27.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD merkezli küresel halkla ilişkiler ve iletişim firması dünya liderlerinin twitter popülaritesini masaya yatıran bir araştırma gerçekleştirdi. ‘Twiplomasi’ adlı araştırmaya göre Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 1 milyon 511 bin 635 takipçiyle, dünyada en çok takip edilen Dışişleri Bakanları arasında ilk sıraya oturdu. Dünya liderlerinin Twitter’ı hangi sıklıkta kullandıklarını ve sosyal ağa nasıl bağlandıklarını masaya yatıran araştırma çerçevesinde 161 farklı ülkeden 643 hükümet hesabı incelendi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül en çok takip edilen liderler sıralamasında 4 milyon 627 bin 814 takipçi ile altıncı sıraya oturdu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise 4 milyon 303 bin 179 takipçi ile Gül’ün hemen ardından yedinci sırayı aldı. Araştırmaya göre en fazla takip edilen dünya lideri yaklaşık 44 milyon takipçi ile ABD Başkanı Barack Obama oldu. Onu, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco, Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, Hindistan’ın yeni başbakanı Narendra Modi ve ‘Beyaz Saray’ın resmi twitter hesabı izledi. Modi’nin sadece geçtiğimiz mayıs ayında seçilmesine rağmen yaklaşık 4 milyon 990 bin takipçiye sahip olması dikkat çekti.
32 ülke kullanmıyor
Araştırmaya göre büyük kısmı Asya ve Afrika’da olmak üzere tam 32 ülke twitter kullanmıyor. Öte yandan çalışma Birleşmiş Milletler üyesi hükümetlerin yüzde 83’ünden fazlasının twitter’da aktif olduğunu gösterdi. Tüm devlet ve hükümet başkanlarının yüzde 68’inin ise kişisel Twitter hesapları bulunuyor. Burson- Marsteller Dünya Başkanı ve CEO’su Donald A. Bear, “Bu yıl devlet birimlerinin Twitter hesaplarında yüzde 28’lik bir artış tespit ettik” dedi. Rapora göre, dijital araçları kullanmadan yabancı bir diplomat olmak imkansızlaştı. Twitter’da şu anda 3 binden fazla büyükelçilik ve büyükelçi bulunuyor. Twitter’daki en aktif hükümet hesabına sahip olan ise Meksika Devlet Başkanlığı’nın resmi hesabı. Bu hesaptan günde ortalama 78 tweet atılıyor. En konuşkan dünya lideri ise Uganda Başbakanı Amama Mbabazi oldu. Mbabazi’nin tweetlerinin yüzde 95’i diğer kullanıcılara gönderdiği yanıtlar. Dünya liderlerinin meslektaşlarını çok fazla takip etmedikleri göze çarpıyor. Obama, sadece Norveç Başbakanı Erna Solberg, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ve İngiltere hükümetinin resmi hesabını takip ediyor. Bu konuda en sosyal isim ise Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius oldu. Fabius 91 meslektaşı ile karşılıklı olarak takipleşiyor.
Papa, Barack Obama’yı solladı
ABD Başkanı Barack Obama twitter’da en fazla takip edilen dünya lideri olsa da Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco en etkili dünya lideri olarak belirlendi. Obama genellikle ABD’nin iç işleri hakkında tweet’ler atarken Papa
9 farklı lisandaki hesaplarından çok fazla yeniden tweet’lenmesiyle dikkat çekiyor. Papa’nın İspanyolca tweet’leri her seferinde ortalama 10 bin kez yeniden tweet’lendi. Obama’nın tweet’leri ise ortalama 1400 kez yeniden tweet’leniyor.
Kendi tweet’ini atan az
Raporda dünya liderlerinin kendi tweet’lerini atıp atmadıkları da araştırıldı. Buna göre çok az dünya lideri bu işi ekibine yaptırmayıp kendisi yapıyor. Bunların arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bulunuyor. Finlandiya Başbakan adayı Alex Stubb ve İsveç
Dışişleri Bakanı
Carl Bildt kendi tweet’ini atan diğer isimler arasında.