Son dakika erken tanı haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan erken tanı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan erken tanı haber sayfamızda...
‘Pembe Top’ Çağla Şıkel’le havalandı!Meme kanserinde erken tanı farkındalığının sembolü haline gelen ‘Pembe Top’, bu yılki gönüllü destekçisi Çağla Şıkel’le birlikte 11’inci kez sahaya indi.
‘Pembe Top’ Çağla Şıkel’le havalandı!Meme kanserinde erken tanı farkındalığının sembolü haline gelen ‘Pembe Top’, bu yılki gönüllü destekçisi Çağla Şıkel’le birlikte 11’inci kez sahaya indi.
Kendini muayene et, erken tanıya gitGeçmişte ileri evrede teşhis edilen meme kanseri, günümüzde yürütülen tarama programları ile daha erken evrede teşhis edilebiliyor. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin tedavilerinde daha başarılı olunuyor ve hastanın yaşam kalitesi önemli ölçüde artıyor. Erken tanı için meme kanseri farkındalığı ve elle muayene büyük önem taşıyor
Meme kanseri olduğunu öğrendi, erken tanıyla kurtulduİstanbul'da yaşayan Çiğdem Telli (33), 1 yıl önce oyun oynadığı kızının kazara dirseğiyle göğsüne çarpması nedeniyle göğsünde bir kitle fark etti. Telli, “Kızımla oyun oynarken, kolunun göğsüme çarpması sonucunda bir acı hissettim. Daha sonra göğsümdeki kitleyi fark ettim. Kızım benim kurtarıcım oldu.” dedi.
Kızıyla oynadığı oyun hayatını kurtardı: Onun sayesinde fark ettimİstanbul'da yaşayan Çiğdem Telli (33), 1 yıl önce oyun oynadığı kızının kazara dirseğiyle göğsüne çarpması nedeniyle göğsünde bir kitle fark etti. Telli, “Kızımla oyun oynarken, kolunun göğsüme çarpması sonucunda bir acı hissettim. Daha sonra göğsümdeki kitleyi fark ettim. Kızım benim kurtarıcım oldu.” dedi.
Hayati riske yol açabilir! Çoğu kadının gözünden kaçıyor, 6 kritik hataToplumumuzda doğru sanılan bu ve benzeri yanlış bilgilerin olası bir hastalıkta erken tanı ve tedavinin önüne geçerek hayati riske yol açabildiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Faruk Abike, kadın sağlığında ihmale gelmez 6 önlemi anlattı.
Pirinç tanesi kadar çip meme kanserine ışık tutuyor! Türkiye'de de uygulandıYaşanan teknolojik gelişmelerle günümüzde birçok hastalığın tedavi süreçleri kolay ve konforlu hale gelmeye başladı. Son yıllarda görülme sıklığı artan meme kanserinde de erken tanı ve tedavi imkanlarının iyileştirilmesiyle kansere bağlı ölüm oranları da gün geçtikçe azalıyor. Meme kanseri tedavisinde RFID yöntemi de tümörün çıkarılma süreci ve meme korunmasında sağladığı avantajlarla öne çıkıyor.
CHP Genel Başkanı Özel: Temel önceliğimiz koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesiCHP Genel Başkanı Özgür Özel, "CHP olarak temel önceliğimiz koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi. Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi ortadayken 2024 yılı için hazırlanan bütçede koruyucu sağlık hizmetleri için bütçede kişi başına ayrılan tutar sadece bin 243 liradır. Bu, meseleye nereden bakıldığını göstermek için en önemli göstergedir" dedi.
Gebelikte komplikasyon riskini artıran faktörlerGebelikten önce mevcut olan diyabet, hipertansiyon, kalp, böbrek hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklar, gebelik süresince komplikasyon riskini artırır. Bu sebeple gebelik öncesi dönemde kontrolleri aksatmamak önemlidir.
Ücretsiz meme kanseri taraması için başvurunİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sağlık Dairesi Başkanlığı Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren tıp merkezlerinde, “Meme Kanseri Farkındalığı Projesi” kapsamında “Meme kanseri gözetim hizmeti” sağlıyor.
Akıl ve beyin sağlığınız için bunlara dikkat! ‘Sağlıklı bir toplum iyi bir beyinden geçer’Nörolojik hastalıkların farkındalığını arttırma amacıyla her yıl 22 Temmuz “Dünya Beyin Günü” olarak bir takım bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Türk Nöroloji Derneği de bu yıl “Dünya Beyin Günü”nün ana temasını “Beyin Sağlığı ve Korunma: Geleceğimizi Koruyoruz” olarak belirlemiştir. Peki geleceğin şekillenmesinde ve korunmasında beynimizi nasıl kullanmalıyız? Nörolojik hastalıklardan korunmak için yaşam tarzı haline getirilmesinin faydaları neler olur? Erken tanı ile önlenebilir mi? Cevabını Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk ve Nöroloji Uzmanı Hatice Çil’den aldık.
Doğum gününde ikinci şans! Rutin kontrole gitti hayatını kurtardıDoğum gününde olduğu ameliyat ile böbreğindeki kitleden kurtulan Dilek Uraz (34), “Ameliyat günümün doğum günüme denk gelmesiyle kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Kendime yeni bir şans verdim" dedi.
Öksürükle başladı, sessizce midesine yayıldı! Gitmediği doktor kalmamıştı, tek çözümü varGöğsünde ağrı yaşıyor, burnu akıyor, boğazında yumru hissediyor hatta bazen nefes alamıyormuş gibi oluyordu. Defalarca hastaneye gitse de bir türlü sonuç alamadı, ta ki doğru doktorla karşılaşıncaya kadar. Vakayı "Hekim ve hastalar için ders niteliğinde" diyerek değerlendiren Prof. Dr. Vedat Göral, sessizce ilerleyip hayatı zindana çeviren hastalığı anlattı.
Rektum kanserinde ameliyatsız tedavi mümkünIşın tedavisinden yüzde 20-25 oranında fayda sağlanması ameliyatsız tedaviyi gündeme getirdi. Artık evre 2 ve 3 rektum kanserli hastaların yaklaşık üçte birinin ameliyatsız tedavisi mümkün.
Pankreas kanseri tedavisinde yeni yöntem Radyoaktif Fosfor (P32)Son yıllarda görülme sıklığında hızla artış gösteren pankreas kanseri, hayati riske neden olan agresif kanserlerin başında geliyor. Pankreas kanserinin tanı ve tedavisindeki gelişmeler, hastaların tedavi edilme oranını önemli ölçüde artırabiliyor. Pankreas kanserinin yeni tedavi yöntemlerinden ‘Radyoaktif Fosfor (P32)’ artık Türkiye’de de uygulanıyor.
Hastanelerde randevu sistemi değişiyor! Bakan Koca'dan MHRS açıklamasıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ulusal Sağlık Hizmetleri değerlendirme ve koordinasyon toplantısında hastanelerdeki randevu sistemine ilişkin pazartesi günü yeni bir dönemin başlayacağını duyurarak detayları paylaştı.
Bağırsaktan vuruyor! Görülme yaşı 20'lere düştü: İlk sinyali böyle veriyormuş, işte çaresiYapılan araştırmalar, dünya genelinde erken başlangıçlı kanserlerde artış yaşandığını gösteriyor. Yani artık sadece orta yaş grubu ya da yaşlılar değil, gençler de büyük risk altında. Bağırsak ile bağlantılı olan kanserlerde görülme yaşının neredeyse 20'lere kadar düşmesi ise akıllarda birçok soru işareti yarattı. Alanında uzman 2 isim, gerçekleri açıkladı.
Bir anda felç geçirdi, yüzde 80 görme kaybı yaşadı! 1,5 yıl sonra inanılmaz değişimMuğla’da yaşayan ve sanayide fırın boya ustası olarak çalışan Necip Yıldız (23), belden aşağısının felç olduğu, yüzde 80 görme kaybı yaşadığı bir tür santral sinir sistemi hastalığı olan ve tanı konulması çok güç Nöromyelitis Optiko'yu, kortizon ve fizik tedavisiyle yaklaşık 1,5 yılda yendi.
MS hastası Furkan, erken tanı sayesinde kayıplarından kurtulduİzmir'de yaşayan aşçı Mehmet Furkan Lastikçi'ye (25) 4 yıl önce çift görme, dengesizlik, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu gibi bulguların ardından Multipl Skleroz (MS) tanısı koyuldu. MS ile yaşamayı öğrenen ve koruyucu tedavilerini aksatmayan Lastikçi, erken tanının önemine dikkati çekip, "Farkındalık olursa geç tanının önüne geçeriz. 2,5 aylık dönemin ardından polikliniğe hemen geldim. Böylece erken tanı oldu. Süreyi aşsaydım güç ve görme kayıplarım artardı. Hastalık beynime zarar vermediği için bir sıkıntım kalmadı" dedi.
Kanser hastasına 'sen güçlüsün' baskısı kurmayınKanser hastası olmak kadar, hasta yakını olmak da son derece zor. Nasıl yaklaşacağınızı bilemediğiniz zamanlarda destek almaktan çekinmeyin. Kanser hastası yakınınıza sürekli, “Sen güçlüsün, bunu atlatacaksın” dediğinizde ve onlar kendilerini güçsüz hissettiklerinde hastalıkla mücadelenin yanı sıra kendilerini size karşı mahcup da hissedip strese girebiliyorlar.
‘Bu hastalık kaderiniz değil’Esra Erol, ‘Endometriozis Farkındalık Ayı’ kapsamında gerçekleşen ‘Endometriozise Karşı Birlikte Güçlüyüz’ isimli söyleşide moderatörlük yaptı.
Erken Tanı ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.