KobiGirişimcilik ruhunu çekirdekten aşılıyor

Girişimcilik ruhunu çekirdekten aşılıyor

06.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Gençlere girişimcilik nitelikleri kazandırmayı amaçlayan Genç Başarı Eğitim Vakfı, başlatacağı sertifika programıyla da iş dünyasının ihtiyaç duyduğu becerilere sahip gençlerin, ilk iş deneyimlerine ulaşmalarını sağlayacak.

Girişimcilik ruhunu çekirdekten aşılıyor

EBRU SUNGUR - Çeyrek asırdır gençlerin girişimci zihin yapısında yetiştirmek, finansal okuryazarlık bilgi düzeylerini artırmak ve istihdam edilebilirlik becerilerini geliştirmek için çalışan ve bugüne dek 300 bini aşkın gence dokunan Genç Başarı Eğitim Vakfı, yakın gelecekte iş dünyasının ihtiyaç duyduğu becerilere sahip gençlerin, ilk iş deneyimlerine ulaşmalarını sağlayamaya hazırlanıyor. Genç Başarı Eğitim Vakfı Genel Müdürü Seçil Yıldırım Çelebi, yeni projeleri hakkında şu bilgiyi verdi:

Haberin Devamı

“Vakıf olarak odaklandığımız 3 temel alan olan girişimcilik, finansal okuryazarlık ve gençlerin istihdama katılım becerilerini geliştirmek her zaman geliştirdiğimiz çalışmalarımızda ön plana çıkıyor. Yürüttüğümüz temel programlarımızın yanı sıra, son dönemlerde özellikle gençlerin iş yaşamına katılmalarına ve iş yaşamında aktif ve etkili bireyler olmalarına yönelik projeler geliştirmekte ve uygulamaktayız. Yeni eğitim dönemi ve takip eden dönemde özellikle STEM, sürdürülebilirlik ve yapay zeka teknolojileri alanında gençlerin gelişimine olanak sağlayacak ulusal ve uluslararası işbirlikleri ile çalışmalarımızı yürütmeyi planlamaktayız. Bunun yanı sıra ESP (Entrepreneurial Skills Pass) Sertifika Programımız kapsamında yaptığımız iş birliklerini geliştirerek iş dünyasının ihtiyaç duyduğu becerilere sahip gençlerin, ilk iş deneyimlerine ulaşmalarını sağlayacağız.”

Haberin Devamı

Global fırsatlara erişim

115 ülkede faaliyet gösteren Junior Achievement (JA) ile yürüttükleri uluslararası GençBizz Programı’ndan mezun olan gençler, girişimci olarak kariyerlerine yön vermek istediklerinde onlara mentorluk, iş geliştirme, network oluşturma ve fon kaynaklarına erişim alanlarında destek olduklarını anlatan Seçil Yıldırım Çelebi, şöyle devam etti:

“21 yıldır yürüyen ve uluslararası bir program olan JA Startup Programı ile girişimci olmak isteyen, 19-30 yaş arası üniversite öğrencisi gençleri destekliyoruz. Program kapsamında gençler, 14 haftalık eğitim ve mentorluk sürecine dahil olmakta, eğitimlerin ardından Türkiye Derecesine giren ilk üç takım maddi ödül desteklerinden yararlanma hakkı kazanmakta. Programı bitiren diğer tüm gençler şu an 100 milyonun üzerinde yaşayan mezunu olan Junior Achievement mezun ağına dahil olmakta ve global alanda fırsatlara erişim hakkı kazanmaktalar.”

Fantastik kurgu olmamalı

Gençlere girişimciliğin, hayallerin gerçeğe döndüğü bir fantastik kurguda anlatılmaması gerektiğini vurgulayan Seçil Yıldırım Çelebi, şunları söyledi:

“Gençlerin öncelikle ilgili alanlarını keşfedecekleri, yetkinliklerini geliştirecekleri ve iş yaşamını, ilgilendikleri sektörleri deneyimleyecekleri fırsatlar sunup onları öncelikle öğrenmeye teşvik edip sonrasında girişimciliğe yönlendirmeliyiz. Aksi taktirde girişimciliğe yönelip başarılı olabilecekken bile çok fazla darbe yediği için bu yoldan vazgeçip profesyonel yaşama dönen mutsuz bir genç istihdamı ile karşılaşmak durumunda kalıyoruz.”

Haberin Devamı

Yeni neslin, bir birey olarak var olmayı, fikirlerinin dinlenmesini ve saygı duyulmasını istediğini belirten Çelebi, “Gençlerle yaptığımız birçok çalışmada da bunu görüyoruz, gençler öncelikle çevrelerindeki sorunlara odaklandığında ve bu sorunların çözümünün mimarı ya da bir parçası olduklarında rolleri her ne olursa olsun sıkı sıkı bağlanıyorlar ve inatçı yapıları ile çözüme odaklanıyorlar” dedi.

Desteklenecek girişimde aranan 6 özellik

- İş fikrinin inovatif yanı

- Geliştirilen çözümün etkililiği

- Seçilen pazara giriş stratejileri

- Girişimin sürdürülebilirliğe katkısı

- Girişimin finansal planı

Haberin Devamı

- Girişim ekibinin uyumu

Avrupa’da ödül kazandılar

Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın düzenlediği JA StartUp Türkiye Finali birincisi Leaktrak.Ai, 2-4 Temmuz’da İtalya’da gerçekleşen Gen-E 2024 Avrupa Girişimcilik Festivali’nde Türkiye’yi temsil ederek, iş alanında birincilik ödülünün sahibi oldu. Leaktrak.Ai, aynı zamanda Avanade Dijital İnovasyon ve BNY Dayanıklı Vadeli İşlemler özel ödüllerini de Türkiye’ye kazandırdı.