23.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DİDEM SEYMEN - Özellikle her sabah uyandığımızda, yemekten sonra eller yıkandığında ve daha birçok sebeple elimizi yüzümüzü yıkadığımızda ya da duş aldığımızda havlular her zaman yanı başımızda duruyor. Havlu üzerinde biriken bakteriler, aslında hiç beklemediğiniz hastalıklara davetiye çıkarabilir.
İngiltere’de havluların yaydığı bakterilere dikkat çekmek amacıyla 2200 yetişkinle yapılan anket, katılımcıların yüzde 44’ünün banyo havlularını 3 ayda bir yıkadıklarını ortaya koydu. Biz de sonuçları uzmanlarına sorduk.
SİFON ÇEKTİKTEN SONRA...
Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Apti Şengün, sifon çekildikten sonra havaya karışan koliform bakterilerin uzun süre banyo havlularında asılı kalabildiği söyleyip uyarıyor:
“Havlular aile arasında dahi ortak kullanılmamalı. Bakteriler aile içi bulaşa yol açabilir. Bu bazı bireylerde çeşitli infektif ve alerjik hastalıklara neden olabilir. Banyo ve mutfak havluları kullanım sıklığına göre ortalama 3 kullanımda 1, minimum 60 derecede yıkanmalıdır.”
PASPAS DA ÇOK TEHLİKELİ
Medical Park’tan Dermatoloji Uzmanı Dr. Seher Küçükoğlu Cesur, havlular dışında, banyodan çıktıktan sonra basılan ortak paspasların, ayakların silindiği ortak havluların da mantarın kişiden kişiye geçmesini kolaylaştırdığını söylüyor.
BİR HAFTADAN FAZLA KULLANMAYIN
Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Servet Öztürk, şu önerilerde bulundu:
- Havlu ev içinde de olsa ortak kullanılmamalı.
- Spor sonrasında havlular her kullanım da yıkanmalı, kurutulmalı.
- Mutfaklarda kullanılan havlular 1 haftadan daha uzun kullanılmamalıdır.
- Banyo havlularının her 3 banyodan sonra yıkayın, kurutun.
- El havluları en az haftada bir yıkanmalı.
- Evde çocuk ve evcil hayvan bakanlar günlük veya gün aşırı havlu değiştirmeli.
GECE KUŞU OLMAK DAMARLARA ZARARLI
İsveç’teki Göteborg Üniversitesi’nin araştırması, gece geç uyuyanların atar damarlarının tıkalı olma olasılığının erken uyuyanlara göre 2 kat daha fazla olduğunu gösterdi. 771 kişiyi inceleyen araştırmacılar, gece kuşu olan kişilerin yüzde 41’inde atar damarlarında sertleşme tespit etti. Erken uyuyanlarda bu oranın yüzde 22 oldu. Uzmanlar, geç uyuyanların sağlıklı beslenmediğini, bunun sertleşme riskini artırdığını belirtti.
BELDEKİ HER 1 CM'LİK YAĞ KISIRLIĞI ARTIRIYOR
Çin’deki Huizhou Merkez Halk Hastanesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, kadınların bellerindeki her 1 cm’lik yağın kısırlık riskini yüzde 3 artırıyor. ABD’de 3200 kadına ilişkin verileri analiz eden araştırmacıların “Plos One” dergisinde yayınlanan çalışmasına göre, bel çevresi 160 cm ve üzerinde olan kadınlar ise en yüksek kısırlık oranına sahip.