Son dakika kültürel miras haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan kültürel miras gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan kültürel miras haber sayfamızda...
Oyunu borsaya taşıyacakTürkiye’den çıkıp küresel pazarda boy gösteren oyun şirketi JoyGame, 2025’te halka açılmaya hazırlanıyor. Şirket, aralarında Suudi Arabistan’da inşa edilen Neom şehrini tanıtan Desert Warrior’un da bulunduğu yeni oyunlar da çıkaracak.
Mimari ve mühendislikte Roma’nın örnek kentiAydın’da bulunan Nysa Antik Kenti’nin Helenistik Dönem’den Bizans’a uzanan tarihi, kazı ve restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bu yılki kazılarda ortaya çıkarılan mezarlar Nysa’ya dair heyecan verici gelişmelerin başında geliyor.
Eski bir dostu hatırlatmakGeleneksel Türk tiyatrosunun örnekleri, tarihî mekânlarda halkla buluşurken iki farklı kültür aktarımı süreci aynı anda yaşanıyor.
Neolitiğin 12 bin yıllık ‘anahtarı’: ÇayönüDiyarbakır’ın kuzeyinde, Dicle Nehri’nin kenarında bulunan ve tarihi M.Ö. 10.000 yılına uzanan Çayönü, 1963’te yüzey araştırmaları sırasında keşfedildi. İlk kazılar, Dr. Halet Çambel ve Prof. Dr. Robert J. Braidwood tarafından 1964’te başlatıldı.
"Avrupa'nın kalbinde" Dünya Türk Kahvesi Günü kutlandıTürkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilciliği tarafından Brüksel'de düzenlenen Dünya Türk Kahvesi Günü etkinliğinde, UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan Türk kahvesi ikram edildi.
Kahvenin geleceği iklim gölgesinde5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü, bu yıl kahve fiyatının oluşturduğu endişeli ortamda kutlanıyor. Kahve üreticisi ülkeler iklim temelli sorunlarla karşı karşıya... Önceki hafta yeni rekor seviyeyi deneyen kahve emtiasında fiyat yükselişinin süreceği öngörülüyor.
Kazanda kaynatılan taş, tatlı oldu! Karanlık odada konuşmadan yapılıyor: 'Yokluğun tadı'Anadolu topraklarının binlerce yıllık mutfak geleneği, lezzetli tarifler ve unutulmaya yüz tutmuş tatlarla dolu bir hazine sunar. Bu zenginliğin içinde bazı tatlar var ki kökleri tarihin derinliklerine uzanarak geçmiş ve günümüz arasında bir köprü kuruyor. Uğut tatlısı da bu özel lezzetlerden biri. Bir hikâyenin ve dayanışmanın simgesi olarak sofralarda yer alan tatlıyı, uzmanlara sorduk.
Tarihimiz yapay zekâ tehdidinde mi?Yapay zekâ, tarihi yeniden mi yazıyor? Üretilen görsellerin gerçekleri çarpıtmasıyla ‘tarih’ tehlikede mi? Uzmanlar yapay zekâ ve tarih ilişkisine dair merak edilenleri Milliyet için anlattı.
Kapadokya’da yeni bir lokasyon: Büyük DellerBüyük Deller kazısında, bölgede Kalkolitik Dönem’de kurulan köy ve Hellenistik Dönem’de kullanılan kaleye ilişkin sorulara yanıtlar aranıyor.
Müzede tarih yazdıDünyanın en etkin sanatçılarından kabul edilen Nan Goldin, Almanya’daki sergi açılışında İsrail’in Filistin’deki saldırılarını sert şekilde eleştirdi. Goldin, “Bu aynı zamanda kültürel bir soykırımdır” dedi
İznik Gölü’ndeki kilise 2025’te ziyarete açılacakBursa'nın İznik ilçesinde 2014 yılında keşfedilen İznik Su Altı Bazilikal Kilisesi, Birinci Konsil’in 1700. yılı olan 2025 yılında ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak.
Kapadokya: Jeolojik ve arkeolojik mirasın ekonomiye katkısıDeğerli Milliyet Arkeoloji Okurları; Kapadokya, benzersiz jeolojik ve arkeolojik zenginlikleriyle turizmde öne çıkan, sürdürülebilir miras yönetimi açısından son yıllarda örnek bir bölge olarak dikkat çekiyor.
İletişim Başkanlığı'nın COP29'daki "Sıfır Atık" standına yoğun ilgiCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında kurduğu "Sıfır Atık" temalı Türkiye standı katılımcılardan yoğun ilgi görüyor.
Yer: İznik! Yeraltındaki ihtişam gün yüzüne çıkıyor: Bu sadece bir başlangıçBizans ve Osmanlı İmparatorluklarının önemli kenti İznik’te İznik Bazilikası Kazı Çalışmaları Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Yapılacak arkeolojik kazılar neticesinde UNESCO sürecinin yeniden canlandırılması hedeflenirken İznik Bazilikal Kilisesi ziyarete açılacak.
Kültürel mirası çocuklarla buluşturmakDeğerli Milliyet Arkeoloji Okurları; Kültürel miras, yalnızca nesnel bir değeri değil, toplumların tarihsel sürekliliğini ve ortak değerlerini geleceğe taşıyan bir köprü işlevi görür...
"Türk Hava Yolları'nın Türk ekonomisine katkısı 54 milyar dolar''Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Elazığ'da katıldığı programda yaptığı açıklamada, ''Türk ekonomisinin büyüklüğünü 1.1 trilyon dolar aldığımızda Türk Hava Yolları tek başına ekonominin 20'de 1'ini sağlamış. Gelecekte Türk ekonomisine katkımız daha fazla olacak. 10 yıl sonrada geleceğimiz rakam 144 milyar dolar. 2023'ten 2033'e kadar her yıl katkıyı topladığımız da 1.1 trilyon dolar ediyor. 1.1 trilyon dolar da bugün Türkiye'nin ekonomik gücüdür. Türk Hava Yolları ve iştirakleri 10 yılda yaptığı katkıyla bir Türkiye ekonomisini sağlamış olacağız” dedi.
Bakan Ersoy duyurdu: 7 bin 839 eseri yeniden ülkemize getirdikKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Bu topraklara ait değerlerin Türkiye'ye geri dönmesini sağlamak bizim en önemli hedeflerimizden biridir. 2018-2024 yılları arasında ülkemizden yurt dışına çeşitli sebeplerle çıkarılan 7 bin 839 eseri, titiz bir takip neticesinde yeniden ülkemize getirdik. Sadece bu yılın ilk 9 ayında getirdiğimiz eser sayısı ise 35 oldu. Yani 35 varlığımız ait olduğu vatan topraklarına geri döndü” diye konuştu.
Deprem bölgesinde kültürel mirasKültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Gençlik Haritası tarafından Türkiye genelinde başlatılan “Somut Olmayan Kültürel Mirasımız: Geleneksel Türk Tiyatrosu” deprem bölgesinde...
Kültürel Miras ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.