Gündem‘Zorunlu din dersi’ne karşı oturma eylemi

‘Zorunlu din dersi’ne karşı oturma eylemi

25.08.2008 - 00:53 | Son Güncellenme:

Aleviler, ‘zorunlu din dersi’ uygulamasının kaldırılması için oturma eylemi yaptı. Grup, yeni eğitim ve öğretim yılı başlayana kadar her pazar aynı saatte eylem yapacak

‘Zorunlu din dersi’ne karşı oturma eylemi

Zorunlu din dersi” uygulamasının kaldırılmasını isteyen Alevi Bektaşi Federasyonu üyesi bir grup “oturma eylemi” yaptı. “Aleviliği yok etmek için Sünnilik aşılanıyor” diyen Aleviler, yeni eğitim öğretim dönemi başlayana kadar her pazar günü eyleme devam edeceklerini bildirdi.
Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Koçgiri Kültür Merkezi Girişimi üyesi yaklaşık 80 kişi, Taksim Meydanı’ndaki tramvay durağında buluştu. Kalabalık, “Alevi inancı engellenemez” “Demokratik, bilimsel, laik eğitim”, “Zorunlu din dersi kaldırılsın”, “Madımak Oteli müze olsun” şeklinde slogan attı.
Yapılan basın açıklamasında, “Eğitim sisteminde farklı inançlara saygı duyulmuyor. Kimsenin düşüncesine bakılmadan sünni inancı çocukların beynine yerleştiriliyor. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi adı altında Alevi inancını engellemek istiyorlar. Aleviliği yok etmek için öğrencilere Sünniliği aşılıyorlar. Bir an önce zorunlu din dersi kaldırılmalı. Herkes inancında serbest olmalıdır” denildi.

‘Zorunlu din dersi zulüm’

Federasyon Genel Başkanı Ali Balkız ise, “Zorunlu din dersi uygulaması hak ihlalidir. Zorunlu din dersi uygulaması zorunlu zulüm, zorunlu işkence olmuştur. Bu dersten hâlâ işlenmesi eğitim hakkına, din ve vicdan özgürlüğüne aykırıdır. Devlet, vatandaşlarının inancına, diline, kültürüne ve yaşam biçimine karışmamalıdır” dedi.
Göstericiler, daha sonra yarım saat süren oturma eylemi yaptı. Aleviler, 2008-2009 eğitim öğretim yılının başlayacağı 8 Eylül pazartesi gününe kadar her pazar aynı saatte oturma eyleminin yapılacağını bildirdi.