23.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
ÇİĞDEM YILMAZ
ÇİĞDEM YILMAZ - Sahili kapatan işletmelere karşı geçen yaz Muğla Datça’da yaptığı eylemlerle adından söz ettiren Şezlongsuz Datça İnisiyatifi, Türkiye sahillerinde kıyı işgallerine karşı mücadele yürüten kıyı savunucularını bir araya getirdi. Kıyı savunucuları, Datça’da “Kıyı Hareketleri Buluşuyor” forumunda bir araya geldi.
Forumda birleşme kararı alındı. Bu karar üzerine yapılan çalışmalarla, 18 Mayıs’ta 17 ayrı kıyıda yapılan eş zamanlı basın açıklamalarıyla Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı’nın (KIYIDA) kurulduğu duyuruldu.
İKİ TEMEL HEDEF
KIYIDA Temsilcisi Sedat Yağcıoğlu, ağın amaç ve hedeflerini Milliyet’e şöyle anlattı: “KIYIDA, deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla ilgili iki temel mücadele hedefiyle hareket ediyor. İnsanların serbest ve ücretsiz olarak kıyıları ulaşabilmesi ve kıyı ekosistemlerinin korunması için mücadele etmek temel amacımız. Farklı kıyı hareketlerinin mücadeleleri için dayanışma zemini oluşturmayı hedefleyen ağ, aynı zamanda birleşik bir hat oluşturarak, ülke genelinde kıyıların korunması ve özgürleştirilmesi için çalışmalar planlıyor” KIYIDA’nın hem kıyı eylemlerine devam edeceğini hem de sorunların çözümüne yönelik kurumsal görüşmelerle politika geliştirme çalışmaları yapacağını kaydeden Yağcıoğlu, “KIYIDA, Türkiye’de ekoloji temelli bir kıyı politikası geliştirme amaçlı çalışmalarıyla önümüzdeki günlerde çok daha gündemde olacak” dedi.
HALK KIYILARA ERİŞEMİYOR
Sedat Yağcıoğlu, “Kıyılar üzerindeki rant politikalarına dur diyoruz. Çünkü bir yandan kıyıların işletmeye açılması yoluyla özel-mülkleştirildiğini ve halkın serbest ve ücretsiz erişimine kapatıldığını görüyor, bir yandan da kıyılardaki doğal yaşamı bozan tüm yapılaşma ve hizmet adı altındaki faaliyetlerin kıyı ekosistemine geri dönüşsüz zararlar verdiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.
ÇARDAKLAR BU KEZ YIKILIYOR
Antalya’nın Aksu ilçesindeki 1.5 kilometrelik Kumköy sahilinde bulunan, özellikle Aksu ve Serik ilçelerindeki binlerce kişinin yaz tatilini geçirdiği, lüks otellere komşu çardaklar için 2022 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yıkım kararı alındı. İki yıl önce Aksu Belediyesi’ne gönderilen karar, dönemin belediye yönetimi tarafından uygulanmadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin sahillerde kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceklerini söylemesinin ardından kaçak durumda olan çardaklar, bir kez daha gündeme geldi. 31 Mart’ta göreve gelen CHP’li Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım, çardaklar için yıkım kararı aldı. 700 çardak sahibine de karar bildirildi.
200 METRE GERİDE YAPILACAK
Aksu Belediyesi, çardaklarla ilgili yeni bir proje de hazırlıyor. Bu kapsamda sahilden 200 metre geride tek tip yapı olarak sadece ilçede ikamet eden vatandaşların çardak kurmasına izin verilecek. Bu tek tip yapıların, sahille hiçbir bağlantısı olmayacak. -ANTALYA DHA