GündemYüreklerimiz yandı

Yüreklerimiz yandı

31.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İş kazalarında 2014 karabasan gibi geçti. Mayısta Soma’da 301 işçi, eylülde Torunlar İnşaat’ın düşen asansöründe 10 işçi, ekimde ise Ermenek’te 18 işçi öldü; Türkiye’nin yüreğine ateş düştü

Yüreklerimiz yandı

Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre El Salvador ve Cezayir’in ardından iş kazalarında dünyada üçüncü olan Türkiye, bu ‘kara tablo’da Avrupa’da ise ilk sırada yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de her gün ortalama 172 iş kazası yaşanıyor, 4 işçi hayatını kaybediyor. Bu kazalarda 6 işçi ise bir sürekli iş göremez hale geliyor.
2014 yılında Mayıs ayında Soma’da 301 madencinin öldüğü faciayı, Eylül ayında 10 işçinin öldüğü Torunlar İnşaat’taki asansör kazası izledi. Ekim ayında kötü haber bu kez Karaman’ın Ermenek ilçesinden geldi. 18 maden işçisi hayatını kaybetti. Yine Ekim ayında Isparta Yalvaç’ta tarım işçilerini taşıyan servis aracının yaptığı kazada da 18 işçi hayatını kaybetti. Peş peşe gelen facialar, Türkiye’deki iş kazaları ve işçi ölümlerindeki ‘kara tabloyu’ gözler önüne serdi.

İş kazaları 6 Soma ediyor
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre 2014 yılında madenlerde, fabrikalarda, inşaatlarda ya da yolda gerekli önlemlerinin alınmaması ve denetimsizlik nedeniyle en az bin 813 işçi yaşamını yitirdi. Tabloya göre 2014 yılında gerçekleşen iş kazalarında 6 Soma faciası kadar kayıp verildi.
Yılın ilk üç ayında 307 işçi hayatını kaybederken, Nisan ayında 124 işçi toprağa verildi. Adı faciayla özdeşleşen Mayıs ayında en az 425 işçi çalışırken yaşamını yitirdi. 2014 yılının son üç ayında ise en az 373 işçi hayatını kaybetti.

Düşerek ölümler ilk sırada
İSİG Meclisi verilerine göre 2014 yılında en az 55 servis kazası da gerçekleşti. 49 işçinin yaşamını yitirdiği bu kazalarda 623 işçi ise yaralandı. Maden ocaklarındaki ölümlerin yanı sıra en fazla iş cinayetinin yaşandığı iş kolu ise inşaat. İş kazalarında hayatını kaybeden işçi ailelerinin bir araya geldiği Adalet Arayan İşçi Aileleri Platformu’na hukuki destek sağlayan avukat Erbay Yucak, çalışma hayatındaki kara tabloyu Milliyet’e değerlendirdi.
İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı konusunda 6331 Sayılı yasaya ekler içeren yasa taslağının TBMM’ye sunulduğunu belirten Yucak, “Mevcut yasa ve eklenmek istenen maddeler pek çok ülkeyle kıyaslandığında yeterli görünüyor. Ancak uygulamada gerekli yönetmeliklerin bulunmaması nedeniyle kazalar engellenemiyor. Ülkemizde en çok ölümle sonuçlanan iş kazalarının başında madenler olduğu düşünülürken aslında inşaat sektörü özellikle de yüksekten düşme birinci sırada yer alıyor. Gerçekleşen her iki iş kazasından biri yüksekten düşme sonucu meydana geliyor. Ölüm ile sonuçlanan her 5 iş kazasından biri de yüksekten düşme sonucunda yaşanıyor” dedi.

Haberin Devamı

Yüreklerimiz yandı

10 yılda 13 bin 711 ölüm
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre 2004-2014 yılları arasında en az 13 bin 711 işçi hayatını kaybetti. Tabloya göre son 10 yılda en fazla kayıp geride bıraktığımız 2014 yılında gerçekleşti. 2013 yılında 1235 işçi kazalarda can vermişti.

Yazarlar