Son dakika Kronik böbrek hastalığı haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Kronik böbrek hastalığı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Kronik böbrek hastalığı haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 733 kronik böbrek hastalığı haberi bulunmuştur.
İdrar sıklığı, yorgunluk, iştahsızlık! 7 erişkinden 1’inde görülüyorKronik böbrek hastalığı böbrek fonksiyonlarının kademeli olarak kaybedildiği uzun süreli bir durum. Böbreklerin kanı filtreleme kapasitesinin azaldığı hastalık olan kronik böbrek hastalığının başlıca nedenlerini ve teşhisini Doç. Dr. Osman Şahin anlattı.
Grip aşısı için en uygun zamanGrip aşısı İnfluenza virüsüne kaşı üretilen bir aşı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) virüsün değişikliklerini yakından takip edip, aşı içeriği için yıllık önerilerde bulunur.
Hastanelerde yoğunluk hızla artıyor! Prof. Dr. Tevfik Özlü'den açıklama geldiGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, şu sıralarda hem polikliniklere hem de acil servislere viral solunum yolu enfeksiyonu ile başvuran hasta sayısında ciddi artış olduğunu belirterek, “'Nezledir, griptir geçer’ denilir ve zatürree atlanırsa sonuç üzücü olabilir.
Yavaş ve sinsi ilerliyor! Kronik böbrek hastalığının 5 nedenine dikkatKronik böbrek hastalığı, çoğunlukla erken dönemlerde neredeyse belirti vermeyen ve böbrek fonksiyonlarının kaybedilmesi ile ileri evrelerde ortaya çıkan bir hastalık olarak biliniyor. Hastalığın belirtileri her hastada farklı olmakla beraber bir dizi nedenle ortaya çıkabiliyor. Nefroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Temiz, kronik böbrek hastalığının 5 yaygın nedenini açıkladı.
Neden günde 2-2.5 litre sıvı tüketmeliyiz? 'İdrar tahlilinden anlamak mümkün'Özellikle gelişmiş toplumlarda yaşam süresinin uzaması nedeniyle kronik hastalıkların sayısında da artış yaşanıyor. Bu rahatsızlıklardan biri de böbrek fonksiyonlarında çeşitli sebeplerle meydana gelen bozulmalar. Uzmanlar, bir böbrek hastalığının varlığını saptamak için çoğu kez basit tetkiklerin yeterli olabildiğini söylüyor.
Parayı veren ölümü saçar! Bayer Türkiye’de de mahkemelik olduYabani otlara karşı kullanılan ‘glifosat’ ilacı kansere yol açtığı gerekçesiyle dünyanın birçok yerinde yasaklandı. Türkiye’de de ilaç firmasına 4 yıl önce dava açan çevreci avukatlar iç hukuk yollarını tüketince dosyayı AİHM’e taşıdı...
Hong Kong gribi uyarısıTürk Toraks Derneği son 4 haftada grip artışının dikkat çekici olduğunu belirterek, vatandaşları aşı olmaları yönünde uyardı. Dernek, yaşanan grip vakalarının yüzde 83’ünün Hong Kong gribi olduğu açıklandı. Türk Toraks Derneği, maskelerin çıkarılması ve önlemlerin kaldırılmasıyla birlikte virüslerin yayılımının da hızla arttığını belirtti.
Artan korona ölümlerinin nedeni: "Delta varyantı hala etkisini gösteriyor"Son günlerden yeniden artışa geçen korona virüs ölümlerini değerlendiren Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Aramızda hala önceki dalgalarda çok ciddi ölümlere yol açan delta varyantının da olabileceğini düşünüyoruz. Yani şu anki ölümlerden büyük bir ihtimalle delta varyantı sorumludur" dedi.
İltihaplanmaya sebep olabilecek besinlerEnflamasyon duruma bağlı olarak iyi veya kötü olabilir. Örneğin; yaralandığınızda veya hastalandığınızda enflamasyon vücudunuzun kendini korumanın doğal yolu budur. Vücudunuzun hastalıktan korunmasına ve iyileşmeyi teşvik etmesine yardımcı olabilir. Öte yandan, kronik, sürekli iltihaplanma, diyabet, kalp hastalığı ve obezite gibi hastalık riskinin artmasıyla bağlantılıdır. İlginç bir şekilde, yediğiniz yiyecekler vücudunuzdaki iltihabı önemli ölçüde etkileyebilir. Uzman Diyetisyen Aysima Duygu Aksoy, iltihaplanmaya neden olabilecek 5 yiyeceği sıraladı.
Vücuttaki iltihaplanmaya sebep olabilecek 5 besinGünlük olarak tükettiğimiz bazı besinler vücutta iltihaplanmaya sebep olarak hastalıkları da beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın vücutta iltihaplanmaya sebep olabilecek 5 besini sıraladı.
Çocukların böbrek sağlığını korumanın yollarıSağlıksız yeme-içme alışkanlıkları özellikle çocukların sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Doğuştan gelen böbrek hastalıkları da dahil olmak üzere çocuklarda pek çok böbrek sorununun görüldüğünün altını çizen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, "Hazır içecekler ve paketli gıdaların sık tüketimi, idrara çıkmanın ertelenmesi ve gün içinde az su tüketilmesi böbrek sağlığını olumsuz etkileyebiliyor" açıklamasında bulunarak tavsiyeler verdi.
Az su içenlerde böbrek iltihabı daha fazla görülüyor! Uzmanından 7 önemli uyarıİdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediğinde ilerleyerek böbrek iltihabına yol açabiliyor. Sık idrara çıkma, idrarda koku, halsizlik ve kasıklarda ağrı gibi şikayetlerle kendini gösteren bu hastalık ise en çok kadınları vuruyor. Az su tüketimin büyük bir tehlike yarattığını belirten İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, 7 önemli noktaya dikkat çekti.
Riskin farkında değilizDünya Böbrek Günü'nde uzmanlar öneri ve uyarıda bulundu. Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız, Türkiye’de 70 binin üzerinde diyaliz, yaklaşık 20 bin civarında böbrek nakli bekleyen olduğunu bildirdi. Dernek olarak yaptıkları CREDİT çalışmasına göre de sayının bundan daha yüksek olduğunu aktaran Yıldız, "Toplumda her 6-7 kişiden birinde erken evre kronik böbrek hastalığı mevcut. Bu hastalar gelecekte diyaliz hastası olma adayı. Çoğunun klinik şikâyeti yok ve çoğu hastalığın varlığından habersiz" dedi.
Periton diyalizi tedavisi gören hastalar Kovid-19 salgınında daha iyi korundularPeriton diyalizi, böbrek hastalığında yerine koyma tedavilerinin yüzde 10’unu oluşturuyor. Hastaların sosyal yaşamını kısıtlamadan tedavi görmelerine imkân veren periton diyalizi, Kovid-19 pandemisi sürecinde de temastan koruyarak önemli bir destek sağlamış oldu. Periton diyalizinin avantajları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Melike Betül Öğütmen, tedavinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) güvencesiyle hastalara ulaştırıldığının altını çizdi ve pandemi sürecine ilişkin uyarılarda bulundu.
'Hekim olmama rağmen tedirgindim ama doktorlarına güvendim'Böbrek nakli için Türkiye’ye gelen ve Antalya’da Prof. Dr. Alper Demirbaş, Prof. Dr. Asuman Yavuz ve ekibinin yönetiminde ameliyat olan Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu, bir hekim olarak o süreçte yaşadıklarını aktardı. "İkinci bir yaşamın anlamına vakıf olmak çok güzel bir duygu" şeklinde konuşan Çilingiroğlu, herkesi bağışçı olmaya davet etti. 3-9 Kasım Organ Bağışı kapsamında açıklamalar yapan Organ Nakli Uzmanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Asuman Yavuz, organ nakli hakkında merak edilenleri paylaştı.
Grip salgını geliyor, dikkat!Dünyada ve Türkiye’de 2020 yılında pandemi nedeniyle getirilen kısıtlamalar nedeniyle grip vakalarına ender olarak rastlandığını belirten Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Füsun Eyüpoğlu, risk gruplarındaki kişilerde grip enfeksiyonuna yatkınlığın artacağını ve hastalığın kliniğinin daha ağır seyredebileceğini belirterek, “Zatürre, solunum yetmezliği, nörolojik ve kalple ilgili komplikasyonlar gelişerek, ölüme neden olabilmektedir” dedi. Prof. Dr. Eyüboğlu, risk grubundaki bireyleri de şöyle sıraladı:
Dikkat çeken araştırma! Yüzde 35 artırıyorABD’de yapılan bir araştırma, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) böbrek sorunları ve yetersizliği riskini yüzde 35 artırdığını ortaya koydu.
6 ay hastane odasında yattı, hep ders çalıştı! Herkesi şaşırttıAilesiyle Bursa'da yaşarken 17 yaşında kronik böbrek hastası olarak tedavi olmak üzere 10 yıl önce İstanbul Tıp Fakültesi'ne gelen ve burada Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever'in binlerce hastasından biri olarak diyalize girmeye başlayan Su Emin (28), onun meslektaşı olarak aynı fakülteden mezun oldu. Dr. Su Emin, tıp fakültesini kazandığını öğrendiğinde bile diyalizdeydi ve haftada 3 gününü diyalizde geçiyordu. Hastalığı nedeniyle geçirdiği ağır ameliyatın ardından 6 ay hastanede yatmasına rağmen Emin, zorlu tıp fakültesi derslerine hastane odasında çalıştı. Sağlığı için endişelenen ailesi, hiç istemediği halde tıp okudu, hem doktoru hem hocası Prof. Dr. Sever'in manevi desteği ve Türk Böbrek Vakfı'nın verdiği eğitim bursuyla, yıllardır hasta olarak bulunduğu hastane koridorlarından, doktor olarak mezun olmayı başardı.
Günde bir çay kaşığı tuzu geçmeyin!Dünya Sağlık Örgütü, bir kişinin günlük tuz tüketiminin 5 gram ve altında olması gerektiğini belirtiyor. Türkiye’de günlük tuz tüketiminin 18 gram civarında olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Vücutta tuz dengesini böbrekler sağlıyor. Alınan tuzun yaklaşık yüzde 99,5’i böbreklerden geri emiliyor. Böbrekler fazla miktarda tuz tüketilmesi sonucunda gelişebilecek hipertansiyon, damar sertliği, böbrek taşı gibi durumlardan etkilenebilir ve buna bağlı olarak da kronik böbrek hastalığı gelişebilir. Günlük tuz tüketimi bir çay kaşığını geçmemeli ” açıklamasında bulundu. Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, 11-17 Mart Tuza Dikkat Haftası vesilesiyle önemli bilgiler verdi.
Emar (Mr) Nedir? Emar (Mr) Nasıl Çekilir, Ne İşe Yarar?Emar (MR) nedir? Emar (MR) nasıl çekilir, ne işe yarar? MR kimler için kullanılır? MR çekimi neden yapılır? MR çekimi sırasında neler yapılır? MR etkili bir teşhis yöntemi midir? Siz de MR nedir ve getirdikleri nelerdir hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için tüm detayları derledik.
Kronik Hastalık Nedir? Hangi Hastalıklar Kronik Olabilir?Kronik hastalık nedir? Hangi hastalıklar kronik olabilir? Kronik hastalıkların sebepleri nelerdir, kronik hastalık ne demek, ne gibi sorunlara yol açar. Nelere dikkat etmek gerekir ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
Kronik Böbrek Hastalığı ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.