Alternatif TıpDemir deposu besinler! Demir eksikliğine birebir geliyor

Demir deposu besinler! Demir eksikliğine birebir geliyor

07.08.2023 - 10:40 | Son Güncellenme:

Demir eksikliği için önerilen besinler arasında susam, kırmızı et, beyaz et, brokoli, kivi, yumurta ve kinoa vardır. Kara üzüm ve kabak çekirdeği de yüksek demir içeren atıştırmalıklardandır. Demir eksikliğini uzun vadede beslenmenize demir içeren gıdalar ekleyerek giderebilirsiniz. Demir içeren en etkili ve lezzetli besinler hakkında merak edilen tüm ayrıntıları derledik.

Demir deposu besinler Demir eksikliğine birebir geliyor

Demir eksikliği genelde ilerleyerek ve kansızlığa sebep olarak fark edilen bir durumdur. Vücut demiri kendi üretemediği için vücuda ya besinler ile alınması ya da takviyeler ile alınması gerekir.

Haberin Devamı

Demir Eksikliği İçin Birbirinden Etkileyici ve Lezzetli 21 Besin...

Demir içeren birçok besin olduğundan vücuttaki demir eksikliğinin önüne geçmek de oldukça kolaydır. Demir eksikliğinin tedavisine ilk aşamada demir içeren besinleri tüketerek başlayabilirsiniz. Peki, hangi besinlerde demir vardır ve hangi besinleri tüketmek gerekir.

Bütün kabuklu deniz ürünlerinin demir içeriği yüksektir ve deniz ürünlerindeki demir vücut tarafından kolaylıkla emilir. Özellikle istiridye ve midye deniz ürünleri arasında demir oranı en yüksek besinlerdir ve düzenli olarak tüketilmesinde fayda vardır. Fasulyenin düzenli olarak tüketilmesi de uzun vadede demir eksikliğinin ortadan kalkmasına olanak sağlar.

İçerdiği folik asit ve demir sayesinde özellikle de demir eksikliği olan hamilelerin tüketmesi önerilir. Hamilelik esnasında bol bir şekilde kuru fasulye tüketerek hamileliğinizde demir eksikliğinin önüne geçersiniz. Kavuk, A ve C vitamini açısından zengindir ve içerisinde demir de yüksek oranda vardır.

Haberin Devamı

Zengin besin değerleri ile kansızlığa ve demir eksikliğine faydalıdır. Kivi ve ıspanak da demir eksikliği için tüketilmesi gereken besinlerdendir. Kabak çekirdeği de demir bakımından zengin ve ayrıca güzel bir atıştırmalıktır. Ayrıca kabak çekirdeğinin içinde K vitamini, manganez ve çinko da yüksek oranda vardır.

Düzenli olarak kabak çekirdeği tüketirseniz günlük demir ihtiyacınızın % 15'ini karşılamış olursunuz. Kinoa da her ne kadar ülkemizde çok fazla tüketilmeyen bir besin olsa da demir bakımından zengindir.

Özellikle de gluten intoleransı olan ve çölyak hastalığı bulunan kişilere kinoa tüketmeleri önerilir. Brokoli, bitter çikolata, susam ve yumurta da demir eksikliği için etkileyici sayılan besinlerdendir.

Eğer Demir Eksikliğiniz Varsa Bu Belirtilere Sahip Olabilirsiniz...

Demir eksikliği genelde erken aşamada fark edilen bir durum değildir. Erken belirtilere bakılacak olduğunda eğer demir eksikliğiniz varsa cildinizde kuruluk, saç ve tırnaklarda kırılma, dilde yanma ve ağız köşelerinde çatlaklar olabilir. Eğer erken aşamada fark edilmez ve demir eksikliği ilerlerse daha fazla belirti gösterebilirsiniz.

Haberin Devamı

Demir eksikliği ilerlerse kansızlığa sebep olabilir ve bu da halsizlik, uyku sorunları, konsantrasyon sorunları, saç dökülmesi, üşüme, depresyon ve baş ağrısı yapabilir. El ve ayaklarınızda karıncalanma, fiziksel aktiviteler sırasında hemen nefes nefese kalma, ilgisizlik ve sürekli yorgunluk hissi de olabilir.

Eğer demir eksikliğinin önüne geçmezseniz, demir içeren besinler tüketmezseniz ya da demir takviyesi almazsanız birçok problem ortaya çıkabilir. Demir eksikliğini engellemezseniz bağışıklık sistemi düşebilir, kalp rahatsızlıkları ortaya çıkabilir ya da hamilelikte sorunlar yaşayabilirsiniz. Demir eksikliğinin sebep olabileceği kalp hastalıkları arasında kalp büyümesi, kalp yetmezliği ve hızlı kalp atışı vardır.

Demir Eksikliği Neden Olur?

Demir vücut tarafından üretilmeyen bir mineral olduğu için düzenli bir şekilde besinlerle ya da takviyelerle vücuda alınmalıdır. Demir eksikliği genelde eksik demir alımı, demir kaybı ya da vücutta artmış demir ihtiyacı sebebi ile ortaya çıkar. En önemli nedeni ise içinde demir olan besinler yeterince tüketilmemesidir.

Haberin Devamı

Eğer demir eksikliğiniz varsa demir içeren besinleri tüketerek vücudunuzdaki demir eksiliğinin önüne geçebilirsiniz. Adet dönemlerinde ya da gebelik zamanlarında da vücudun demir ihtiyacı artar. Ergenlik döneminde, büyüme çağında, emzirme döneminde ya da gebelik döneminde olan kişilerin demir eksikliği olabilir.

Ayrıca sıklıkla doğum yapıyorsanız bu da vücudunuzda demir eksikliği oluşturabilir. Yetersiz beslenirseniz, diyet yapıyorsanız ya da dengesiz bir beslenme alışkanlığınız varsa bu da demir eksikliğinizin olmasına neden olabilir. Demir açısından zengin olan besinleri tüketerek vücudunuzdaki demir oranının artmasını sağlayabilirsiniz.

Karaciğer ve diğer tüm sakatatlar, kırmızı et, börülce, mercimek, nohut, bezelye, barbunya, ıspanak, kuru erik, patates, haşlanmış soya fasulyesi ve pekmez demir açısından zengindir. Bal, kabak, yulaf ve çekirdeksiz üzüm de demir bakımından zengin yiyecekler olduğundan düzenli olarak tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

Demir içeren gıdalar ile beraber tüketilmemesi gereken besinler kahve, maden suları, siyah çay, kepekli tahıllar ve yağlı tohumlardır. Bu besinler demir emilimini engellediği için demir içeren besinler ile beraber tüketilmemeleri önemlidir. Demir bakımından zengin besinleri eğer C vitamini açısından zengin yiyecek ve içecekler ile beraber tüketirseniz demir emilimi daha kolay olur.

Demir Eksikliği İçin Ne Yemek Gerekir?

Demir, vücuda kandaki oksijeni taşıma görevi olan bir mineraldir ve düşük olması ciddi sorunlara neden olabilir. Demir vücut tarafından üretilmediği için ya besinlerden ya da takviyeler ile demiri vücuda almanız gerekir. Besinler yolu ile demiri vücudunuza alırsanız bağışıklık sisteminiz güçlenir, sinirlilik ve yorgunluk haliniz geçer, konsantrasyon sorununuz ortadan kalkar ve yorgunluk yaşamazsınız.

Demir eksikliği en çok hamilelerde ve emziren annelerde ortaya çıkar. Genelde demir eksikliği kansızlığa neden olana kadar fark edilmez ve bu da belirtilerin artmasına sebep olabilir. Günlük olarak erkeklerin alması gereken demir oranı 8 mg, kadınların ise 18 mg'dır. Hamilelik süresi boyunca demir ihtiyacında artış olacağı için hamile kadınların günlük olarak ihtiyacı olan demir miktarı da 27 mg kadar çıkar.

Demir eksikliğiniz varsa demir içeriği en yüksek olan besinlerden biri olan eti yemeklerinizde mutlaka kullanmalısınız. Et ve et ürünleri ayrıca fosfor, selenyum ve çinko içerdiği için oldukça sağlıklıdır. Haftada en az iki gün kırmızı et, iki gün is e beyaz et tüketmelisiniz. Etin yanında da bol yeşillikli ve C vitamini içeren ürünler kullanırsanız demir eksikliği için oldukça faydalı beslenmiş olursunuz.

Yumurta hem en sağlıklı besinlerdendir hem de oldukça yüksek bir demir oranı bulundurur. Demir emilimi engelleyen çay ile beraber tüketilmemesi demir ihtiyacını gidermek için de önemlidir. Ara öğünlerde ya da kahvaltıda sebzelerin doğal sularını tüketmeniz demir eksikliğini karşı önlem almanıza yardımcı olur.

Demir ihtiyacının ortalama % 25ini kuru meyvelerden karşılayabilirsiniz. Kuru üzüm en çok demir bulunduran kuru meyvedir ve kuru üzümü öğünlerinize mutlaka ilave etmelisiniz.

Demir Eksikliğiniz Varsa Bu Bitki Çaylarını Tüketin!

Siyah çay demir emilimini azaltan bir içecek olarak bilinir fakat bununla ilgili kesin bir bilgi yoktur ve araştırmalar hala devam etmektedir. Fakat araştırmalar her ne kadar devam etse de siyah çayın içindeki tanen maddesinin demir emiliminin azalmasına sebep olduğu bilinir. Demir emilimini engelleyen polifenol maddesi de siyah çayda diğer çaylara göre daha fazladır.

Demir eksikliği olması durumunda siyah çay yerine bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Demir eksikliği için nane çayı, papatya çayı, limon çiçeği çayı ya da yeşil çay içebilirsiniz. Demir eksiliğine neden olan besinleri hayatınızdan çıkarıp içinde demir olan içecek ve yiyeceklerinizi öğünlerinize eklerseniz vücudunuzda demir oranı yükselir.

Eğer besinlerden yeteri kadar demir alamıyorsanız demir takviyesi almak da alternatif bir yöntemdir. Demir eksikliği hapı, demir eksikliği iğnesi ya da demir eksikliği için vitamin alabilirsiniz.

Demir deposu besinler Demir eksikliğine birebir geliyor

Yemeklerde Çay ve Kahve İçiyorsanız...

Genelde yemeklerde çay, meyve suyu ya da kahve tüketimi vardır. Bu da kişilerde demir eksikliğine neden olan bir alışkanlıktır ve büyük oranda bırakılması gereken bir alışkanlıktır. Eğer yemeklerde çay ya da kahve tüketiyorsanız vücudun demir emilimini zorlaştırıyorsunuz demektir. Özellikle demir eksikliğiniz varsa buna dikkat etmeli ve yemeklerde mümkün olduğunca yalnızca su içmelisiniz.

Çay ya da kahveyi mümkün olduğu kadar ara öğünlerde ya da yemeklerden birkaç saat sonra içmelisiniz. Ayrıca çayı demli içmek de demir eksikliğine neden olur. Hem yemekle beraber hem de demli çay içiyorsanız vücudunuzdaki demir daha da azalır ve bu durum kansızlığa kadar gider. 

Demir Eksikliğini Doğal Yöntemler İle Giderebilir miyiz?

Birçok insanda demir eksikliği vardır ve bu nedenle demir eksikliğinin farklı yöntemler ile giderilip giderilmeyeceği merak edilir. Demir eksikliğiniz eğer hafif düzeydeyse bunu demir açısından zengin besinleri tüketerek giderebilirsiniz. Fakat uzun süredir devam eden bir demir eksikliğiniz varsa ve vücudunuzdaki demir oranı çok düşükse demir odaklı beslenmeniz gerekebilir.

Bunun için bir doktora başvurmak ve vücuttaki demir oranını tespit etmek gerekir. Günlük alınması gereken demir miktarı herkes için farklıdır ve yaşa ya da cinsiyete bağlı olarak de değişiklik gösterir. Beslenme ile demir eksikliğini uzun vadede gidermek mümkündür fakat bunun düzenli bir şekilde devam ettirilmesi gerekir.

Beslenmenizi demir ağırlıklı yaparsanız belirli bir süre sonra etkilerini yavaş yavaş görmeye başlarsınız. Demir eksikliği çoksa ve hızlı bir şekilde demir eksikliğinizi gidermek isterseniz demir takviyesi almanız gerekir. Fakat bu takviyeleri doktor kontrolünde almak gerekir.

Her takviyenin etkisi farklı olacağından size en uygun olan takviyeyi doktorunuza sorabilirsiniz. Balık, et ve tavuk ürünlerinin vücuttaki demir emilimi yüksektir. Sebze ve tahıllarda ise demir olmadığından eğer demir eksikliğiniz varsa haftanın her günü kırmızı ya da beyaz et tüketmelisiniz.

Demir Deposu Bir Besin: Siyah Üzüm

Dünya genelinde üzüm türü 20'den fazladır ve bu üzüm çeşitlerinden biri de siyah üzümdür. Siyah üzüm hem kuru hem de taze hali ile tüketilebilir ve her şekliyle birçok faydası vardır. Siyah üzüm kansızlığa çok iyi gelir ve vücuda oldukça iyi bir enerji verir. Karaciğeri temizler, obeziteyi önler, alerjiye iyi gelir, kanı temizler ve yaşlanma etkilerini de geciktirir.

Eğer siyah üzümü tüketmiyorsanız bu yazımızı okuyun ve bir daha düşünün. Eğer siyah üzümü kuru hali ile tüketirseniz cildiniz daha parlak ve canlı bir görüntüye kavuşur. Kırışıklık görünümünde azalma olur ve yaşlılık etkileri de kısa sıra içerisinde ortadan kalkar. Siyah üzümün faydalarından biri de dolaşım sistemini rahatlatması ve kanı temizlemesidir.

Siyah üzümü eğer ara öğünlerinize eklerseniz kanın zararlı maddelerden arınmasına yardımcı olursunuz. Siyah üzüm ayrıca kansızlığı giderir, saç köklerini güçlendirir ve kemik gelişimi de destekler. Çocukluk döneminden itibaren kuru üzüm tüketilirse ileri taşlarda ortaya çıkabilecek olan kemik erimesi problemi büyük ölçüde ortadan kalkar.

Siyah üzümde bulunan demir vücudun gün içinde ihtiyacı olan enerjiyi verir. Gün içinde ihtiyacınız olan demiri vücudunuza almak için her gün 10 kuru üzüm yiyebilirsiniz. Siyah üzüm aynı zamanda antioksidan bir besin olduğu için mideyi rahatlatma özelliği de vardır. Bağırsakta oluşan parazitleri de siyah üzüm ile dışarı atabilirsiniz. 

Ekonomik Bir Demir Deposu: Mercimek

Mercimek ülkemizde hem yemeği hem de çorbası yapılarak tüketilen ve sevilen bir sebzedir. Özellikle de fiyatı uygun olduğundan herkes tarafından rahatlıkla tüketilebilen besin kaynaklarındandır. Ülkemizde birçok yerde yetiştirilmesi sayesinde mercimeğe ulaşmak da oldukça kolaydır.

Yüksek demir içeren mercimek eğer düzenli bir şekilde tüketilirse kısa süre içinde demir eksikliğinden kurtulabilirsiniz. 1 bardak mercimekten yapılacak olan çorba ya da mercimek yemeği ile günlük demir ihtiyacının neredeyse % 40'ını giderebilirsiniz.

Ayrıca mercimek hem vegan hem de vejetaryenler tarafından tüketildiği için güzel bir alternatiftir. Antioksidan kaynağı olması nedeni ile de bağışıklık sisteminin iyileşmesine ve kendinizi daha enerjik hissetmenize de yarar. 

Atıştırmalıkları Ya Da Ara Öğünleri Demir Kaynaklarından Seçebilirsiniz...

Eğer demir içeren besinleri sürekli olarak tüketemiyor ya da bu besinleri tüketmeyi sevmiyorsanız elbette sizin için alternatif olabilecek besinler de vardır. Sağlıklı atıştırmalıklardan demir içerenleri seçerek vücudunuzun demir ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Ülkemizde bol bol bulunan Antep fıstığı, kuru üzüm ve kabak çekirdeği iyi birer demir kaynağıdır.

Bunları ara öğünlerinizde tüketerek günlük demir ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılayabilirsiniz. Eğer daha tatlı bir seçenek isterseniz bitter çikolata da güzel bir demir kaynağıdır. Kahvenin yanında, ara öğünlerinizde ya da sağlıklı atıştırmalıklarınızda bitter çikolataya yer verirseniz hem tatlı ihtiyacınız karşılanır hem de demir ihtiyacınız...

Demir Eksikliğine En İyi Gelen Besinler Listesi...

Kuru üzüm, kuru kayısı ya da kuru dut gibi kuru meyveler demir eksikliği için oldukça etkili besinlerdir.

Fındık, susam ve fıstık da demir eksikliğine iyi gelir.

Yumurtanın demir içeriğinden faydalanmak için haşlama yerine menemen olarak tüketebilirsiniz. Bu sayede C vitamini içeren domates, biber ve soğan ile yapmış olursunuz ve demir emilimi de kolaylaşmış olur.

Ispanak yanında eğer yoğurt ile tüketilirse demir emilimi azalır. Bu nedenle ıspanaklı yumurta yiyebilir ya da ıspanağı tek başına tüketebilirsiniz.

Her öğünde mutlaka yeşillik tüketmeli ve haftada iki kez kırmızı et, iki kez ise beyaz et yemelisiniz.

Demir eksikliğiniz eğer ileri aşamadaysa süt, ayran ya da yoğurt gibi kalsiyum içeriği olan besinleri yemeklerin yanında değil farklı ara öğünlerde tüketmelisiniz. Kalsiyumun demir emilimini azaltma özelliği olduğundan mutlaka ayrı tüketilmeleri gerekir.

Demir eksikliği için kahvaltıda 1-2 tatlı kaşığı pekmez tüketmek de oldukça etkilidir. Özellikle de keçiboynuzu pekmezinin irisinde yüksek oranda demir olduğu için günlük demir ihtiyacının çoğunu bu şekilde ortadan kaldırabilirsiniz.

Doğru Besin Seçimi En Önemli Unsur!

Eğer demir eksikliğiniz varsa doğru besinleri seçmeniz ve tüketmeniz çok önemlidir. Demir içeriği yüksek olan gıdaları tüketirseniz ve beslenme programınıza eklerseniz demir eksikliğinden kurtulabilirsiniz. Birçok besinde demir olduğundan herkesin kendine göre sevdiği besinleri seçmesi ve demir ihtiyacını karşılaması mümkündür.

Eğer kuru meyvelerin demir içeriklerinden faydalanmak isterseniz kuru dut, kuru üzüm ya da kuru kayısı tüketebilirsiniz. Özellikle kuru üzüm ileri derece demir eksikliği için de etkilidir. Ara öğünlerde kuru üzüm ya da kabak çekirdeği tüketirseniz demir eksikliğiniz ortadan kalkabilir. Kırmızı et ve beyaz eti de sofralarınızdan eksik etmemelisiniz.

Demir eksikliğiniz hangi aşamada olursa olsun sofralarınızdan kırmızı ve beyaz eti eksik etmemelisiniz. Haftanın 2 günü kırmızı et, 2 günü beyaz et, 2 günü de balık tüketirseniz demir eksikliğiniz ortadan kalkabilir. Deniz ürünlerinin hepsinde demir içeriği olduğundan deniz ürünlerinin herhangi birini tükettiğinizde günlük demir ihtiyacınızın çoğunu karşılarsınız.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar