01.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
Muğla DHA - AA
Türkiye’nin turizm cenneti Muğla’nın Bodrum ilçesinde sağanak yağışla birlikte yine cadde ve sokaklar dereye dönerken geçmiş yıllara benzer manzaralar yaşandı. Bodrum Kaymakamlığı, perşembe günü ilçede 14.00 ile 17.00 saatleri arasında metrekareye 45 kilogram yağmur düştüğünü açıkladı. Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz da yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar 100 konut, 50 iş yeri ile 60 civarında araç hasar gördü. Şükürler olsun ki can kaybı, yaralanma olmadı. Hasar tespit çalışmalarına başladık” dedi. Yılmaz, sorunun altyapı yetersizliğinden kaynaklandığını vurgularken, vatandaşlar da tepkilerini dile getirdi. Selden etkilenen yollar açılırken, temizlik ara sokaklarda da sürdü sürdü. Selden etkilenen bazı vatandaşlar ile esnaf da sel sularını temizlemeye çalıştı.
Selin en etkili olduğu Dere Caddesi’nde iş yeri bulunan esnaftan Nurten Kolçak, “Belediye MUSKİ’ye, MUSKİ Bodrum Belediyesi’ne topu atıyor. Ben vergimi Bodrum Belediyesi’ne veriyorsam, sorumlusu onu bilirim. Altyapının olması lazım” dedi. Esnaftan Ali Sarıer de “Önlem alınamayan bir sel. Yıllardır çektiğimiz çile” diye konuştu.
‘Suçlu aramayı severiz’
Eleştirilerin odağındaki isim Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise olayı “Muson yağmuru tufanı”na benzetti. Kocadon, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde bu tür felaketlerde can kayıpları yaşandığını anımsatırken “Belediye hemen yağmurdan sonra iki saat gibi kısa sürede hayatı normale döndürdü” dedi. Bodrum’un dağlarının şehire dik indiğini, dört derede taşkın yaşadığını ifade eden Kocadon, “Biz suçlu aramayı çok severiz. Hepimiz suçluyuz. Meteorolojinin uyarılarına karşı dikkatli olmamız lazımdı. Vatandaşın tedbirlerini alması lazım. Bodrum Belediyesi sorumluluk alanında müdahalesini yaptı” diye konuştu.
‘Konu büyütülüyor’
Seçim sürecinde konunun büyütüldüğünü de öne süren Kocadon, “Seçim atmosferinde böyle felaketlerden medet ummak medeni insanlara yakışmaz” dedi. Kocadon, dere yataklarına inşaat izni verildiğine ve sorumluluğun kime ait olduğuna yönelik sorularına da “Suçluysak hep beraber suçluyuz. Afet yaşanıyor, altyapı ne kadar iyi olursa olsun bu olayları görürsünüz. Bodrum yerleşiminden beri bu yerler var. 60 yıllık dere kenarlarında yerleşimler görürüz” yanıtını verdi.
Bu ilk değil...
Bodrum’da ortaya çıkan manzara, ilçede daha önce meydana gelen sel felaketlerini de hatırlattı. Yaşanan seller şöyle:
2015: Kurban Bayramı’ndan iki gün önce 22 Eylül akşamı üç saat süren sağanakta ilçeye 161 kilogram yağmur düştü, 12 saatte düşen yağmur miktarı 230 kilogram oldu. Meteoroloji “rekor” olarak niteledi. Bayram öncesi nüfus yoğunluğunun arttığı ilçe savaş alanına döndü. Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, 2015’te “Bodrumluyum. Böyle bir felaket görmedim. Bodrum savaş alanı gibi” dedi.
2017: 3 Mart 2017’de de kuvvetli yağış nedeniyle bir çok evi su bastı, yolda mahsur kalan vatandaşlar kepçe yardımıyla kurtarıldı. Vatandaşlar, yetkililere tepki gösterdi.
2018: 17 Kasım’daki sağanak yağışta cadde ve sokaklar dereye dönerken, onlarca ev ve iş yerini su bastı. Yağıştan korunmak için bindikleri araçlarıyla denize sürüklenen iki balıkçı son anda kurtarıldı. Onlarca araç zarar gördü. Sel suları asfaltı söktü. İlçeye 24 saatte metrekareye 200 kilogram yağış düştü.
Denizin rengi değişti
Dağlardan gelen çamurlu su, Bodrum koylarında denizin rengini değiştirdi. Sel sularından Bodrum Şehir Stadı da nasibini aldı. Sahanın yola bakan kısmında, zeminde bozulmalar oluştu. Soyunma ve idari odalar da sel sularından olumsuz etkilendi.
Demir: Her yıl rutin
AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, sel felaketinin ardından Bodrum’a geldi. Bodrum’da selin adeta rutin hale geldiğini belirten Demir, “Bu kadar yağmurla bu kadar hasar olmamalıydı. Bölgeyle ilgili DSİ 21. Bölge Müdürlüğü proje hazırladı. Vatandaşımız bu kadar mağdurken duyarsız kalamayız. Belediyenin yapmasını beklersek daha çok uzun yıllar insanlar bu sıkıntıları yaşayacak. Bodrum’daki kanallarla ilgili inşallah kısa zamanda bir çalışma başlatılacak” dedi.