30.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Türker Karapınar / ERMENEK
Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciadan sonra yasa boğulan Türkiye, dün de Ermenek’teki madende kalanlar için ağladı. Karaman Ermenek’te su baskınına uğrayan madencilerin, ocağın farklı yerlerinden hemen her gün su sızıntısı olmasına rağmen, hiçbir koruma önlemi olmadan, kaçış planı yapılmadan ocağa indirildiği ortaya çıktı.
Faciaya neden olan yer altı suyunun 20 yıl önce kapatılan, yan taraftaki bir başka ocaktan geldiği belirtilirken, sızıntıların da bu kapalı ocaktan kaynaklandığı kaydedildi. Bölgede kapalı olan çok sayıda madenin olduğu ve bunlara ilişkin krokinin bile bulunmadığı öne sürüldü.
Sadece 10 dakikada
Çoğunluğu Aşağıçağlar köyünde oturduğu için madenciler arasında, ‘Aşağıçağlar Vardiyası’ olarak bilinen 26 işçi önceki sabah 08.00-16.00 vardiyası için ocağa indi. Torba Kanun’un çıkmasından sonra yemek ve servis hizmetlerini kesen işverenin “Yemeğinizi içerde yiyeceksiniz, dışarı çıkmak yok” talimatına çaresizce uymak zorunda kaldı. Şirketin, yemeklerini ocakta yarım saat içinde yeme kuralı getirdiği madenciler tam yemeğe oturduğu sırada facia meydana geldi.
20 yıl önce boşaltılarak kapatılan ve içi yeraltı sularıyla dolan yan kısımdaki eski ocağın duvarları büyük bir gürültüyle patladı. Sanki baraj kapağı açılmışçasına galeri duvarını patlatan basınçlı su ocağı kapladı Suyun etkisiyle ocak içindeki destek direkleri bile kırılırken, kancanın dibindeki 8 işçi, daha iç kısımda olan 18 arkadaşının, ‘kaçın’ bağrışları üzerine başka galerilere kaçarak kurtulmayı başardı. Yaşam odası gibi sığınacakları bir odaya da sahip olmayan 18 işçi, yerin 350 metre altında ve sadece 10 dakikada neredeyse 10 bin metreküp suyla dolan ocakta mahsur kaldı.
Hortum tahliyeye yetmedi
Ocakta çalışanların hava almalarını sağlayan ve temiz havayı içeri, kirli havayı dışarı veren hortumun ise kazadan saatler sonra madene çekildiği iddia edildi. Yerin altında ocağa dolan suyun tahliyesi için diğer maden ocaklarından küçük bir hortum getirildi. Ancak hortum tahliyeye yetmedi. Tahliye işlemi için 2 bin metre uzunluğunda kangal borular ve büyük jeneratörler ancak gece yarısında getirilebildi.
Borular AFAD ekiplerinin yardımıyla yer altına indirildi. Binlerce metreküp suyla dolan ocaktaki su tahliyesine ancak gece yarısından sonra başlanabildi. Bu arada kangal borular getirilmeden önce ocaktan çıkarılan hortumun ucundan süzülen balçık ise facianın boyutlarını gözler önüne serdi. Gece ve dün gün boyu ocaktaki suyun tahliye işlemi devam etti. Maden ocağındaki su seviyesi, pompaların ve kurulan ahtapot aracının çalıştırılmasıyla çok ağır da olsa düşmeye başladı.
Ocakta mahsur kalan yakınları kurulan çadırlarda yakınlarından mutlu bir haberi bekledi. Ancak annelerin, eşlerin, babaların ve diğer madenci yakınlarının maden sahasında ilk saatlerdeki umutlu bekleyişi dün yerini Soma’daki gibi gözyaşı ve isyana bıraktı.
Dalgıçlar dalamadı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan bir ara maden ocağının içine girerek çalışmaları yerinde izlerken bir ara da tahliye edilmeye çalışılan suyun dere yatağına aktığı hortumların başında incelemelerde bulundu. Bakan Yıldız, ocağı dolduran suyun bulanıklığına işaret ederek “Suda görüş mesafesi 1 metre bile değil. Dalgıçlar indiler, baktılar ama girmelerinin çok fazla anlam ifade etmeyeceği, 3-4 metre bile dalamayacaklarını belirttiler. Kendi can güvenlikleriyle ilgili de sıkıntı doğacağı anlaşıldı. Böyle bir durumda buna rağmen girin talimatı veremeyiz” diye konuştu.
Bir benzeri 19 yıl önce Sorgun’da yaşanmıştı
Ermenek’teki facianın benzeri 19 yıl önce Yozgat’ın Sorgun ilçesinde meydana geldi. Madsan Kömür İşletmesi’nde 26 Mart 1995 tarihinde meydana gelen grizu patlamasının ardından ocağı yer altındaki sıcak su bastı. Ocakta bulunan 45 işçiden 38’i yaşamını yitirirken 8 işçi ağır yaralı kurtuldu. Yurtdışından uzman ekiplerin gelmesiyle, başka bölgelerden delikler açılarak galerideki sıcak su tahliye edildi. Patlamadan 6 gün sonra yaşamını yitiren işçilerin cenazeleri çıkarılabildi. (DHA)
Savcılık el koydu
Faciayla ilgili soruşturma başlatan Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı 3 savcı görevlendirdi. Güneyyurt beldesi Pamuklu köyü yakınlarındaki Madene gelerek incelemelerde bulunan savcılar ocak krokileri ve projeye el koydu, Güvenlik ve çalışma koşullarına yönelik belgeleri incelemeye aldı. Savcılık yetkilileri madencilikle ilgili kuruluş ve üniversitelerden de bilirkişi talebinde bulundu.
AKUT MERSİN EKİP LİDERİ:
Ermenek’teki madene kurtarma çalışmaları için giden AKUT Mersin Ekip Lideri Hakan Topal, kömür tozu ve balçık nedeniyle dalgıçların madende çalışmasının mümkün olmadığını söyledi. Topal, “Bölgede sayıları 3 ila 8 arasında değişen 5 dalgıç ekibi var. Bizler kör dalışlar yapabilen profesyonel, işinin ehli dalgıçlar olarak buradayız. Fakat maden ve kömür tozu mevcut. Tahkimatlar da suyun üzerinde. Bunlar dalgıçlar için ciddi riskler. Kömür tozu nedeniyle dip ve tavanda balçık oluşacak. Tavanda oluşan balçığı dalgıç görmediği için oynamış olduğunu düşündüğüm tahkimat direklerine kazara temas edildiğinde yıkılacak. Yani tavandaki balçık aşağıya inecek. Bu şekilde de istenmeyen göçükler oluşabilecek” dedi. ( ESRA ALUS - İstanbul )