25.04.2018 - 11:26 | Son Güncellenme:
Kanunlara göre bireysel emeklilik sigortasından cayacak olan kişi, isteğini e-mail yolu ile şirketine veya işverenine iletmek durumundadır. Çalışan kişi bu talebini yetkili mercilere ilettikten sonra ilerleyen on iş günü içerisinde kesintinin kendisine kurum tarafından iade edilmesi gerekir. Aksi takdirde cayma talebinde bulunan kişiye gecikme faizi ödenmesi gerekir.
Bireysel emeklilik sigortası için ne kadar kesinti olacak?
Bireysel emeklilik sigortası kesintisi kişinin bürüt maaşı üzerinden hesaplanmaktadır. Kişinin bürüt maaşının yüzde üçlük bir kısmı bireysel emeklilik sigortası için kesintiye uğratılmaktadır. Kişi emekliliği gelene kadar bu ödemeyi devam ettirmektedir. Daha sonra paranın tamamını geri alabilmektedir.
Zorunlu BES iptali için belli bir süre var mıdır?
Bireysel emeklilik sistemine dâhil edilen birey, dâhil edildiği andan itibaren izleyen iki ay içerisinde cayma hakkını kullanabilmektedir. Kişi bahsi geçen mercilere dilekçe yazması durumunda geri ödemesini alabiliyor. İki aylık cayma süresi geçildiğinde de sistemden çıkış yapılabilmesi mümkündür. Fakat çıkış yapılan sürenin, kişinin BES giriş tarihine yakınlığına göre belli oranlarda birikimden kesintiler gerçekleştirilerek kişilere geri ödeme sağlanıyor.
Zorunlu BES iptali için verdiğiniz dilekçe kurum tarafından kabul edilmezse?
Kurumların kesinlikle böyle bir hakları bulunmamaktadır. Kişi bireysel emeklilik sigortası iptalini gerçekleştirdiği takdirde bu konuda ilgili kuruma imzalı resmi dilekçesini ibraz etmelidir. Bu durumda ibrazı izleyen on iş günü içerisinde ilgili kurum, dilekçeye konu olan kişiye bireysel emeklilik sigortası kesintisini eksiksiz bir şekilde ödemekle yükümlüdür. Ödeme süresi için verilen on iş gününü ilgili kurum geçtiği takdirde gecikme süresi oranında zorunlu bireysel emeklilik hakkından caymak isteyen kişiye ödeme yapmakla yükümlüdür.