Son dakika Hristiyanlık haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Hristiyanlık gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Hristiyanlık haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 487 hristiyanlık haberi bulunmuştur.
Mastavra sürtmesi: Kadim kentin gizemli aroması2022 yılı Mastaura kazıları ile eşzamanlı gerçekleştirilen etnografik araştırmalarda tespit edilen, adına yerel halk tarafından “Mastavra sürtmesi” denilen yiyeceğin, eski çağlardan bu yana benzer şekilde tüketilmiş olabileceği düşünülüyor.
Papa Francis Mayıs'ta Türkiye'ye geliyorİtalyan basınında yer alan son dakika haberlere göre Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, 2025'in Mayıs ayında İznik'i ziyaret edecek.
İstanbul’da tarihi eser operasyonu: Mühür, silahlar, yazma kitaplar, minyatürler...İstanbul Fatih'te 3 ayrı adrese yönelik düzenlenen operasyonlarda Yunan İmparatorluk, Roma İmparatorluğu ile XVII.-XVIII.-XIX. yüzyıl Klasik dönem ve Batılılaşma dönemi Osmanlı İmparatorluğu, İspanya Deniz Aşırı, Almanya Federal Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri dönemlerine ait çok sayıda tarihi eser ele geçirildi. 2 kişinin gözaltına alındığı operasyonda 500 yıllık olduğu değerlendirilen Hz. İsa ve Hz. Meryem işlemeli kapılar dikkat çekti.
Kapadokya’nın hristiyanlık mirası: Sığınak, merkez ve okulHristiyan manastır düzenine ilham veren ilk örneklerin yer aldığı Kapadokya’da bölgenin güçlü dini figürleri de Hristiyanlığın teolojik ve doktrinsel temelini şekillendiren tartışmalara yön verdi.
Yer altındaki KapadokyaKorunmak amacıyla inşa edilen yer altı şehirleri, basit birer sığınak olmanın ötesinde uzun süre yaşayabilme imkânı veren yerlerdi. Bu çok katlı, karmaşık yapılarda ahır, mutfak, ibadet yerleri gibi birçok farklı bölüm bulunuyordu.
Kayalara oyulan yaşamVolkanik patlamalar, Kapadokya’ya eşine az rastlanır doğal bir miras bıraktı. Doğanın sunduğu bu manzaraya tüfün kolayca işlenmesi de eklenince bu kez insan elinden çıkan yer altı şehirleri, manastırlar, kiliselerle zenginleşti coğrafya… Tarih boyunca pek çok uygarlığı ağırlayan bölgede bize de doğanın ve insanın ortaklaşa inşa ettiği bu güzellikleri keyifle gezmek kaldı!
Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'deMilliyet Arkeoloji dergisi, 17 Kasım Pazar günü yayımlanacak olan 43. sayısında kapsamlı bir Kapadokya dosyası ile okurlarının karşısına çıkıyor. Dergi, Kapadokya'nın ilk yerleşiklerinden yer altındaki Kapadokya'ya, peribacalarının milyonlarca yıllık oluşum sürecinden bölgedeki Hristiyanlık mirasına, her yönüyle Kapadokya'yı ele alıyor.
Yer: İznik! Yeraltındaki ihtişam gün yüzüne çıkıyor: Bu sadece bir başlangıçBizans ve Osmanlı İmparatorluklarının önemli kenti İznik’te İznik Bazilikası Kazı Çalışmaları Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Yapılacak arkeolojik kazılar neticesinde UNESCO sürecinin yeniden canlandırılması hedeflenirken İznik Bazilikal Kilisesi ziyarete açılacak.
Muhteşem tanrıçanın muhteşem tapınağıYunan mitolojisindeki en önemli tanrılardandır Artemis. Zeus’u bile gölgede bırakır. Efesliler de Artemis’e adadıkları tapınağı, ona yakışır şekilde inşa etmiştir. Bugün birkaç mimari parçası görülebilen tapınak, Antik Çağ’ın harikalarından biridir.
9000 yıllık tarih göz kamaştırıyorEfes’te 9000 yıl önce başlayan yerleşim, son bulgulara göre 14. yüzyıla kadar kesintisiz sürdü. Kent, M.Ö. 133 yılında Roma İmparatorluğu’na dâhil edilmesi ve ardından Asya Eyaleti’nin başkenti olarak belirlenmesiyle antik dünyanın en güçlü ticaret merkezlerinden biri, aynı zamanda kültürel ve sosyal bir merkez haline geldi. Ayasuluk’ta 14. yüzyılın ikinci yarısında yaşanan son parlak dönemin ardından ise Efes, bugün “tarihin emaneti” olarak tüm dünyanın gözdesi olmayı sürdürüyor.
Arkeolojiyi işgale araç yaptılarTBMM Basın Yayın Halkla İlişkiler Başkanı Yahya Coşkun, işgali meşrulaştırmak için arkeolojinin bir araç olarak kullanıldığını, işgalci devletlerin buldukları eserlerle “Bu toprakların asıl sahibi biziz” mesajı vermeye çalıştığını vurguluyor.
Paris Olimpiyatları'nın açılışındaki görüntüye tepki yağdı!Fransa'nın ev sahipliği yaptığı Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde "drag queen" (kadın kıyafeti giyip makyaj yapan erkek) performansıyla Hz. İsa'yı konu alan "Son Akşam Yemeği" tablosunun tasvir edilmesi, dini inanca saygısızlık yapıldığı gerekçesiyle tepki aldı.
Roma dönemine ait mezarlar delik deşik olduBurdur’un merkeze bağlı Günalan köyü sınırlarından Askeriye köyüne kadar uzanan Serençay Kanyonu ve Teke Sarayı olarak bilinen bölgede defineciler, Roma dönemine ait oyma mezarlara zarar verildi.
1700 yıllık tarih bu binanın altında! Ziyarete kapatıldıKırşehir'in Mucur ilçesinde yaklaşık 1700 yıllık tarihi Mucur Yeraltı Şehri, çökme riskine karşı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından geçici süreyle ziyaretçilerin kullanımına kapatıldı.
Hollywood yıldızı Will Smith, Kur'an-ı Kerim açıklamalarıyla gündemde!Dünyaca ünlü oyuncu Will Smith, İslamiyet hakkında yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. 55 yaşındaki ABD'li aktör, geçtiğimiz Ramazan ayında Müslümanların kutsal kitabı olan Kur'an-ı Kerim'i baştan sona okuduğunu söyledi.
6 Şubat depremlerinin 1. yıl dönümü anısına! Antiokheia’dan Antakya’ya depremler6 Şubat depremleri, Hatay’ın tarih boyunca yaşadığı onlarca yıkıcı depremden yalnızca biri. Tarihteki bu depremlerin ardından bölgede her defasında yerleşimlerin kurulması ise felaketlerin bu toprakların kaderinde bereket ve güzelliklerle birlikte var olmasından...
Kültür varlıkları nasıl korunuyor?Anadolu, bu topraklarda var olmuş her medeniyetten izler barındırıyor. Bu medeniyetlerin izleri olan arkeolojik kalıntılar ülkemizin hukuk sistemiyle korunuyor.
Tarihin köşe taşı: Ayasofyaİznik Ayasofya’sı, son Ekümenik Konsil’e ev sahipliği yapması nedeniyle Hristiyanlık tarihi açısından çok önemli bir yapı. Bugün kentin merkezinde, halkın günlük yaşamı ile iç içe olan mekânın bir kısmı cami, bir kısmı da müze olarak düzenlenmiş durumda.
Tarihin sahnesi İznik Tiyatrosuİznik’te bulunan 2000 yıllık Roma Tiyatrosu’nda tiyatro oyunlarının ardından gladyatör dövüşleri, ilerleyen dönemde de dinî toplantılar yapıldı. M.S. 8. yüzyılda taşları surların güçlendirilmesinde kullanılan tiyatro, Osmanlı Dönemi’nde seramik fırınlarına ev sahipliği yaptı.
Antiokheia mozaik sanatı canlanıyorİssos Epiphaneia Antik Kenti’nde, Roma Hamamı’nda bulunan ve Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen mozaik, Antiokheia mozaik yapım teknikleriyle yeniden üretilerek yerinde sergilenecek.
Hristiyanlık ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.