KonutAVM Yatırımları Konferansı gerçekleşti

AVM Yatırımları Konferansı gerçekleşti

05.03.2015 - 16:44 | Son Güncellenme:

Birbirinden değerli konukları ve önemli oturumlarıyla “VII. AVM Yatırımları Konferansı” gerçekleştirildi

AVM Yatırımları Konferansı gerçekleşti

50 milyar dolarlık yatırım değerine sahip AVM sektörünün temsilcisi AYD'nin (Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği) gelenekselleşen AVM Yatırımları Konferansı, 5 Mart 2015’te Wyndham Grand İstanbul Levent Otel’de geniş bir katılımla gerçekleştirildi. AVM sektörüne yön veren AYD ve sektörün eğitim, bilgi ve gelişim merkezi SOYSAL işbirliği ile hayata geçirilen konferans; AVM yatırımcılarını, merkez yöneticilerini, perakendecileri ve sektöre destek veren firmaları bir araya getirdi. VII. AVM Yatırımları Konferansı’nda sektörel konulardan yeni ufuklar açacak oturumlara, farklı bilgi ve deneyimlerin aktarılacağı yol gösterici bir içerik sunuldu.

Haberin Devamı

AVM Yatırımları Konferansı, 7’nci yılında 9 farklı oturuma ev sahipliği yaptı. Moderatörlüğünü Kadir Çöpdemir’in üstlendiği Konferans; AYD Başkanı, Multi Turkey Yönetim Kurulu Üyesi Hulusi Belgü ve EMAAR Bölge CEO’su Ozan Balaban’ın açılış konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmasına katılımcılara teşekkür ederek başlayan Hulusi Belgü, 1990’lı yıllarda 15 milyar dolar seviyelerinde olan ihracatımızın 150 milyar doların üstüne çıktığını, karşımızda artık kolay kolay krize girmeyen dinamik bir Türkiye’nin var olduğuna, sermayesi güçlü şirketler ile iş adamlarımız dünya ekonomisinde önemli yer tuttuğuna değindi. Belgü, konuşmasını şöyle sürdürdü. “AVM sektörünü temsilen gururla söyleyebilirim ki sektörümüz 2014 yılında büyümeye devam etti. Yarattığımız değer rakamlara da yansıdı. Geçtiğimiz 1 yılda Alışveriş merkezleri olarak 9.8 milyon metrekarelik bir büyüklüğe ulaştık. 2014’te gerçekleştirdiğimiz 75 milyar liralık ciro ile AVM’ler devletimize 20 milyarlık vergi katkısı sağladı. Markaların büyümesine üretimin çoğalmasına organize perakendenin artışına, istihdam kapasitesinin 400 binin üzerine çıkmasına, sektörün yabancı yatırımların cazibesi ve Türkiye Ekonomisinin en önemli uzun vadeli kaynak sağlayıcı olmasına destek olmanın onurunu yaşıyoruz. Bu sene ciro hedefimiz 90 milyar lira. Tüm bu gelişmeler olurken, hükümetimizin, devletimizin katkılarını yadsıyamayız, tabii ki büyüme bireyler, kurumlar ve en önemlisi devletle olur" dedi.

Haberin Devamı

Hulusi Belgü’nün ardından sözü alan EMAAR Bölge CEO’su Ozan Balaban, Son dönemlerde yaşanan kadına şiddet konusuna değindi ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne dikkat çekerek başladığı konuşmasında Dolar ve Euro’daki ani yükselişler 2014 yılı enflasyonunun beklenenin üzerinde çıkması ülke ekonomisine yön verenler açısından zorlayıcı olsa da konunun uzmanları 2015’in daha iyi bir yıl olacağı konusunda birleştiğini bilgisini paylaştı. Balaban konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Ümit ediyoruz ki petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye ekonomisine asıl katkısı 2015 yılında görülecek ve enflasyon sert düşüşler yaşayacak. Ayrıca merkez bankasının daha ciddi faiz indirimine gireceği umuduyla seçimler sonrası daha rahat bir soluk alacağımızı düşünüyorum. 2015 yılında ülke büyümesi %4 olarak tahmin edilirken 2016 ve 2017 yılarında ise üretken alanlara yönelik yatırımlarla desteklenen daha çok yurt içi tasarruflarla finanse edilen verimlilik artışına dayalı bir büyüme stratejisi ile artış hızı %5 olarak hedefleniyor. Bu dönemde büyüme artırılırken cari açığında yavaş yavaş düşürülmesi ön görülüyor. Özellikle sanayi sektöründe üretimde verimliliği artırmaya yönelik politikalar yoluyla toplam faktör verimliliğinin büyümeye katkısı artırılırken üretim faktörleri açısında daha dengeli bir büyüme yapısına geçiş sağlanacağı ön görülüyor.” dedi.

Haberin Devamı

Reteam Group CEO’su Kathrine Heiberg, “Yeni Nesil AVM’lerin DNA’sı” başlıklı oturumda; “Yeni AVM’lerde, mevcutlarda var olan neler olmayacak?”, “Konsept çeşitliliğini artırmayan AVM’lerin ne kadar ömrü kaldı?”, “Yeni dönem AVM yatırımlarında yeni stratejiler, trendler neler?” gibi daha birçok sorunun yanıtını katılımcılarla paylaştı.

Haberin Devamı

Heiberg, konuşmasında “Bugünün dünyasında birçok AVM var ve insanlar sizin AVM’nize gelme seçimi yapıyorlar. Bir AVM ‘de yalnızca iyi bir mimari yetmez, doğru malzemeleri kullanmanız gerekir. Her AVM benzersizdir, bir DNA sı vardır. Bir AVM içerisinde farklı ürünleri satıldığı için farklı atmosferler olmalıdır. İnsanlar üç nedenle alışveriş merkezine gider; toplantı, gezme veya alışveriş.” dedi.

Hemen ardından söz alan Penti, Yönetim Kurulu Başkanı ve BMD Başkanı Sami Kariyo, perakende sektörüyle AVM yatırımcı ve işletmecilerini doğrudan ilgilendiren analizleri “Perakende ve AVM Sektörü: Nerede Birlikte, Nerede Ayrı?” başlıklı oturumunda paylaştı. Kariyo, konuşmasında üretici olmanın ve perakendeciliğin farklı olgular olduğuna değindi. AVM’lerdeki verimlilik için gerekli şartlar arasında; proje finansmanındaki taahhütler, fonksiyonel mimari, marka karması,trafik lokasyon, yaşam tarzı sunmak, minimum giderle AVM yönetimi yer alırken; Perakende de ise; alışveriş deneyimini maksimize etmek, ihtiyaçları karşılaak, doğru ürün assortmentını bulmak, çabuk ve etkin olmak, hizmet güven oluşturmak, lokasyon ve trafik yaratmak olduğunun altını çizdi. Ve bu iki kavramın ortak paydaları olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

İlk kahve molasının ardından sözü “AVM’lerde Yeni Nesil Ödeme Sistemleri” başlıklı oturumla Moka Genel Müdürü İlker Uzkan aldı. Uzkan, ödeme sadakatle birleştiğinde daha farklı bir konuma geliyor. AVM içerisinde döngü sağlamak da önemli. Puanları AVM içerisinde kazansın, yine AVM içerisinde harcasın. Yalnızca kantitatif bakış açısıyla bakmak değil, AVM olarak müşterileri gerçekten anlayıp segmente edebilmek önemlidir.” dedi.

Uzkan’ın ardından VIA Properties, Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar, “AVM Sektöründe İnovasyon” başlığı altında AVM sektörünün ihtiyaçlarını mercek altına aldı.

Bayraktar, “Via Properties olarak tema parklar yapıyoruz. Hızlı büyüme ve rekabetin yüksek olmasından dolayı farklılaşmak gerekiyor. Örneğin, Tuzla’da, denizin üstüne alışveriş merkezi yapmayı planlıyoruz. Türkiye’nin standart AVM’lere ihtiyacı yok, çünkü farklılık gerekiyor.” dedi.

Moderatörlüğünü Ekonomi Gazetecisi Açıl Sezen’in yaptığı “AVM’ler Neden Değerlidir? Rakamlar ve Öykülerle AVM’ler” başlıklı oturumun özel konukları ise; MarkAntalya, AVM Müdürü Ceyda Gamzeli, Starcity, AVM Genel Müdürü Fahir Çam, Oasis, Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Mazhar Vardar ve Sanko Park, AVM Müdürü Niyazi Büyükaksu oldu.

Açıl Sezen oturum öncesi yaptığı konuşmada; AVM’lerin geçen sene devlete katkısının 20 milyar TL olduğunu, son 10 yılda yıllık ortalama 4 milyar dolar yatırımın gerçekleştiğini belirtti. Sezen Yıllık doğrudan sermayenin %10’unu AVM’lerin sağladığını da vurguladı. “