24.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
BURCU KARAKAŞ
İstanbul Levent’teki Kanyon Alışveriş Merkezi dün öğle saatlerinde çevik kuvvet polisleriyle çevriliydi. Polis, şubat ayında işten çıkartılan Hey Tekstil işçilerinin yapacağı eylem için tetikteydi. Kanyon AVM önünde basın açıklamasının ardından eyleme hazırlanan işçilerle sohbetteyiz. Bir önceki eylemde polisin tazyikli su ve biber gazlı müdahalesine maruz kalan işçilerden Gülnaz Bakuş’un bacaklarında hala morluklar varmış. Diğer kadınlar da müdahale sırasında darp edildiklerini anlatıyor. Zeynep Gültekin, 9 Şubat’ta işten çıkarılan çoğunluğu kadın 420 işçiden biri. 5,5 yıl işçi temsilcisi olarak çalıştığı fabrikadan açıklama yapılmaksızın kendini kapının önünde bulmuş. Açılan davalar bir bir kazanılmış ancak para tahsili yapılamamış. Bu yüzden eylemler 290 gündür devam ediyor.
Bir eylemciye iki polis
Eylem için giyilen kırmızı yeleklerde “İşimiz, emeğimiz, onurumuz için direniyoruz” yazıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önünde yapılan eylemlere artık izin verilmediği için toplanma yeri alışveriş merkezinin önü. TOBB’un ve alışveriş merkezinin önünde ve arkasında toplam 6 çevik kuvvet aracı var. Basın açıklaması okunmaya başladığı sırada ise 30 çevik kuvvet, 10 sivil polis ‘alarmda’ bekliyor. Bir sivil polisin, “Neden 14 kişilik eyleme böyle geniş bir ekiple geldiniz?” sorumuza yanıtı, “Bilmiyorum” oluyor. Açıklamanın ardından TOBB binası önüne yürüyüş başlıyor. Ancak polis sokağın girişine barikat kurmuş, biber gazlarıyla teyakkuzda bekliyor.
“Emeğimizi gasp ettiler”
Megafondan yankılanan ses, “Yolumuzu açsınlar, Aynur Bektaş’la yüzleşmek istiyoruz” diyor. İşçiler, “TOBB yöneticisi Aynur Bektaş’tan haklarımızı istiyoruz” pankartıyla polis barikatına dayanıyor. Slogan atılıyor, sonra sessizlik. Bir slogan daha, sonra yine sessizlik. Polis geçişe izin vermiyor. Yağmurun başlamasıyla sırılsıklam olan işçiler eylemlerine devam edeceklerini belirterek dağılmaya başlıyorlar.
Eylemin ardından Nazife Öncü, 10 sene asgari ücretle çalıştığı işyerinden hakkını istediğini tekrarlıyor: “Haklarımı, emeğimi gasp ettiler. Biz evimize ekmek götüremediğimiz zaman bile işimize sahip çıkmıştık.”
250 milyon dolardan hacize
Hey Tekstil 1992’de banka emeklisi Aynur Bektaş ve eşi Süreyya Sıtkı Bektaş tarafından küçük bir atölyede kuruldu. Şirketi kurarken altınlarını satan Aynur Bektaş, dünyanın dev tekstil firmalarına üretim yaparak şirketini giderek büyüttü. Bektaş bu süreçte Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanlığı ve daha sonra TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı yaptı. 2010’da TBMM Üstün Hizmet Ödülü’nü aldı. Çalışan sayısı 3 bini aşan ve 2009 yılı cirosu 250 milyon dolara çıkan grupta son 2 yılda işlerin kötüye gitmesiyle fabrikalar birer birer kapandı.