KonutKentsel Dönüşüm: Fikirtepe'de Ne Oluyor?

Kentsel Dönüşüm: Fikirtepe'de Ne Oluyor?

19.06.2014 - 14:04 | Son Güncellenme:

Kentsel Dönüşümün simgesi olan Fikirtepe'de sular durulmuyor. Peki, sorun ne?

Kentsel Dönüşüm: Fikirtepede Ne Oluyor

Selimoğlu Group Yönetim Kurulu Üyesi Hızır Selimoğlu, kentsel dönüşüme yaptıkları yatırımlar ve dönüşümde yaşanan tıkanmalar hakkında bir sohbet toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Fikirtepe'de işler bir türlü yoluna girmiyor. Birçok firma milyonlarca lira kira ödüyor fakat inşaatlara başlanamadı çünkü ruhsat alınamıyor.

Hızır Selimoğlu yaşanan karmaşanın bürokratik olduğunu ifade etti. Yeni Tüketim Yasası'nın da en çok Fikirtepe'de inşaat yapan firmalarını vurduğunu söyledi.

Selimoğlu, " Fikirtepe pilot bölge, yaşayan ve modern kent yapılması planlanıyor. Bölgenin tamamı yeni baştan düzenlenecek. Ama işler istendiği gibi gitmiyor, bürokratik tıkanma söz konusu, firmalar sözünü tuttu en zor aşama olan sözleşme aşamasını tamamladılar. Ancak yollar hazineye mi belediyeye mi kalacak? Henüz netleşmedi. Ruhsat alabilen firmalar bile inşaata başlayamadı. Biz sözleşmelerini yüzde 100 bitiren 2-3 firmadan biriyiz. Kentsel Dönüşümü Fikirtepe'de hayata geçirmeye çalışan en güçlü firmalardanız." dedi.

Haberin Devamı

Kentsel Dönüşüm: Fikirtepede Ne Oluyor

Fikirtepe'de Metrekare 17 Bin Lira Olacak

Her ay 1 milyon liraya yakın kira ödediklerini ifade eden Hızır Selimoğlu, Fikirtepe'den çok umutlu. Bölgenin sosyal olarak da lokasyon açısından da çok değerli olduğunu savunuyor. İnşaatlar başladıktan 3 yıl sonra Fikirtepe'de metrekare değerinin 17 bin liraya kadar çıkacağını öngörüyor.

Hızır Selimoğlu umutsuz değil. Kısa süre içerisinde işlerin yoluna gireceğini düşünüyor. Çünkü işler tamamen durmuş durumda değil. Örneğin yıkım izinleri çıkıyor bölgede.

Selimoğlu Group'un projeleri kadastrodan geçmiş durumda ancak şu anda da Tapu İdaresi'nde bir bekleme söz konusu. Bürokratik karışıklık çözüldüğü takdirde ruhsat alındıktan sonra inşaatları söz verdikleri şekilde tamamlayacaklarını ifade ediyor.

Ancak bu karışıklıklardan dolayı ve ödenen yüksek kiralardan dolayı küçük yatırımcıların işleri devrettiğini söyleyen Selimoğlu, 2,5 aylık kadastro sürecinden sonraki aşamada tıkandıklarını ve beklemede olduklarını ifade etti.

Yabancılara Satış Ne Durumda?

Mütekabiliyet konusunda hazırlıksız yakalandığımızı ifade eden Selimoğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarında netlik olmadığı için henüz yabancılara götürmediklerini ancak taleplerin geldiğini söyledi. Aracı firmaların yabancıya satış konusunda hazırlıksız yakalandığını ve yasayla işin bitmediğini vurgulayan Hızır Selimoğlu, Ortadoğu, Rusya ve Türkî Cumhuriyetler talepler geldiğini ve bunların genelde yatırım amaçlı olduğunu ancak yeterli tanıtım yapılamadığı için Anadolu Yakası'nın yenice keşfedilmeye başlandığını anlattı.

Haberin Devamı

Konutta balon iddiasını desteklemeyen Selimoğlu, bu mevzunun tüketiciyi de tedirgin edebileceğinden dem vurdu. Şehir dışına çıkmak istemeyenler için doğru yerde doğru projeler yapıldığı takdirde yeterli talebin olacağını söyleyen Selimoğlu, şehir içinde arsa maliyeti ve talebin fazla olduğunu ve deprem gerçeğine karşı daha çok binanın yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Yazarlar