Gelip horoz kesiyorlardı, sırrı çözüldü! 'Yaren Dede' meğer…Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından sürdürülen Aizanoi Antik Kenti kazı çalışmalarında, halk arasında 'Yaren Dede' adıyla bilinen yerin bir mezar olmadığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Gökhan Coşkun bunun bir ilk olmadığını söylerken, Prof. Dr. Muharrem Kaya ise bu duruma İstanbul’da da sayısız kez rastladıklarını söyleyerek, türbe ya da yatır olarak bilinen bölgelerin geçmişindeki gizemi anlattı.
Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken 44 antik kentTürkiye, tarih boyunca insanlığa yön vermiş medeniyetlerin doğduğu ve geliştiği bir coğrafya olma özelliği taşıyor. Daha yerleşik hayata geçilmemiş olan dönemlerde bile Göbeklitepe ve Nevala Çori gibi olağanüstü yapıların kurulduğu Anadolu toprakları sonrasında tarihteki ilk kentleşme örneklerinden biri olan Çatalhöyük gibi yerleşimlere de ev sahipliği yapmakta. Doğa güzelliklerinin yanı sıra tarihi mirasıyla hayranlık uyandıran Türkiye'de 18 yer UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. 85 bölge ise UNESCO'nun Geçici Dünya Mirası Listesi'nde. Böylesi zengin bir coğrafyayı hakkıyla gezebilmek için elbette çok uzun yıllar gerekiyor. Demir Çağı'ndan Orta Çağ'a kadar onlarca yerleşimin kurulduğu Anadolu coğrafyasında mutlaka görmeniz gereken 44 antik kenti sıraladık. Ancak Türkiye'nin farklı bölgelerinde görülmeye değer daha nice antik yerleşimin bulunduğunu da hatırlatmış olalım.
Aizanoi'deki Zeus Tapınağı'nın giriş yapısı bulunduKütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, Zeus Tapınağı'nın anıtsal merdivenli giriş kapısı ortaya çıkarıldı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2012 yılında dahil edilen ve il merkezine 50 kilometre uzaklıkta yer alan antik kentte, bu yıl kazılar Kütahya Müze Müdürlüğünce yürütülüyor.
Kütahya Gezilecek Yerler (2021) - Kütahya Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerlerin ListesiHem tarihi hem de yemyeşil doğası ile beraber Kütahya, gezi rehberinizde mutlaka olması gereken şehirler arasında yer almaktadır. Ayrıca sağlık ve Kaplıca alanları ile beraber dünya çapında bu turizme de önemli katkı sağlayan şehirlerden biri olarak öne çıkıyor. Bu yüzden her sene hem yerli hem de yabancı oldukça yoğun bir turist akınına uğradığını söylemek mümkün. İşte Kütahya gezilecek yerler (2020) - Kütahya mutlaka gezilmesi gereken yerlerin listesi hakkında detaylar.Kütahya gezisi için öncelikle şehrin kültürel ve tarihi yapılarından başlamak en doğrusudur. Antik çağlardan günümüze ulaşmış pek çok mimari yapıyı ziyaret ederken, ayrıca Domaniç ormanlarının tertemiz havasını ciğerlerinize çekerek harika bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Diğer yandan pek çok termal tesislerinde keyifle konaklayabilir ve sağlık açısından önemli bir olanak elde edebilirsiniz. Diğer taraftan muhteşem tarihi ve mimari kaleler, eşsiz camiler, Mevlevihane ve şehitlik ile her açıdan memnun kalacağınız etkileyici bir tarihi ziyaret gerçekleştirebilirsiniz.Aynı zamanda Kütahya Arkeoloji Müzesi ile beraber yine Kütahya çini Müzesi mutlaka gelip görülmesi gereken yerler arasında gelmektedir. M. Ö. başlayan medeni kültürler ile beraber günümüze kadar ulaşmış harika mimari eserleri gözler önüne sermektedir. Özellikle Çini ve seramik sanatının vazgeçilmez şehri olarak öne çıkan Kütahya, bu konuda da çok önemli ve tarihi kalıntılara şahitlik etmenize imkan vermektedir. Kütahya'da gezilmesi gereken bu liste üzerinden, dilediğiniz gibi farklı yerleri ne zaman isterseniz Kütahya’yı ziyaret ederek gezebilirsiniz.
Aizanoi Antik Kenti beyaza büründüKütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne 2012'de dahil edilen Aizanoi Antik Kenti, kar yağışının ardından beyaz örtüyle kaplandı.
Aizanoi Antik Kenti'nde tarih yeniden canlanacakDünyanın ilk borsasına ev sahipliği yapan Aizanoi Antik Kenti’nin sahip olduğu farklı potansiyellerin tüm dünyayla buluşturularak şehre sosyal ve ekonomik değer sağlaması için Kütahya Valiliği öncülüğünde başlatılan çalışmaların aralıksız devam ettiği bildirildi.
Aizanoi Antik Kenti Kütahya İlinde Nerede? Giriş Ücreti, Tarihçesi Ve ÖzellikleriKütahya gezi listesinde mutlaka yer alması gereken rotalarında başında Aizanoi Antik Kenti geliyor. Tarihi antik kent, Frigya'ya bağlı olarak yaşayan Aizanitislerin yerleşim merkezi olarak öne çıkıyor. Bu ilgi çekici antik kentin tarihi hakkında pek çok konu merak ediliyor. Kenti yakından tanımak isteyenler için Aizanoi Antik Kenti Kütahya ilinde nerede? Giriş ücreti, tarihçesi ve özelliklerini sizler için derledik.
En sağlam Amazonlar lahdi Kütahya'daÇavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde 1990 yılında definecilerin kaçak kazısında bir bölümü görünen ve yapılan kurtarma kazısında da tamamen ortaya çıkarılan Amazonlar lahdi, Kütahya Arkeoloji Müzesi'nin en ilgi çekici eserleri arasında bulunuyor
Aizanoi'de kayıklar yüzdürülecekKütahya'da bulunan ve "İkinci Efes" olarak nitelendirilen Aizanoi Antik Kenti'nden geçen çayda, Penkalas Projesi ile Roma döneminde olduğu gibi kayıklar yüzdürülecek.