KıbrısKüçük, kabri başında anıldı

Küçük, kabri başında anıldı

16.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük, 36. ölüm yıl dönümünde Dr. Fazıl Küçük Anıt Mezarı’nda düzenlenen törenle anıldı. Dr. Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük anıta çelenk bıraktı

Küçük, kabri  başında anıldı

Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük, 36. ölüm yıl dönümünde Dr. Fazıl Küçük Anıt Mezarı’nda düzenlenen törenle anıldı.

Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Ersin Tatar, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Altan Er, Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, diğer askeri erkan, bazı bakanlar ve milletvekilleri ile kurum kuruluş temsilcileri katıldı.

Haberin Devamı
Küçük, kabri  başında anıldı



Tören Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Dr. Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük’ün anıta çelenk sunmasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından yarıya indirilmesiyle devam eden tören, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın anıt özel defterini imzalaması ve konuşmasını yapmasıyla sona erdi.

Akıncı, Anıt Özel Defteri’ne şunları kaydetti:

“Aziz Doktor Fazıl Küçük... Aramızdan ayrılışınızın 36. yılında sizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz.

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinin önemli bir önderi olarak, her zaman halkınızın arasında mütevazı bir kimlikle vermiş olduğunuz mücadele daima saygı ile anılacaktır.
Kimi zaman bir doktor, bazen de bir gazeteci yazar olarak, ama her zaman halktan biri olarak kalmayı başararak vermiş olduğunuz hizmetler unutulmayacaktır.

Enosis hedefi eğer gerçekleşememişse, bunda sizlerin çalışma arkadaşlarınızla birlikte yürüttüğünüz mücadelenin büyük bir rolü olmuştur.

Bu rolün bilinci içerisinde bir kez daha sizi saygı ile anıyoruz. şad olsun.”

‘Hiçbir neden yok’

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Dr. Küçük’ü anma töreninde yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yeni bir yapıyı hazırlama mücadelesini verirken, çağdaş ve refah içinde bir toplum olma yolunda içteki sorunları aşma kararlılığının da ortaya koyulması gerektiğini vurguladı.

“Bunu başarmamak için hiçbir neden yoktur. Yeter ki buna inanalım, güvenelim ve kararlılıkla hareket edelim” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, toplumsal yaşamın tek boyutlu olmadığını, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda topyekun bir mücadeleyi gerekli kıldığını kaydetti.

Dr. Fazıl Küçük’ün tek odalı kerpiç bir evde başlayan yaşamının, Kıbrıs Türk halkının var oluş mücadelesinin önderi olarak ve kalplerde müstesna bir yer edinerek tamamlandığını anlatan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, O’nun siyasal yaşamında Belediye Meclisi üyeliğinden Cumhurbaşkanlığı muavinliğine kadar yükselen bir kariyeri olduğunu anımsattı.

Küçük’ün hatıraları müzede yaşatılıyor

Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesinin lideri Dr. Fazıl Küçük’ün (1906-1984) hatıraları, Lefkoşa’da bulunan Dr. Fazıl Küçük Müzesi’nde yaşatılıyor.
Dr. Küçük’ün kullandığı eşya, fotoğraflar ve tarihi belgelerin sergilendiği müze, 14 Mart 1997’de Küçük ailesinin girişimleriyle “KKTC’deki ilk özel müze” unvanıyla halka açıldı ve 2002’de kamulaştırıldı.

Küçük, kabri  başında anıldı



İlk açıldığında binanın sadece ilk katındaki bölümler sergilenirken, Ocak 2015’te başlayan ve Nisan 2016’de tamamlanan restorasyonun ardından tüm bina müzeye dönüştürüldü.

Toplamda, 11 odadan oluşan müzenin alt katında salon, çalışma odası, muayene odası, laboratuvar ve danışma odası bulunuyor. Üst katta ise salon, mutfak, yemek odası, 1973 sonrası kullanılan yemek odası, misafir odası, çocuk odası ve yatak odası yer alıyor.

Müzenin çalışma odası Dr. Küçük’ün kullandığı orijinal şekliyle korunurken, bu odada sergilenen mikroskop, Küçük’ün tahsilini bitirip Ada’ya döndükten sonra ilk kullandığı alet olarak biliniyor.

Odada, Küçük’ün 1942’de “Halkın Sesi, Hakkın Sesi ve Halkın Dilidir” sloganıyla kurduğu Halkın Sesi gazetesine yazılarını yazdığı daktilosu da bulunuyor.

Müzenin giriş katındaki muayene odasında Dr. Küçük’ün tedavi için kullandığı tıbbi malzemeler yer alıyor.

Salon bölümünde ise Dr. Küçük tarafından kullanılan KKTC, Kıbrıs Türk Federe Devleti, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık pasaportları, sürücü ehliyetleri, kimliği, basın kartı, Lozan Üniversitesi öğrenci belgesi, Zührevi Hastalıklar konulu bitirme tezi, kartvizitleri, cüzdanları, gözlüğü, kalemi ve not defteri sergileniyor.

Müzede, Dr. Küçük’ün 1960-1973 yılları arasında Cumhurbaşkanı Muavini olduğu dönemde kendisine eşlik eden polis Ali Mustafa’nın kullandığı motosiklet de yer alıyor.
Dr. Küçük heykelinin de bulunduğu bu katta, 1962’de halkın sorunları ve ihtiyaçlarını öğrenmek amacıyla yaptığı köy gezilerini gösteren harita muhafaza ediliyor.
Müzenin ikinci katında yer alan salonda ise sofa, kristal cam balıklar, Adana Koleji tarafından Dr. Küçük’e armağan edilen anı tabağı, kol düğmeleri, kullandığı saatler, Süleyman Demirel tarafından armağan edilen kalem ve şahsi eşyalar var.

2016-2019 yılları arasında Dr. Fazıl Küçük Müzesi, yaklaşık 60 bin kişi tarafından ziyaret edildi.
Yazarlar