İrritabl bağırsak sendromu için FODMAP diyetiİrritabl bağırsak sendromu nedir? Nasıl başa çıkılır? Diyetisyen Emre Uzun irritabl bağırsak sendromunda nasıl beslenmeniz gerektiği ve yeni bir bakış açısı FODMAP diyeti hakkında ipuçları veriyor.
Diyet mitlerine veda vakti gelmedi mi?2025 yılında diyet mitlerine veda edip dengeli beslenmeye geçmenin zamanı geldi. Hiçbir besin, çay ya da limonlu kahve gibi karışımlar bir gecede bir beden inceleceğiniz kiloyu verdirmez.
Kemikte başlıyor, tüm vücudu sarıyor! Yeniden hortladı: Çaresi 2 vitaminde saklıKemikleri içten içe bitirip tüm vücudu ele geçiren raşitizm hastalığının tarihin tozlu sayfalarına karıştığını düşünüyorsanız yanıldınız. Beklenmeyen bir şekilde başta İngiltere olmak üzere dünyadaki vaka sayısında yaşanan artış, uzmanları alarma geçirdi. Pek çok sağlık sorununu beraberinde getiren bu hastalığın altında yatan sebep ise hem tanıdık hem de şaşırtıcı.
Türkiye tatilinde öğrendi, oğluyla yeniden tanıştı! '7 yıldır evimde televizyon yok'Tatil için geldiği Türkiye'de oğluna otizm teşhisi konan Özbekistanlı Margarita Sidar, o günden sonra Kazakistan'a dönmek yerine Türkiye’de kalmaya karar verdi. 8 yıldır Türkiye'de yaşayan Sidar, oğlu Safir'le olan yolculuğunu ve Türkiye'de kalma hikayesini, "Otizmin çocuklarda sık görülen belirtilerini öğrendim ve oğlumla yeniden tanıştım" diyerek anlattı.
Sadece kilo verdirip zayıflatmaz: Diyetisyenlerle ilgili söylenen 4 yanlış bilgiKimi kişinin kilo alamama sorununa kimi kişinin de zayıflama çabalarına, doğru besinlerle yol almalarını sağlayan diyetisyenlerin hayatımızdaki rolü çok önemli. Çünkü hastalıkların önlenme ve tedavi süreçlerinden mental sağlığa kadar fayda sağlıyorlar. Peki başka hangi faydaları var? Beslenme ve Diyet Uzmanı Öykü Altay anlattı.
Jennifer Fessler zayıflama ilacı yüzünden hastanelik oldu: Pizza yiyerek kilo verdim!“Real Housewives of New Jersey” ismindeki reality gösterinin oyuncularından Jennifer Fessler, zayıflama ilaçları hakkında yaptığı itiraflarla çok konuşuldu. Fessler, ne yerse kilo kaybettiğini fark edince sağlıksız beslenmeyi de durduramadı. Fessler, "Hayatımda ilk kez pizza, dondurma gibi şeyler yiyerek kilo verdim" açıklamasıyla dikkat çekti.
Aylarca erteledi, canından olacaktı! Peş peşe 10 kez geğirince hayatı kurtulduHenüz 24 yaşındaydı, sağlığı yerindeydi. Her gün düzenli spor yapıyor ve sağlıklı besleniyordu. Hemşire olmasından ötürü birçok vakaya tanıklık ediyor, hiçbir zaman da hasta koltuğunda oturacağını düşünmüyordu. Ancak öyle olmadı. İşte peş peşe 10 kez geğirince kendinde bir tuhaflık hisseden genç kadının başına gelenler.
Toplumun 5’te 1’inin karaciğeri yorgun: ‘Akdeniz diyeti ile beslenin’Hazır gıda tüketimine dayalı yağlı batı tipi beslenmenin karaciğer hastalığına davetiye çıkardığını, toplumun 5’te 1’nin bu riskle karşı karşıya olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Memişoğlu, Akdeniz diyeti ile beslenme önerdi.
Vitaminleri bilinçsizce tüketmeyin! Karaciğeri bozuyor, yarardan çok zararı dokunuyorDengeli beslenen ve sağlıklı kişilerin besin takviyesine ihtiyacı olmadığını dile getiren uzmanlar, ancak ciddi vitamin eksikliği veya hastalık süresinde olanların hekim tavsiyesiyle besin takviyesi alabileceğini söylüyor. "Bilinçsizce tüketilen besin takviyeleri vücutta birikerek karaciğer gibi hayati organlarımıza zarar verebilir" diyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, vitamin tüketirken dikkatli olunmasının altını çizdi.
Tüm hastalıklara iyi gelen bağırsak diyeti! 2 ay deneyenler anlattı: 'Hayatım değişti'Depresyon, anksiyete, Alzheimer, Parkinson, migren, obezite, vitamin-mineral eksiklikleri, cilt rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması, romatizma, alerji, diyabet ve fibromiyalji gibi pek çok hastalığın altında bağırsaklar yatıyor. Bozulan bağırsak sağlığı nedeniyle ortaya çıkan hastalıklara 'bağırsak diyeti'nin iyi geldiğini söyleyen Diyetisyen Banu Belkıs Güner’e söz konusu diyetin nasıl yapıldığını ve kişiye nasıl bir değişim yaşattığını sorduk.
Güçsüzleşen bağışıklık sistemine doping gibi gelecek olan 22 besinGüçsüzleşen bağışıklık sistemi oldukça vahim sonuçlara sebep oluyor. Örneğin daha kolay hastalanabiliyoruz çünkü güvenlik bariyeri olarak betimlediğimiz bağışıklık sistemi incelmiş ve tüm mikrop ve bakterilere açık hale gelmiştir. İşte, merak edilen tüm ayrıntıları derledik.
Yemek öncesi 1 kaşık yeterli! Şoke eden etki: Ne mide şişkinliği ne de gaz bırakıyorHer 3 kişiden 1’inin karşılaştığı mide şişkinliğine; yanlış beslenme davranışı, öğünde dengeli olmayan yiyecek seçimleri ve sindirim sisteminin tolere edemediği besinlerin tüketiminin yol açabildiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, mide şişkinliğine karşı faydalarıyla öne çıkan 10 besini açıkladı.
Reflüsü olanlar için yanından bile geçilmemesi gereken yiyecekler!Reflü sorunu, yemek yedikten sonra tüketilen birçok yiyeceğin mideden, yemek borusuna ve ağıza tekrar geri gelmesi olarak tanımlanır. Genellikle yemek borusunun altında yer alan mide geçişinde sağlayan kapının çalışma bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Peki, reflüsü olanlar için yanından bile geçilmemesi gereken yiyecekler nelerdir sizler için derledik.
Demir deposu besinler! Demir eksikliğine birebir geliyorDemir eksikliği için önerilen besinler arasında susam, kırmızı et, beyaz et, brokoli, kivi, yumurta ve kinoa vardır. Kara üzüm ve kabak çekirdeği de yüksek demir içeren atıştırmalıklardandır. Demir eksikliğini uzun vadede beslenmenize demir içeren gıdalar ekleyerek giderebilirsiniz. Demir içeren en etkili ve lezzetli besinler hakkında merak edilen tüm ayrıntıları derledik.
Ufuk Özkan'ın karaciğerini bitiren meyve diyeti mi? Menajeri de açıkladı, gerçek çok başkaÜnlü oyuncu Ufuk Özkan'ın 3'üncü derece siroz hastalığına yakalandığı ve organ nakline ihtiyacı olacağına ilişkin haberlerin ardından pek çok şey yazılıp çizildi. Özkan'ın rolüne hazırlanırken uyguladığı Hollywood diyeti ise başrolde. Oyuncunun menajerliğini yapan şirket iddiaları yalanlarken, siroz hastalığının ardındaki gerçeği ise İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya açıkladı.
Ramazanda hurma tüketmenin çok faydası var! Tok tutuyor, kabızlığı önlüyorRamazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan pek çok kişi sindirim sisteminde yaşanan farklı değişimlere adapte olmaya çalışıyor. Bu süreçte tükettiğimiz besinlere, besin değerlerine ve tüketim şekline ekstra dikkat edilmesi şart. Ramazan ayının vazgeçilmezi olan hurmanın faydaları ise yaşanabilecek birtakım sorunların önüne geçebilecek etkiye sahip. Zengin vitamin ve mineral içeriğiyle birçok derde deva olan hurmanın faydaları için bakın uzmanlar neler söylüyor...
Astım hastalığıyla ilgili gözden kaçmaması gereken 9 önemli bilgiÖksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste baskı hissi belirtileriyle kendini gösteren astım hastalığı başka hastalıklarla karıştırılabiliyor. Astım hastalığı, tanı ve tedavi süreçleriyle ilgili bilgilerin yeterince bilinmediğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, “Astım kronik bir hastalık olduğu için, uzun süreli ilaç tedavisine gerek duyulur. Bu bir bağımlılık değil, aksine hastanın şikayetlerini kontrol altına alabilmek için yapılan bir tedavi şekli” diyerek önemli bilgiler paylaştı.
‘Hayalet şehir olmaya başladık’Depremden sonra eleman yokluğundan fabrikaların yüzde 15 kapasite ile çalıştığını dile getiren Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Gani Bereket, “Hayalet kent olmaya başladık. Üretimin artırılması için organize sanayi bölgelerine konteyner kentler kurulmalı” çağrısı yaptı.