflik kariyerinin yanı sıra, bir oda müziği sanatçısı ve piyanist olarak da olağanüstü başarılarla dolu pek çok kayda ve konsere imza atan sanatçı, Natalia Gutman, Justus Franz ve Dietrich Fischer-Dieskau gibi pek çok sanatçıyla birlikte çalıştı.

FESTİVAL ÖZEL KONSERİ: RENÉE FLEMING


22 Temmuz Cuma | Aya İrini Müzesi | 20.00

Dinleyeni soluksuz bırakan, ünü kıtaları aşmış bir soprano, Renée Fleming İstanbul’da! Decca’dan çıkan son CD’si Verismo ile üçüncü Grammy Ödülü’nü alan sanatçının kariyeri sayısız başarılarla dolu. Amerikalı soprano Renée Fleming günümüzün “olağanüstü seslerinden biri” olarak nitelendiriliyor. Müzikal hâkimiyeti ve kariyerindeki üstün başarılarıyla eleştirmenlerin, sahnedeki çarpıcı karizmasıyla da müzikseverlerin gönlünü fethetmiş bir sanatçı…

22 Temmuz Cuma akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde, Borusan Holding sponsorluğunda gerçekleştirilecek bu özel konserde Fleming’e Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek.

Dünyanın en büyük opera sahnelerinde ve konser salonlarındaki performanslarıyla muhteşem bir kariyere sahip olan Amerikalı soprano Renée Fleming, günümüzün “en olağanüstü seslerinden biri” olarak nitelendiriliyor. Seslendirdiği eserlere getirdiği olağanüstü yorumu, müzikal hâkimiyeti ve kariyerindeki üstün başarılarıyla eleştirmenlerin, sahnedeki çarpıcı karizmasıyla da müzikseverlerin gönlünü fethetmiş olan sanatçı klasik müzik dışı alanlarda da elde ettiği başarılarıyla haklı bir üne kavuştu.

Bir müzik elçisi olarak Renée Fleming, 2006 Nobel Barış Ödülü töreninden, Pekin’de gerçekleştirilen 2008 Olimpiyat Oyunları’na kadar sayısız performansıyla dünyanın en seçkin etkinliklerinin aranılan ismi haline geldi. 2010–2011 konser sezonuna Proms’un Kapanış Gecesi’nde BBC Senfoni Orkestrası’yla birlikte konser vererek başlayan ünlü sopranonun aldığı ödüller ve nişanlar arasında, 2008’de İsveç Polar Müzik Ödülü, 2005’te Fransız Hükümeti’nden aldığı Légion d’Honneur
(Onur Nişanı) ve 2003’te Kraliyet Müzik Akademisi’nin takdim ettiği Onursal Üyelik de bulunuyor.

Kariyeri sayısız başarılarla dolu olan, şimdiye kadar tam 12 defa Grammy’ye aday gösterilen
Renée Fleming, Decca’dan çıkan son kaydı “Verismo” ile 2010 yılında “En İyi Klasik Vokal Performans” dalında üçüncü Grammy Ödülü’nün sahibi oldu. Fleming, Strauss’un tüm yapıtlarını kapsayan “Daphne”, caz albümü “Haunted Head”, film müziği “Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü” ve geçtiğimiz yıl Haziran ayında Decca ve Mercury’den çıkan Leonard Cohen ve Peter Gabriel’in şarkılarından oluşan “Dark Hope” adlı kayıtlarla çalışmalarını oldukça geniş bir yelpazede sürdürüyor.

Renée Fleming, sahne ve kayıt çalışmalarının yanı sıra, 2001’den bu yana Rolex’in reklamlarındaki yüzü olurken 2008’de onun için “La Voce by Renée Fleming” adlı bir koku tasarlandı. Ünlü şef
Daniel Boulud 1999’da sanatçının onuruna “La Diva Renée” adlı bir tatlı yaratırken 2004’te Boehm tarafından “Renée Fleming Iris” adıyla üretilen porselenlere ilham kaynağı oldu. Renée Fleming, Metropolitan Operası’nın 2008 yılı açılış gecesindeki performansıyla operanın 125 yıllık tarihinde solo konser veren ilk kadın sanatçı oldu.