04.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:
GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL
GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL- Diyaframın altında, karın boşluğunun sağ üst kısmında, ortalama 1.5 kg ağırlığındaki karaciğer, birçok işleve sahip organlardan biri. Kandaki alkol, ilaç gibi zararlı maddeleri temizler, yediklerimizi vücudumuzun kullanabileceği besin maddelerine çevirir, kan pıhtılaştırıcı faktörleri, enzimleri ve diğer proteinleri üretir, demir, vitamin ve yağ ve şeker gibi enerji kaynaklarını depolar. Aşırı tüketilen bazı gıdalar karaciğere hasar verebilir. Alkol, doymuş yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir.
Obezite tehlikesi
Karaciğerin vücudun fabrikası olduğunu söyleyen Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Reşat Memişoğlu, paketli yağlı yiyeceklerin tüketimine dayalı batı tipi beslenmenin karaciğer hastalığına yakalanma riskinin arttığını söyledi. “Geçmişte viral hepatit ve alkol, karaciğer hastalığının önde gelen nedenleriydi. Ancak şimdi en büyük sorun obezite” diyen Memişoğlu, şunları söylüyor: “Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı, endişe verici bir şekilde artmakta. Batı nüfusunun yüzde 25’i aşırı kilolu. Türkiye’de aşırı kilolu sayısı hızla artıyor.” Toplumun 5’te birinin karaciğer hastalığı riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Memişoğlu, karaciğer sağlığı için Akdeniz diyetini öneriyor:
“Meyve, sebze, protein, karbonhidratlardan oluşan dengeli bir diyetle sağlıklı beslenin. Yağlı yiyecek ve yemekten kaçının. Daha az doymuş yağ ve daha fazla bitki bazlı gıdalar tüketin. Akdeniz diyeti mükemmel bir seçim olacaktır. Diyetinize şu besinleri ekleyin. Sarımsak, omega-3 yağ asitleri içeren somon, sardalya balığı, ceviz, keten tohumu, sebzelerden ise başta brokoli ve fasulye olmak üzere, yeşil çay, ceviz, çilek, yaban mersini, ahududu tüketebilirsiniz.”
Detokslara kanmayın
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Reşat Memişoğlu, karaciğer detokslarına kanılmaması gerektiğini belirterek, hayatımızın bir parçası olması gereken önerileri sıraladı:
* İdeal kilonuzu koruyun
* Günde 2 fincan kahve yeterli
* Günde en az 30 dakika, haftada 5 gün, sizi sıcak ve hafif nefes nefese bırakacak kadar egzersiz yapın.
* Ellerinizi yıkayın. Banyoyu kullandıktan, bebek bezi değiştirdikten sonra, yemek hazırlamadan veya yemeden önce ellerinizi yıkayın.
* Hepatit B ve C için test yaptırın
* Hepatit A ve B’ye karşı aşı olun
* Bazı reçetesiz satılan ilaçlar, karaciğeriniz için tehlikeli olabilir. Reçeteli ve reçetesiz ilaçları yalnızca gerektiğinde ve önerilen dozlarda alın.
* Karaciğer detoks haplarından ve bitkisel diyet takviyelerinden kaçının.
* Bazı diyet takviyeleri karaciğere zarar verebilir, şişlik, yorgunluk, mide bulantısı, ishal ve sarılığa neden olabilirler. Karaciğer detoksu, sağlık endüstrisi tarafından ürünlerini satmak için kullanılan yanıltıcı bir terimdir.