27.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
BURCU ÜNAL İstanbul
Türkiye’de yaşanan iç göçlerin yarattığı mağduriyetler, göçün nedenleri son yıllarda farklı olsa da, devam ediyor. Kentsel dönüşüm nedeniyle yaşanan zorunlu göçler, pek çok bireyin yaşamını derinden sarsıyor, ekonomik olarak dezavantajlı gruplar kentlerin çeperlerindeki gettolara itiliyor; kimi mahalleler ‘suç merkezi’ haline getirilirken ve bireyler suça itiliyor. Milliyet’in manşetine taşıdığı “Bonzai Sokağı” haberine konu olan Bursa’nın Yıldırım İlçesi’ne bağlı Meydancık Mahallesi de bunlardan biri. Mahallenin içinde bulunduğu durumu anlatan Güney Marmara Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Efkan Özçimen, göç ettikleri mahallelerde ayrımcılığa ve işsizliğe mahkûm edildiklerini söylüyor.
‘Sosyal dönüşüm olmadı’
Özçimen, Romanların kentsel dönüşümle bir kez daha mağdur edildiğini anlatarak, yaşadıkları sorunların toplumsal nedenlerini şöyle anlattı:
“Bursa’da sosyal dönüşüm olmadan kentsel dönüşüm gerçekleşince ciddi bir entegrasyon sorunu yaşandı. Bu mahalleli ile Romanlar birbirlerinin kültürünü tanımıyor. Bu da dışlanma ve ayrımcılığa neden oluyor. Dönüşümden önce Romanlarin kimi seyyar satıcılık yapıyor, kimi çalgıcılıkla hayatını kazanıyordu. Mahallede dayanışma olduğu için hayatlarını idame ettiriyorlardı. Bu insanların mesleki eğitimleri yok, eğitim seviyesi düşük; dış hayata birden sokulmaya çalışılınca sudan çıkmış balığa döndüler. Bunu fırsat bilen bazı illegal örgütler de bu kişileri kullanmaya başladı. Eski mahallede sabıka oranı çok çok düşüktü. İnsanlar bunu isteyerek de yapmıyor, fabrikaya başvuruyor, Roman olunca işe alınmıyor. Bizim de çocuklarımız ölüyor, biz de şikâyetçiyiz, zehirlenmek istemiyoruz.”
Özçimen ‘Roman açılımı’na dair “Belediyeler, açılıma dair hiçbir uygulamayı hayata geçirmiyor” dedi.