GündemYoksul ülkelerde %1’i bile bulmadı

Yoksul ülkelerde %1’i bile bulmadı

23.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya nüfusunun yarısından fazlası henüz bir doz Kovid-19 aşısı bile olmadı. Uluslararası Af Örgütü’ne göre ise, yoksul ülkelerde 2 doz aşı olanların oranı yüzde 1’i geçmezken zengin ülkelerde bu oran yüzde 55’e ulaştı

Yoksul ülkelerde %1’i bile bulmadı

Dünya genelinde 184 ülkede 5 milyar 983 milyon dozdan fazla Kovid-19 aşısı uygulandı. Aşılamada ileri gelen ülkeler arasında, Çin 2 milyar 177 milyon dozla ilk sırada yer alırken, Hindistan 818 milyon dozla ikinci, Avrupa Birliği ülkeleri ise 555 milyon dozla üçüncü sıraya yerleşti. Küresel olarak son 24 saatte uygulanan aşı miktarı 30.4 milyon doz olarak kaydedildi. Ancak zengin ülkelerde aşılanma oranı yüzde 55’i bulmuşken henüz nüfusunun yüzde 2’sini aşılayamamış dünya ülkeleri bulunuyor. Yoksul ülkelerde 2 doz aşı olanların oranının yüzde 1’i geçmediğini bildiren Uluslararası Af Örgütü’nün “Çift Doz Eşitsizlik: İlaç şirketleri ve Kovid-19 aşıları krizi” raporunda, AstraZeneca, BioNTech, Johnson&Johnson, Moderna, Novavax ve Pfizer şirketlerinin fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasını reddederek, aşı dağıtımı konusunda benzeri görülmemiş bir insan hakları krizine yol açtığına dikkat çekildi. Raporda, tüm dünyada uygulanan 5 milyar 760 milyon doz aşının yüzde 0.3 gibi çok küçük bir miktarının düşük gelirli ülkelere gönderilirken, yüzde 79’undan fazlasının üst-orta ve yüksek gelirli ülkelere gönderildiği belirtildi.

Haberin Devamı

100 günlük geri sayım

Raporda, yıl sonuna 100 gün kaldığına dikkat çekilerek hükümetlere ve ilaç şirketlerine “Bugünden (dün) başlayarak düşük ve düşük-orta gelirli ülkelere 2 milyar doz aşı göndermek için gerekli tüm adımları atma” çağrısında bulunuldu. Raporda, “100 Günlük Geri Sayım: 2 Milyar Kovid-19 Aşısı Hemen Şimdi!” başlıklı kampanyayla, Dünya Sağlık Örgütü’nün yıl sonu itibariyle düşük ve düşük-orta gelirli ülkelerin nüfusunun yüzde 40’ını aşılama hedefine ulaşılmasını talep edildi. Hükümetlere âtıl durumda olan 100 milyonlarca doz aşı fazlasını acilen dağıtma ve aşı geliştiren şirketlere, üretilen aşıların yüzde 50’sinin bu ülkelere gönderilmesi çağrısı yapıldı. ABD Başkanı Joe Biden dünya liderlerinin Eylül 2022’e kadar dünya nüfusunun yüzde 70’ini aşılamayı taahhüt etmesini istiyor. Araştırmalar zengin ülkelerin elinde hâlâ büyük aşı stokları bulunduğunu ve bunların çoğunun yakında son kullanma tarihi geçtiği için çöpe gidebileceğini gösteriyor.