GündemYÖK’ün B planı var ama...

YÖK’ün B planı var ama...

27.11.2009 - 00:18 | Son Güncellenme:

Danıştay kararına itiraz edeceğini bildiren YÖK “ÖSS sisteminde alternatif çözüm kullanılacak” açıklamasını yaptı. ÖSYM Başkanı Yarımağan ise “Belirsizlik var. Sınav tarihleri değişebilir” dedi

YÖK’ün B planı var ama...

YÖK, Danıştay’ın, imam hatip liselerinin de aralarında bulunduğu meslek liselilere, üniversiteye girişte uygulanan farklı katsayının kaldırılmasına yönelik YÖK kararını durdurması üzerine harekete geçti. Danıştay kararına itiraz edeceğini bildiren YÖK yetkilileri, “Danıştay tarafından alınacak karara göre başkanlığımız ÖSS sisteminde daha önceden hazırladığı alternatif çözümlerden birisini kullanacaktır” açıklamasını yaptı.
ÖSYM Başkanı Prof. Ünal Yarımağan da “Sınav tarihleri değişebilir” dedi.

‘Paniğe kapılmayın’
Karara itiraz süresi ise 1 Aralık’a sona eriyor. YÖK açıklamasında, şunlar kaydedildi:
“İtirazı takiben, Danıştay tarafından alınacak karara göre başkanlığımız ÖSS sisteminde daha önceden hazırladığı alternatif çözümlerden birisini kullanacaktır. Önümüzdeki yıl ÖSS sınavına girecek 1 milyonu aşkın öğrencimizin zarar görmesini engelleyecek bir karar alınacaktır. Öğrencilerimizin ve ailelerinin paniğe kapılmamaları ve YÖK’ün onlar için en iyisini yapmaya yönelik kararını beklemeleri uygun olacaktır.”
Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’ün üzerinde çalıştığı taslaklarda, 10, 11 ve 12. sınıfın sonunda “olgunlaşma sınavı” yapılması, iki farklı üniversite sınavının farklı oranlarda belirleyici hale getirilmesi önerileri masaya yatırılmıştı.
ÖSYM ile görüşen Talim Terbiye Kurulu da katsayı problemini çözmek için çalışmış ve meslek liselerinin kendi alanlarındaki üniversitelerin dört yıllık bölümlerini katsayı engeli olmadan tercih etmesi formülü tartışılmıştı.

‘20 Aralık’ sınırı
AA’ya konuşan Yarımağan, kararın sistemde aksamaya yol açabileceğini söyledi. Üniversiteye girişte sınav takvimine dikkat çeken Yarımağan, “Bunların sonuçlanıp, bu seneki sistemin nasıl uygulanacağının belirginleşmesi ve bunun 20 Aralık’tan önce olması lazım. Yoksa takvimimiz aksar” dedi. Yarımağan, “Sınav tarihleri mi değişebilir?” sorusunu şöyle yanıtladı:
“Tabii. Sınav başvuruları 11 Ocak’ta başlıyor. Birinci aşama sınavı 11 Nisan 2010’da yapılacak, ikinci aşama sınavlarının takvimi belli. Bu takvimin yürüyebilmesi için sınav kılavuzunun 20 Aralık’ta basılmaya başlaması lazım. Bunun için de belirsizlikler ortadan kalkmalı. Bir itiraz varsa itirazın sonuçlanması, yürütmesi durdurulanların yerine uygulanacak olan kararların alınması lazım.
Yükseköğretime girişte yeni bir sisteme geçildi. Bu zorluklar içinde yeni belirsizliklerin olması bizi endişelendiriyor.”

Haberin Devamı

BARO ÖNÜNDE PROTESTO
Danıştayın’ın kararı, Ankara, Konya, Sivas ve İstanbul’da protesto edildi. Konuyu Danıştay’a taşıyan İstanbul Barosu önündeki ilk protestoyu Genç Siviller yaptı ve George Orwell’in “Hayvanlar Çiftliği” kitabını dağıttı. Eğitim Bir-Sen’in eylemi sırasında da birkaç kişi baroya yumurta fırlattı. AK Parti İl Gençlik Kolları da protestoya katıldı. Fatih’te yaklaşık 700 kişilik grubun eylemi de Beyazıt’ta sona erdi.
İSTANBUL DHA

TAKVİM BASKISI
ÖSYM’nin sınav takvimine göre, sınav kılavuzu baskısının 20 Aralık’ta başlaması gerekiyor. Üniversiteye girişte ilk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) başvurular 11 Ocak-12 Şubat 2010, ikinci aşama Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) başvurular 3-14 Mayıs 2010 tarihleri arasında yapılacak. YGS, 11 Nisan 2010’da yapılacak. LYS-1 (Matematik-Geometri), LYS-5 (Yabancı Dil) 19 Haziran; LYS-4 (Sosyal Bilimler) 20 Haziran; LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) 26 Haziran; LYS-2 (Fen Bilimleri) 27 Haziran’da.

Haberin Devamı

Çelik: Düzenleme yaparız
Eski Milli Eğitim Bakanı, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Danıştay’ın kararına karşı yeni bir yasal düzenleme yapabileceklerini söyledi.
NTV’ye konuşan Çelik, şunları söyledi: “Siyasi ve ideolojik. Sonucu düşünülmeden alınmış bir karar, gençlerin hayalleri ile oynanmıştır.,
Meslek liseli öğrencilere yanlışlık ve haksızlık yapıldı. Bizim ortadan kaldırdığımız haksızlığı Danıştay geri getirdi. Özendirme gerekirken tam tersi oldu. Şimdi belirsizlik var. Konuyu hükümet ve Ak Parti olarak bayram sonrasında inceleyeceğiz. Yasal düzenleme ile ilgili bir tereddüt olmaz ancak, CHP bunu Anayasa Mahkemesi’ne götürecektir. Bu konuya siyasal ve ideolojik olarak baktığını biliyoruz. Bunu alışkanlık haline getirdiler.”
SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da şunları söyledi: “Karar ne hukuka, ne de hakkaniyete uygun. Bir hukuk garabeti olarak tarihe geçecektir. Katsayı uygulaması, 28 Şubat antidemokratik ortamının bir ürünü olarak ortaya çıkmıştı.”
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da, “Danıştay’ın hem ülke hem de dünya gerçeklerinden uzak kararı kamu vicdanını rahatsız etmiştir. Alınan karar hukuka, özgürlüklere ve ekonomik akla aykırıdır” diye konuştu.
MİTHAT YURDAKUL Ankara

Haberin Devamı

Prof. Eşme: İki kafalı kuşak olur
Eski YÖK Başkan Vekili Prof. İsa Eşme de “Zararın neresinden dönülürse kârdır” diyerek kararı savundu. İHL’lerle ilgili tartışmalı sürece dikkati çeken Eşme Milliyet’e şunları söyledi:
“Oradakiler de bizim çocuklarımız. Bu kadar imama ihtiyaç yok. Niye imam hatipten sonra hukuk fakültesine, eğitim fakültesine, siyasal bilgilere gidilsin ki? Bu çocukları oralara göndermek, oraları cazip hali getirmek Türkiye’ye ne kazandırır? İki kafalı kuşak yetiştirecek Türkiye. Eğer onlar cazip hale getirilirse, o kanal açılırsa, ortaöğretim sisteminde ana yapı çatlar.”
YÖK’ün yeni sistemi oturtmadan katsayıları eşitlemesinin hata olduğunu anlatan Eşme, “Katsayıları kaldırarak aslında o sistemin özüyle çelişen bir uygulamaya gitti. Zararın neresinden dönülürse kârdır. Karar tüm eğitim sistemi için daha iyi bir sonuç verecektir” dedi.
Bu yıl üniversiteye girişte 100 binin üzerinde öğrencinin tercih yapmadığına dikkati çeken Eşme, “‘Katsayı farkı artık kalktı, bizim önümüzdeki sene girme şansımız var’ diye tercih yapmadı öğrenciler. Bu çocuklar mağdur olacaklar” diye konuştu.
MİLLİYET Ankara