Gündem‘Yabancı diller Türkçeye saldırıyor’

‘Yabancı diller Türkçeye saldırıyor’

27.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dil Bayramı’nın bu yıl 86’ncısı kutlandı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dursun, Türkçe için seferberlik çağrısı yaptı.Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel de sosyal medyanın Türkçenin canına okuduğunu belirterek, ‘Yabancı diller saldırıyor’ dedi.

‘Yabancı diller Türkçeye saldırıyor’

Atatürk’ün katılımıyla, Dolmabahçe Sarayı’nda 1932’de toplanan ilk Türk Dili Kurultayı’nın açılış günü olan 26 Eylül, 86 yıldır “Dil Bayramı” olarak kutlanıyor.

Haberin Devamı

Dün Ankara’da Türk Dil Kurumu’nda (TDK) düzenlenen törenle 86. Dil Bayramı kutlandı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ile TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’in katıldığı törende yaptığı konuşmada, dilde seferberlik çağrısı yaptı. Gençlerin kitap okumak, felsefi ve kültür ağırlıklı sohbetlere katılmak yerine teknolojik ağırlıklı ve baskılı bir ortam içerisinde bulunduklarını söyleyen Dursun, şunları dedi: “Bu dönemde üzerinde en çok çalışmamız, en çok seferberlik ilan etmemiz gereken konu Türk diline sahip çıkma konusudur. Bu işi bir topyekûn seferberlik olarak ele almamız lazım. Yani sadece görev tanımında bu iş olan biz kravatlılar olarak değil, halkın içinden gönüllülerin de bu işin içinde olması lazım. Milli Eğitim Bakanlığı’nın mutlaka dil konusu başta olmak üzere kültür konusunu eğitimin içerisinde ilk planda ele alması lazım.”

Haberin Devamı

Sosyal medya eleştirisi

Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel de DHA’ya yaptığı açıklamada, Türkçenin köklerine, eklerine güvenmemiz gerektiğini ve bu noktada toplumun gözü önünde olan kişilere çok iş düştüğünü belirterek, “Dilde sözcükler yenileniyor, karşılığı olmayan kavramlara yeni sözcükler getiriliyorsa insanlar yenileşen dille daha rahat ve özgür düşünür. Kendilerini doğru anlatır, kendisi dışında olup bitenleri de doğru anlar” dedi. Yabancı dillerin Türkçeye saldırdığı bir dönemde bulunulduğunu ifade eden Özel, “Son 15-20 yıldır İngilizce, Arapça sözcükler yoğun olarak kullanılmaya başladı. Eğitim dili çok önemli, bilinçli planlama yapılmalıdır. Türkçeye güvenmemiz gerekiyor. Kendi olanaklarının çok güçlü olduğu bütün bilim, sanat gibi teknik kavramları karşılayabilecek sözcükler yapabileceğimize herkesin inanması lazım” diye konuştu. Sosyal medyanın Türkçenin canına okuduğuna dikkat çeken Özel, “Türkçe eğitimi kötü olduğu için toplumun dil bilinci sarsılmıştı, sosyal medya denilen benim sanal medya dediğim alan Türkçenin çok daha kötü kullanılmasına, anlaşılmaz duruma gelmesine yol açtı. Atatürk’ün başlattığı gibi Türkçeye güvenerek ve Mustafa Kemal’ce düşünerek köklerine, eklerine inanarak ve tarihsel akışını öğrenerek bununla mücadele etmeliyiz. Türkçenin tarihsel akışını ne yazık ki benim karşılaştığım Türkçeyle ilgili çalışma yapan akademisyenlerin bile çoğu bilmiyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Oktay: Dil geleceğimizin teminatı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dil Bayramı dolayısıyla Twitter’dan paylaşımda bulundu. Türkiye’nin ortak geçmişe sahip olduğu halklarla arasındaki güçlü bağları oluşturan dilin en iyi şekilde muhafaza edilmesi ve kullanılması gerektiğini vurgulayan Oktay, “Dilimizi gelecek nesillere aktaracak geleceğimizin teminatı gençlerimizi ve tüm vatandaşlarımızı Türkçemizi özenle kullanmaya davet ediyorum. 26 Eylül Türk Dil Bayramı kutlu olsun” değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu: Kültürel miras korunmalı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 26 Eylül Türk Dil Bayramı ve Avrupa Diller Günü vesilesiyle mesaj yayımladı. Mesajında her dilin o ülkenin kültürünü yansıtan bir ayna olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Geçmişten gelen kültür miraslarının korunması ve yaşatılmasında dillerin korunması son derece önemli. Zira 6 binden fazla dilin konuşulduğu dünyamızda, bir kültürün sahip olduğu incelikler ve güzellikler ancak o kültürün dili ile yaşatılabilir” ifadelerini kullandı.