Son dakika Aizanoi Antik Kenti haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Aizanoi Antik Kenti gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Aizanoi Antik Kenti haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 47 aizanoi antik kenti haberi bulunmuştur.
Aizanoi aydınlatıldıUNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve “İkinci Efes” olarak bilinen Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti’nde aydınlatma çalışmaları tamamlandı.
Oyuncaklı tarih“Şirinler”in şapkaları bu uygarlıktan esinlenilmiş; eşek kulaklı Kral Midas, pan flüt denilince de Frig uygarlığı akla geliyor. Ve bu görkemli mirası değerlendiren Kütahya’da çocuklar için binlerce yıl öncesinin oyuncakları üretiliyor.
‘İkinci Efes’ keşfedilmeyi bekliyorDünyanın ilk borsasına, Anadolu’nun en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapan ve 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti’ndeki kazılar Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun başkanlığında sürüyor.
Aizanoi’nin NFT’si varTarihi M.Ö. 3 bin yıl öncesine dayanan ve dünyanın ilk borsasının da yer aldığı Aizanoi Antik Kenti için hazırlanan NFT koleksiyonu, 8. Heritage İstanbul’da sergileniyor.
İstanbul’dan dünyaya kültürel miras çağrısıKültürel mirası koruma çağrısı yapan restorasyon, arkeoloji ve müzecilik fuarı Heritage İstanbul, 15-17 Mayıs’ta gerçekleşecek. Fuarın yüzü ise Kütahya Çavdarhisar’da bulunan Aizanoi Antik Kenti.
Aizanoi Zeus Tapınağı: Her medeniyetten izler taşıyorKütahya’da bulunan Aizanoi Antik Kenti’ndeki Zeus Tapınağı’nın duvarlarında Roma’dan Bizans’a, Çavdar Tatarlarından Osmanlı’ya, tarih boyunca buradan gelip geçenlerin izleri var Her medeniyetten izler taşıyor.
2022’NİN YILDIZLARIGeçen yıl Türkiye’de arkeoloji alanında yaşanan önemli gelişmeleri hatırlamak, ortaya çıkarılan eserlerin kamuoyu tarafından daha iyi bilinmesini sağlamak ve kültürel miras bilincine katkı sunmak amacıyla farklı üniversitelerden 20 arkeoloji öğrencisinin hazırladığı arkeolojik keşifler listesini, arkeoloji meraklıları ile bu alandaki uzman isimlerin değerlendirmesine sunduk.
Aizanoi kazılarında 2 m’lik tam heykel keşfiUNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Aizanoi Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında 2 metre 10 santim yüksekliğe sahip bir erkek heykelinin yanı sıra Yunan mitolojisi tanrılarından Eros ile Dionysos ve yarı tanrı Herakles’in heykel başları gün yüzüne çıkarıldı.
Aizanoi Antik Kenti’nde 2 bin yıllık heykel parçaları gün yüzüne çıkarıldıKütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında 2 bin yıl önceye ait erkek başı heykel ile mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykeline ait parça, gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, kazılarda mitolojik tanrı ve tanrıçalara ait 70 heykel parçasına rastlandığını söyledi.
YÖK Başkanı Özvar ve rektörler, Aizanoi Antik Kent'i ziyaret ettiKütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin (KSBÜ) ev sahipliğinde gerçekleşen 'ADIM Üniversiteleri Toplantısı' çerçevesinde YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve farklı üniversitelerin rektörleri, Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kent'i ziyaret etti.
Gelip horoz kesiyorlardı, sırrı çözüldü! 'Yaren Dede' meğer…Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından sürdürülen Aizanoi Antik Kenti kazı çalışmalarında, halk arasında 'Yaren Dede' adıyla bilinen yerin bir mezar olmadığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Gökhan Coşkun bunun bir ilk olmadığını söylerken, Prof. Dr. Muharrem Kaya ise bu duruma İstanbul’da da sayısız kez rastladıklarını söyleyerek, türbe ya da yatır olarak bilinen bölgelerin geçmişindeki gizemi anlattı.
Gelip horoz kesiyorlardı, sırrı çözüldü! ‘Yaren Dede’ meğer…Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından sürdürülen Aizanoi Antik Kenti kazı çalışmalarında, halk arasında 'Yaren Dede' adıyla bilinen yerin bir mezar olmadığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Gökhan Coşkun bunun bir ilk olmadığını söylerken, Prof. Dr. Muharrem Kaya ise bu duruma İstanbul’da da sayısız kez rastladıklarını söyleyerek, türbe ya da yatır olarak bilinen bölgelerin geçmişindeki gizemi anlattı.
Aizanoi Antik Kenti kazısında 'Herkül'ün mermer heykeli bulunduKütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Aizanoi Antik Kenti'ndeki Penkalas çayında yürütülen kazı çalışmaları sırasında, Yunan mitolojisinde 'Herakles' olarak bilinen yarı tanrı 'Herkül'ün baş kısmı olmayan mermer heykeline ulaşıldı.
Aizanoi Antik Kenti'nde 1800 yıllık kandil, saç iğnesi ve kaşık bulunduKütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nin 'Agora' olarak adlandırılan bölümünde yürütülen kazı çalışmalarında, 1800 yıllık geçmişe sahip, biri kemik işleme atölyesi olarak kullanılan toplam 4 dükkan ortaya çıkarıldı. Atölye ve dükkan içinde ise büyükbaş kemiklerinden yapılmış çok sayıda kandil, saç iğnesi ve kaşık bulundu.
Aizanoi Antik Kenti kazısında "Hygieia heykeli" bulunduUNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 9 yıl önce dahil edilen antik kentin agora bölümünde bazı dükkanların kalıntıları ortaya çıkarıldı. Kazı koordinatörü DPÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun: "Yunan ve Roma mitolojisinde 'sağlık tanrısı' Asklepios'un kızı 'sağlık ve temizlik tanrıçası' olarak bilinen Hygieia'ya ait heykel bulduk. Mermerden yapılmış bu heykelin başı kırık vaziyetteydi. Maalesef günümüze kadar sağlam şekilde ulaşamamış ancak mevcut haliyle bu heykelin yaklaşık bir insan boyunda olduğunu görebiliyoruz" dedi.
Aizanoi'deki Zeus Tapınağı'nın giriş yapısı bulunduKütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, Zeus Tapınağı'nın anıtsal merdivenli giriş kapısı ortaya çıkarıldı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2012 yılında dahil edilen ve il merkezine 50 kilometre uzaklıkta yer alan antik kentte, bu yıl kazılar Kütahya Müze Müdürlüğünce yürütülüyor.
Aizanoi Antik Kenti beyaza büründüKütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne 2012'de dahil edilen Aizanoi Antik Kenti, kar yağışının ardından beyaz örtüyle kaplandı.
Aizanoi Antik Kenti beyaza büründüUNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne 2012'de dahil edilen, Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'na ev sahipliği yapan Aizanoi Antik Kenti, beyaz örtüsüyle farklı bir görünüme kavuştu.
Kütahya'da Aizanoi Antik Kenti'nde Roma'nın sikke koleksiyonu bulunduKütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde, "İkinci Efes" olarak da nitelendirilen Aizanoi Antik Kenti'ndeki çayda yürütülen kazılarda bir testide, Roma Cumhuriyeti dönemine ait koleksiyonlarda da ender görülen 651 gümüş sikke bulundu.
Kütahya'da Roma dönemine ait sikke koleksiyonu bulunduKütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde, "İkinci Efes" olarak ifade edilen Aizanoi Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda bir testide, Roma Cumhuriyeti dönemine ait koleksiyonlarda da ender görülen 651 gümüş sikke bulundu.
Kütahya'da Aizanoi Antik Kenti'nde Roma'nın sikke koleksiyonu bulunduKütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde, "İkinci Efes" olarak ifade edilen Aizanoi Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda bir testide, Roma Cumhuriyeti dönemine ait koleksiyonlarda da ender görülen 651 gümüş sikke bulundu.
Aizanoi Antik Kenti ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.